|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.59 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Jun 18, 2013 1:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo pri nas so jo prišli montirat namesto klasične, števec pa ostaja klasika.
Drugače načeloma, če sedanji števec ne meri pravilno se lahko pojavijo razlike v ceni, ampak se nebi smele.
Če ne misliš izdelovati kakšnih hobi sončnih elektrarn in na črno oddajati v omrežje, le ta ti oddane energije ne bo odšteval, ali jo bo pa mogoče celo prištel, potem z digitalnim števcem po mojem nimaš kaj izgubiti. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SamoR Član

Pridružen-a: Ned 24 Jan 2010 3:58 Prispevkov: 393 Aktiv.: 2.09 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Tor Jun 18, 2013 1:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, saj bi jo tudi pri nas zamenjali, vendar šele, ko bi prišli na vrsto. Začeli so pa čisto na drugem koncu. Dve ali več let plačevat nekaj, za kar ti po zakonu ni treba, pa....  _________________ ISF
Boljše je sovražnik dobrega! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2748 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Tor Jun 18, 2013 7:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Mi imamo " all in one" števec in uro. Dobro je, ker imamo sedaj v omarici eno prosto mesto, če bi v prihodnosti še kdo kaj potreboval, recimo da bi imeli firmo doma... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
darko32 Član

Pridružen-a: Pon 24 Maj 2010 22:27 Prispevkov: 151 Aktiv.: 0.82 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jun 18, 2013 9:10 am Naslov sporočila: |
|
|
SAm sem enkrat kontroliral tudi takšen primer z inštruimenti. ZAto ti pred tem priporočam, da nemudoma preveriš inštalacijo, saj je lahko nevarnost, da ti kje prebija.
NAjprej odvij vse varovalke in izključi porabnike in odvij žarnice. Potem pa vključi stikala in opravi meritve med fazo in zemljo in med ničlo in zemljo.
V takčnem priemru boš videl ali je inštalacija vredu, saj ti lahko slabi kabli povzročijo porabo tudi na 10 kw na dan.
Sočasno pa boš videl v kako dobri kondiciji imaš inštalacijo.
Glede števcev pa preiskusi naslednje:
Izklopi vse varovalke in kontroliraj 30 minut ali se ti kolešček v števcu vrti ob izključenih varovalkah. Dobro je, da izklopiš takrat, ko je rdeče polje vidno, da lahko nemoteno kontroliraš.
ČE se vrti nemudoma obvesti elektro, da zamenjajo števec oziroma se pregleda omarica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.41 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jun 18, 2013 9:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Po nekaj dneh opazovanja sem prišel do zaključka, da je bilo očitno res odčitano napačno stanje in da je povprečna poraba za zadnje dve leti normalna. Zdanje dni je nekje med 10 in 13kWh/dan, kar je dvakrat toliko kot prejšnje obdobje in pol toliko kot zadnje obdobje.
Natančno sem beležil kaj in koliko časa je vključeno in porabe so po števcu tolikšne kot jih "naračunam". Števec sem že prej stestiral s kaloriferjem in tudi kaže pravilno.
Hvala vsem za sodelovanje! _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
darko32 Član

