|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zamot1 Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 15:11 Prispevkov: 148 Aktiv.: 0.66
|
Objavljeno: Tor Maj 28, 2013 5:14 am Naslov sporočila: IVT regulator! |
|
|
Sem ti nekje že napisal da grejo IVT MPPT regulatorji do 55V /30A cca 170€.
Ga ima v kombinaciji solarni modul in moje vetrne elektrarne in dela ko šus. En generator mi gre do 50 V zato rabim takega!
Da si odrezal zaščitne diode pa ne vem če je OK, moje mišlenje, strokovnjaki bi znali kaj več povedat, niso zastojn gor.
Moje ugotovitve pri solarnem modulu;
30W modul direktno na 70Ah avtomobilski akumulator najbolša rešitev, polni že ob oblačnem vremeni z 100mA, pojavi se problem prenapolnjenosti ki se ponavadi rešuje z regulatorjem polnenja, drga zadeva in v stend bayu kuri kar nekaj štroma za lastne potrbe, drugo pa je da preko regulatorja ne polni ob oblačnem vremenu ampak rabi nekaj sonca- preverjeno, vsaj ta moj regulator. Sedaj imam vetrno in solarni modul vezan paralelno na regulator in bom to spremenil tako da bom ta 30W modul povezal na akumulator preko nizko cenovnega regulatorja KEMO (dela kor stikalo z mos-fetom in nadzira prenapolnjenost, 23€ ) ostalo pa preko IVT-ja- tudi če bom še dogradil kakšen solarni modul bo dovolj ker mi vetne ne dajo več kot 10A u fejst močnem vetru. IVT nadzira tudi izpraznjenost.
LP Tomaž
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vmalhar Član

Pridružen-a: Pet 06 Jul 2007 11:23 Prispevkov: 170 Aktiv.: 0.78 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Pet Maj 31, 2013 2:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Tiste diode so pri samo enem modulu več ali manj nepotrebne. Kot je že int47 napisal, so pa v primerih delnega senčenja bistvene pri daljših nizih modulov.
Smem vprašati, kakšna aplikacija je tole nastala? In kaj za en MPPT si uporabil?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zamot1 Član

|
Objavljeno: Pet Maj 31, 2013 7:11 am Naslov sporočila: Kmalu skoraj "zadnja verzija" |
|
|
Imam sledečo kombinacijo:70Ah avtomobilski akumulator, IVT MPPT regulator 55V 30A, 30W solarni modul, 400W( pri vetru 100 km/h???, nateg k sreči samo 350€) vetrno elektrarno iz Kitajske , sem jo pa malo predelal glede na vetrovne razmere pri meni -povečal krake vetrnice in smernega krmila, začne prej polniti, in doma narejene vetrne elektrarne z direkt drive motorjem od pralnega stroja LG predelanega v generator z preklopljivimi poli glede na hitrost vetra. Poizkušam narediti popolnoma samostojno otočno elektrarno (cenovno dostopno) manjše moči ki ne rabi nadzora in kakega pretiranega vzdrževanja. Filozofijo polnenja imam skoraj definirano, kako bom izkoriščal pridobljeno iz akusov pa še "izumljam" v stilu odkrivanja tople vode Ali razsmernik, direktno 12V ali 24V porabniki. Z izbiro močnejših komponent se lahko poveča tudi moč.Če malo pogledaš moje prispevke na forumu je pripetih tudi nekaj slik, še več pa na strojniškem pod temo "Vetrne elektrarne tretjič"
LP Tomaž
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5533 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pet Maj 31, 2013 9:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa se ti navaden svinčev akumulator v praksi obnese? Koliko imaš življenske dobe (ciklov polnjenja), kakšno kapaciteto dobiš ven pri neki "običajni" porabi?
Lp, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zamot1 Član

|
Objavljeno: Pet Maj 31, 2013 11:44 am Naslov sporočila: Izbira komponent? |
|
|
Glede na to da sem penzionist imam omejen proračun za te stvari. Iščem optimalno kombinacijo sonce/veter in delam z zadevami ki se dobijo na prostem trgu in gledam na vsak cent.
Izbira boljših, žal tudi dražjih komponent je stvar posameznika glede na globino žepa, običajno pa ti z polnimi žepi ne šparajo
Kapaciteta je slaba , mi ga je ob nepažnji spraznilo u poden, tudi regulator , čeprav je dosti moderen (MPPT) in zame drag (180€), za moje pojme nima najbolje nastavljene nivo zaščite in praznjenja, v oblačnem vremenu sploh ne poln akusa pa še lastno porabo ima za moje pojme preveliko
LP Tomaž
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Pet Maj 31, 2013 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
vmalhar je napisal/a: |
Smem vprašati, kakšna aplikacija je tole nastala? In kaj za en MPPT si uporabil? |
Uporabil bom MPPT od EYRA elektronika, ki je predelan, da izdrži 20A. Prej sem mislil imet to za turbino, pa ni najbolje delalo. Zdaj bom na turbino dal regler/usmernik od motocikla. Je majhen in ima vse notri- pripelješ 3 faze in ven dobiš reguliranih 14,4 za polnjenje.
Panel sem danes zmontiral na vikendu, zdaj samo še priklopim kable in bom videl, kako se bo obneslo vse skupaj.
Ko sem testiral prevezan panel, je imel na soncu 18,4V OS in 17A kratek stik.
Če bo delalo vsaj približno tako, potem sem zmagal
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Pet Maj 31, 2013 3:15 pm Naslov sporočila: Re: IVT regulator! |
|
|
zamot1 je napisal/a: |
Sem ti nekje že napisal da grejo IVT MPPT regulatorji do 55V /30A cca 170€. |
170 euro mi je preveč. Sem že napisal, da imam en MPPT regulator, ki pa prenese samo 30V in zato sem celico prevezal.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vmalhar Član

