|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
flomaster Član

Pridružen-a: Pet 31 Maj 2013 19:49 Prispevkov: 141 Aktiv.: 0.96
|
Objavljeno: Čet Jun 06, 2013 8:13 pm Naslov sporočila: Žarnica kot pretvornik energije |
|
|
V tej temi sem napisal
flomaster je napisal/a: |
Čeprav ima halogenka višjo svetilnost od navadne žarnice, lahko daš žarnico v piksno da bo vsa energija šla v toploto. |
in upam, da to ni totalna neumnost. Vprašanje: Ali se vsa ali vsaj večina električne energije pretvori v toploto, če bi navadno žarnico na žarilno nitko zaprl v piksno - pločevinko ali temu podobno posodo? moje razmišljanje je tako, da se elekrična energija v žarnici pretvori v toplotno energijo in svetlobno energijo. Svetlobna energija so najbrž fotoni in elektromagnetno valovanje. Če svetlobo in elektromagnetno valovanje zapremo, ta energija najbrž ne bo kar obtičala zaprta tam notri, ampak se bo morala pretvoriti v drugo obliko energije, če ne bi dobili akumulator za svetlobo. Novo temo sem odprl, upam da upravičeno, da ne bom pisal offtopica v tisto temo, kot jo je tisti z inkubatorjem za piščancein tisti s kitajskimi žarnicami in uničevanju parabol. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.85 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Jun 06, 2013 8:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
V vsakem primeru se gre za elektromagnetno valovanje le spekter je drugačen. Iz žarnice dobiš tako viden spekter in IR spekter. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.38
|
Objavljeno: Čet Jun 06, 2013 8:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsa energija gre v toploto, prej ali slej...  _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
flomaster Član

|
Objavljeno: Čet Jun 06, 2013 8:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja meni se to zdi logično, če zakon o ohranitvi energije velja. Če svetlobo, ki jo oddaja žarnica zaprem v piksno, se bo svetloba morala pretvorit v drugo obliko, ker je zaprta notri. V primeru žarnice v piksni je potem čisto vseeno ali je žarnica navadna klasična na žarilno nitko ali pa halogenka, ki naj bi imela večjo svetilnost pri enaki nazivni moči, čeprav je še vedno z žarilno nitko. Ali je toplotna energija v celoti IR spekter elektromagnetnega valovanja? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.85 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Jun 06, 2013 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Energija se nikoli ne bo pretvorila ampak se bo potrošila. Nastala energija pa je iz IR valovanja.
Kar se tiče toplote je vse IR. Tudi mrzlo se vidi v IR spektru. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JTratar Član

Pridružen-a: Pon 08 Nov 2010 21:17 Prispevkov: 205 Aktiv.: 1.15 Kraj: ivančna gorica
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 12:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Stvar je taka:
če boš recimo 100 W žarnico zaprl v pločevinko, se bosta pločevinka in njen inventar grela s toplotno močo 100 W, pod pogojem da svetloba ne uhaja. Po dovolj dolgem času, ko se bo temperatura pločevinke ustalila, bo tudi pločevinka oddajala moč 100 W, v obliki IR sevanja in konvekcije. Torej pločevinka bo prejemala 100 W in oddajala 100W, njena energetska bilanca bo enaka 0.
Upam da te s komplikacijo nisem zmedel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2748 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 12:58 am Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
Energija se nikoli ne bo pretvorila ampak se bo potrošila. Nastala energija pa je iz IR valovanja.
Kar se tiče toplote je vse IR. Tudi mrzlo se vidi v IR spektru. |
Energije se ne more trošiti, lahko se samo pretvori v druge oblike energije.
Energije ni mogoče ustvariti iz nič. Niti je ne moreš "uničiti" oziroma potrošiti. Lahko se samo pretvarja v druge oblike energije, kot sem prej napisal.
Sem pričakoval mal več osnovnega fizikalnega znanja na tehničnem forumu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
flomaster Član

|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 8:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Seveda se energija ne more potrošiti, lahko se samo pretvarja, saj velja (zaenkrat še vedno) zakon o ohranitvi energije. Jurcadet, tvoja razlaga in primer je popolnoma jasen, lahko razumljiv in logičen, točno tako jaz razmišljam, ampak nisem bil prepričan, če imam prav. Pa bi dodal še vprašanje glede na tole izjavo:
piroman je napisal/a: |
Si predstavljaš kako vroče morajo biti žarnicee z UV filtrom, kjer se vsa ta silna enrgija za taljenje parabol absorbira v UV filtru na bučki?  |
Moje razmišljanje je sedaj takole: žarnica na žarilno nitko pretvarja električno energijo v druge oblike energije, večino v različne spektre elektromagnetnega sevanja: IR spekter je najbrž največji, potem je človeškemu očesu viden spekter (uporabna svetloba), UV spekter (človeku neviden in škodljiv marsičemu), najbrž še kakšen spekter za katerega je moje ubogo osnovno znanje prenizko. Delež UV spektra je verjetno sorazmerno zelo majhen. UV stop filtri tega spektra ne spustijo skozi in ostaja tam, v žarnici, torej se mora energija tega spektra pretvoriti v drugo obliko ali drug spekter, verjetno bo to toplota v obliki IR spektra kakšna malenkost bo tudi vidne svetlobe. Če prav razmišljam, se bo žarnica zaradi UV filtra res segrela kakšno malenkost bolj, verjetno ne posebne omembe vredno. Ali je UV filter kaj posebnega, poseben premaz ali svinec v steklu? kaj pa če je kremenovo steklo zaradi visokih temperatur, to pa nima svinca ali kaj? ali ga lahko ima in je filter drugače narejen. O tej zadevi nimam praktičnih izkušenj, sem pa poslušal pri pouku fizike in še kje in upam, da se nisem naučil kaj narobe. Vidim, da so tukaj protoncek, piroman in MadMax kunštni kot ne vem kaj, ko so se zadebatirali v offtopicu, naj mi prosim pojasnijo tukaj, ker sem res željan znanja in bi mi pomoč takih super strokovnjakov prav prišla, ker vidim, da dobro poznajo te stvari, mene pa to silno zanima, upam, da bodo pripravljeni deliti znanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 9:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj kompiliciraš, 100 W žarnica bo od sebe dala 100 W toplote in to je to. Saj ne delaš zelo preciznih zadev, da bi potreboval točno 100 W. Par W gor ali dol... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.26 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 10:16 am Naslov sporočila: |
|
|
V razmislek kaj pa če bi zaprl LED diodo  _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.80 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 12:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
eno podobno debato smo imeli tudi v službi ... eden od sodelavcev se je hvalil da si je nabavil IR panele in itaq grel se bo pol ceneje ....
Grem gledat kaj je to za eno čudo in kaj vidim je pač ... grelec s fancy imenom...fora je da IR paneli naj bi oddajali globokovalovno IR sevanje ki greje brez kondukcije ali konvekcije torej takorečeno brez izgub ogrevanja zraka .
Ampak ..
Nikjer ne piše kolik delež sevanja od tistega grelca je res v globokem IR področju
z valovno dolžino valovne dolžine 0,75 µm do 1000 µm . S tem bi padobil izkoristek grelca....ali se motim?
Tudi če brez izgub ogreješ stene .... stene bodo nazaj ogrele zrak ... ni res?
http://ir-ogrevanje.si/17-infra-rdece-ogrevanje-infra-panel-850.html _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5533 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 12:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
lucca brassi je napisal/a: |
Tudi če brez izgub ogreješ stene .... stene bodo nazaj ogrele zrak ... ni res? |
Na dolgi rok ja - samo stene so navadno bele (malo absorbcije) + pri IR panelih je občutek gretja "takojšen" - ne rabiš ogrevati zraka, da čutiš toploto.
To je tudi fora teh panelov za moje pojme - mislim, da se izplačajo pri objektih, kjer ne rabiš stalnega ogrevanja (npr. cerkve ...), saj je učinek gretja takojšen (no, dokler nekdo ne stopi med tabo in IR panel - potem je takojšen tudi občutek ne-gretja ) ali tam, kjer se zrak menja (pod raznimi nadstreški ... - hint: kadilci), za stalno ogrevanje pa nekako ne vidim pravega razloga.
[LEDuser]
Čez čas bi dobili spohano diodo ...
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4770 Aktiv.: 20.11 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 1:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
O teh IR grelcih so po sosednjih forumih hude debate. Ampak več ali manj je enak zaključek - ni to, kar reklamirajo. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 1:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
En kolega si je IR namontiral v kopalnico. V glavo mu je vroče, v noge ga zebe. IR je nateg, tudi za cerkve. Za nič ni primeren, tega sploh ne bi smeli prodajati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.72 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Jun 07, 2013 1:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Realnost je taka da če zapreš halogenko v piskno se bo le-ta pregrela in zelo hitro nehala oddajati svoje watte Halogenka že tako deluje na meji dovoljene temperature. zato je recimo med drugim pomembno da se je NE prijema z rokami, ker umazanija in mast poslabšata hlajenje in zato lahko žarnica prej umre.
Torej, po moje bi bilo bolje da se v tisto piksno zvrta nekaj luknjic in notri 12V ventilator. Tako dobimo mini kalorifer.
Qwertz --> IR je menda zelo pomembno, KAKO se jo montira. To ni da zadevo kupiš, vržeš na steni in si zmagal. Načrtovanje je bistvenega pomena. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 Ur