Pridružen-a: Pon 24 Maj 2010 22:27 Prispevkov: 151 Aktiv.: 0.82 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jun 18, 2013 9:20 am Naslov sporočila: |
|
|
piroman je napisal/a: |
Po nekaj dneh opazovanja sem prišel do zaključka, da je bilo očitno res odčitano napačno stanje in da je povprečna poraba za zadnje dve leti normalna. Zdanje dni je nekje med 10 in 13kWh/dan, kar je dvakrat toliko kot prejšnje obdobje in pol toliko kot zadnje obdobje.
Natančno sem beležil kaj in koliko časa je vključeno in porabe so po števcu tolikšne kot jih "naračunam". Števec sem že prej stestiral s kaloriferjem in tudi kaže pravilno.
Hvala vsem za sodelovanje! |
ČE te prav razumem si potem imel problem z napačnim obračunom stanja števca.
No super sedaj pa takoj ukrepaj in uredi še stanje porabe v evidencah pri elektru, saj boš zato imel večje položnice nasledjih 12 mesecev.
Podaj pisno reklamacijo in stanje števca. NAto pa javljaj vsaka dva meseca stanje, da boš uredil plačilo položnice.
V nasprotnem priemru boš imel pavšalno dnevno porabe glede na te podatke, kar pa te lahko drago stane in boš kreditiral elektro. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.41 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jun 18, 2013 9:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Letos sem števec odčital jaz, prejšnje leto pa odčitovalec. Zadnje leto je elektro kreditiral mene
Sem pri Gen-i in imajo tudi online vnos stanja števca tako, da bom od sedaj naprej kar redno vnašal. Prej se za števec sploh nisem menil, niti nisem spremljal porabe. No, ko te udari po žepu, je čas za optimizacijo - zdaj sem končno prepričal mojo, da ne potrebujemo 250W prižganih luči v kopalnici kadar tam nikogar ni...
Hkrati tuhtam, da bi naredil svetlobno zaporo, en mcu in ko bi rdeča značka na števcu prišla mimo okenca, bi se mi zabeležil čas. Tako bi imel precej natančno zabeleženo porabo. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Tor Jun 18, 2013 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Hkrati tuhtam, da bi naredil svetlobno zaporo, en mcu in ko bi rdeča značka na števcu prišla mimo okenca, bi se mi zabeležil čas. Tako bi imel precej natančno zabeleženo porabo. |
Tako običajno razmišljamo samo takrat, ko smo udarjeni po žepu- ob poračunu. Drugi mesec na to pozabimo. Zato mislim, da je pa dobro ob vsakem poračunu dejansko stanje primerjati s številkami na obračunu.
Imajo pa nekateri (tudi že starejši, ampak še vedno v osnovi elektromehanski) števci tudi impulzni izhod, ki da kontakt recimo vsakih 10Wh.
Najbolj enostavno / najceneje pa je mesečni popis in sporočanje stanja tvojemu dobavitelju, tako pa hitro ugotoviš deviacije. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
Objavljeno: Tor Jun 18, 2013 11:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Najceneje je imeti daljinsko odčitavanje. Brez stroškov, zate kot uporabnika. Pregled imaš lahko tudi preko spleta, vendar tega nobeden ne potrebuje, to pa se plača.
Ko so pri nas menjali števce (že okoli 5 let nazaj) za digitalne, z daljinskim odčitavanjem, ni preklopil na nižjo tarifo. To sem opazil po 1 tednu, napisal reklamacijo in elektro je to popravil tako, da so mi nastavili uro, da je bila nekaj časa samo na nižji tarifi.
Od takrat ni nobenih problemov, zadeva je super. Plačamo vsak mesec, toliko kot je porabe in to je to. Nobenega dela z odčitavanjem, sporočanjem... Ni poračunov...
Edino, kar me moti je to,, da nimamo kablov v zemlji. Do tega pa najbrž nikoli ne bo prišlo, tudi, ko bodo delali kanalizacijo te kekci ne bodo hoteli cevi dati v zemljo... Saj isto je s telekomom in ostalimi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

|
Objavljeno: Tor Jun 18, 2013 11:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Eh, vedno ko se kaj spomnim, se izkaže, da se je iste reči spomnil že nekdo pred mano
Daljinsko odčitavanje... kaj pa vem. Verjetno ne odčitavajo samo enkrat na mesec. Preveč informacij je v tem (kdaj sem na dopustu, kdaj se tušam, kdaj pečem pečenko...). To mi ni všeč. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
Objavljeno: Tor Jun 18, 2013 12:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slej ko prej bo prišlo do tega, da bodo vsi imeli dqljinsko odčitavanje.
Nimamo kaj, če kdo analizira vse skupaj, lahko potegne kake podatke ven. Dosti več podatkov puščaš po spletu in s telefonom.
Odčitava se na 15 minut, če se prav spomnim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.73 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Tor Jun 18, 2013 12:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa misliš, da bo tale „jajc” od digitalizacije zdržal prvo nevihto na gmajni? Smo imeli digitalno uro. Sprva nismo opazili, da števca ne preklaplja redna/nižja. Kmalu za tem je pa bilo tako, da se je ura pri izpadu elektrike, kar ugasnila in se resetirala na nič. Z naslednjim vpogledom elektra je kar zamenjal te digitalna jajčka za kvarčno uro, ki vremenske ujme zdrži mnogo mnogo bolje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Majci Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2013 23:03 Prispevkov: 282 Aktiv.: 1.86 Kraj: Ilirska Bistrica
|
Objavljeno: Tor Jun 18, 2013 1:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, ko te udari po žepu, je čas za optimizacijo - zdaj sem končno prepričal mojo, da ne potrebujemo 250W prižganih luči v kopalnici kadar tam nikogar ni... |
Po kakšnem receptu ti je pa to uspelo? Poskušam to že nekaj časa, pa mi ne uspe. _________________ When i am sad, i stop being sad and be awesome instead! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
Objavljeno: Tor Jun 18, 2013 1:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jah vse ima svoje prednosti in slabosti.
V bistvu bi lahko bilo brezkontaktno merjenje, že sedaj so v števcu tokovne klešče. Napetost je pa dokaj stabilna...
Sicer pa mene kot uporabnika ne zanima, če se resetira na nič ali če pokuri vse merilnike ter ure.
Moja skrb je, da so naprave v moji lasti nepoškodovane v primeru udara. Zato preventivno izklopimo vso elektroniko v hiši.
Je pa res, da ima daljisko odčitavanje tudi porabo, ki jo plača uporabnik. Moč števca z modulom je okoli 4 W. Po izračunu roberta je to 4€/leto. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 Ur