|
Objavljeno: Pet Maj 31, 2013 4:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
@zamot1
Avtomobilski akumulator je žal čisto neprimeren, zato je celo možno, da kake slabe simptome po krivici pripisuješ drugim komponentam. Slab akumulator po moje lahko zgleda podobno kot visoka lastna raba. Vem, da je strošek, ampak po moje ti ta ne uide.
Drugače pa hibridni otočni sistem (vetrnico bi moral na baterijo vezati posebej) zgradiš poceni okoli tega razsmernika. Pa imaš še omrežje ali agregat priključen, pa sam poskrbi za avtomatiko. Vprašanje sicer kvalitete, vem da ventilatorji delajo 24/7, kar je moteče.
@ro-bi
bojim se, da si preveč znižal napetost modulu. Iz podatkov MPPT-ja sicer zgleda kot da gre lahko PV napetost pod baterijsko. Pa izhodni tok je 12A. Če bo obsevanje boljše, najbrž računaš, da se MPPT sam varuje in zniža baterijski tok?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Pet Maj 31, 2013 5:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
@ro-bi
bojim se, da si preveč znižal napetost modulu. Iz podatkov MPPT-ja sicer zgleda kot da gre lahko PV napetost pod baterijsko. Pa izhodni tok je 12A. Če bo obsevanje boljše, najbrž računaš, da se MPPT sam varuje in zniža baterijski tok? |
Če ima panel 18,4v odprte sponke, potem bo na 16V že dal konkretno toka od sebe, a ne?
Glede MPPTja je pa predelan in podatki iz spletne strani od eyra ne veljajo za mojega. Mu je šefe od eyre dodal vzporedno tranzistorje in tok dvignil na 20A
Če gre napetost panela pod baterijsko, ima mppt notri step up konverter, ki pa da od sebe le en amper ali še manj. Vendar mora biti konkretno mrak, da napetost pade tako nizko. V oblačnem vremenu, brez direkt sonca, je napetost takoj 16-17V.
V torek ali sredo grem priklopit in potem poročam, kako se obnaša.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Pet Maj 31, 2013 5:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Panel ima podatek 37V odprte sponke in 240W max. , max tok 7A.
Iz tega sklepam, da bi imel max moč pri polnem soncu pri napetosti 34V, kar je 92% odprtih sponk. Pri mojih 18,4 je ta točka na 17V.
Lahko pa, da je to moje računanje čisto mimo.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vmalhar Član

|
Objavljeno: Pet Maj 31, 2013 5:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
MPP točka je pri dobrih 20% nižji napetosti kot odprte sponke. Niža se tudi z osvetlitvijo, sicer zelo malo, ampak ti si tako blizu meje, da se vse pozna. Niža se tudi ca. 0,4%/°C. Če je celica na 50°C, bo imela ca. 10% nižjo napetost kot nazivna.
14,4V (boost charge) je pri 78% tvoje nazivne napetosti odprtih sponk. To je zelo blizu. No, saj pri slabem obsevanju je nižja temperatura celice (višja napetost), pa dvig napetosti na bateriji je manjši,... Stestiraj, pa boš videl. Si pa zelo blizu meje. Poglej I-U karakteristiko panela, pa bi ti moralo biti jasno, za kaj gre.
Mislim, da dodatni tranzistorji ne vplivajo na to, kaj zna pretvornik početi. Zna biti tole res buck/boost pretvornik. Sumim celo, da vem kdo ga je skonstruiral
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Pet Maj 31, 2013 5:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri 14,4V ne rabim veliko moči, ker v tistem primeru je aku poln do daske. Ko pa napetost akuja pade na 13V ali še manj, potem bi prišli amperi prav in tudi če mi šele pri 12V baterije polni z max. močjo, bom čisto zadovoljen.
Pri 14,4V aku vleče samo par amperov, morda 2-3A , več nimam kam shranit.
Čez dan pa porabnikov, razen radia, praktično ni.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Pet Maj 31, 2013 5:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da dodatni tranzistorji ne vplivajo na to, kaj zna pretvornik početi. Zna biti tole res buck/boost pretvornik. Sumim celo, da vem kdo ga je skonstruiral  |
Dodatni tranzistorji omogočajo večji max tok, logika ostaja enaka.
Konstruktor je Robert Plantarič, če se ne motim
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zamot1 Član

|
Objavljeno: Sob Jun 01, 2013 6:56 am Naslov sporočila: Diagram. |
|
|
Tu so karakteristike regulatorjev.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
53.1 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 Ur