|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Maj 17, 2013 2:38 pm Naslov sporočila: Majhne konične luknje |
|
|
Problem je tak: za izdelavo priključka za 1,6 mm kapilaro moram luknjo zaključiti z 20° konusom. Imam 4 mm dolgo luknjo premera 4 mm (kasneje vrežem 10-32 navoj), ki se z 20° konusom zoži na 1,2 mm.
Do sedaj sem to delal v plastiko (PVDF, PEEK) in sem te konuse izdelal na stružnici z 20° karbidnim enoreznim rezkarjem za graviranje. Zdaj sem prišel do inoxa in se znašel v težavah. Stružnica je prepočasna za tako majhen karbidni rezkar. Kakšen je "standarden" prostop pri izdelavi takih lukenj?
Za ilustracijo - izdelujem nekaj takega kot je moder kos na sliki. Problematična luknja je desna, v katero je priključena kapilara.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
34.81 KB |
Pogledana: |
24 krat |

|
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.36 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Sob Maj 18, 2013 12:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče elektroerozija?
_________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silvo22 Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 18:25 Prispevkov: 510 Aktiv.: 2.82 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Sob Maj 18, 2013 11:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če prav razumem imaš težavo kako narediti tisti 20 stopinjski konus?
Preprosto z vrtanjem. Da se izdelati večštopenjske svedre ki ti zdelajo končno obliko izvrtine. Ne vem kakšen stroj imaš a na glupem stroju z gnanim orodjem bi šlo to takole: obdelovanec se vrti v eno smer z največjimi vrtljaji gnano orodje kontra tudi z največjimi vrtljaji. Tako dobiš dovolj veliko rezilno hitrost. Najprej izvrtina 1 mm skozenj, nato sveder fi 4 mm do začetka konusa, nato sveder zbrušen na 20 stopinj za konus, nato dokončat luknjico z 1,2 mm, končno navoj.
Ne vem kje tu vidiš problem.
Ampak,..inoks se obdeluje z majhnimi hitrostmi zato ne krivit stružnice da je prepočasna. Razen svedra za tamalo luknjico ne rabiš nič kaj posebnega orodja...
_________________ http://www.youtube.com/user/hscncmachines |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 7:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Da se izdelati večštopenjske svedre ki ti zdelajo končno obliko izvrtine. |
To mislim, da je tisto pravo. Nisem iz foha, ne poznam nobenega strojnika in se mi včasih zatakne tudi pri takih preprostih rečeh. Nekako sem sklepal, da se tega ne počne s kitajskim gravirnim rezkarjem. 20° rezkarjev nisem nikjer zasledil.
Stružnica pa... ti bi rekel, da je iz zelja
Grem malo eksperimentirat...
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je stružnica počasnejša, enostavno zmanjšaš hitrost odvzema (pomika orodja) in podaljšaš čas obdelave. Pa bi moralo it.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni