www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

LED zasenčene luči
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Matej79
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15
Aktiv.: 2.04
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 01, 2013 6:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

taz je napisal/a:
@Matej79, hvala za izčrpno obrazložitev, vendar kar so mene učili v šoli, je CRI pri LED diodah od 80 do 90. Če gledaš to, imajo tudi avtomobilski xenoni oz metal halogenidne sijalke index CRI do 95, [slovenščina je zame švedska vas] da glede tega ni neke grozne razlike. Če bi bila recimo nizkotlačna Natrijeva, bi bila druga zgodba. Glede izgubljanje svetlobe zaradi same izdelave oz oblike sijalke ne vidim lih problema, saj je ena dioda obrnjena gor, druga dol, tako da sveti 360°, glede žarišča pa je dioda na isti razdalji kakor žarilna nitka pri navadni žarnici, je pa res da ima malo večjo površino in ni točkasta.

Glej, nočem biti preveč pameten, ampak, najprej bo potrebno prebrati podatkovne liste za določene izdelke določenih proizvajalcev. Navedel sem ti tip diode, možno je tudi, da je ta celo CXA1512, ki je sicer po dimenzijah enaka CXA1507, vendar močnejša. Glede na to, da je podan podatek o barvni svetlobi "žarnic", to je 6000K, po Cree-jevem podatkovnem listu to znese min. CRI 70. Kaj so tebe v šoli učili ne vem, vem pa da je podatek o izdelku s strani proivajalca definitivno bolj merodajen, kot pa razlaga kateregakoli učitelja/profesorja, še posebej, če je ta napačna. Da, LED dosegajo tudi do CRI 95+ (Nichia serije 219 CRI 95, Bridgelux CRI 98, tudi Cree-jeve LED se sučejo pri 95+), vendar ne pri podanih barvnih temperaturah in ne pri takšnem svetlobnem toku. V kolikor želiš visok CRI, bo treba poseči po nižjih barvnih temperaturah od 2800K pa vse do 5000K. Ampak, na račun tega bo svetlobni tok bistveno manjši, kar pomeni, da bo za isto svetlobo potrebno več moči.

Druga stvar je kot svetlobe ki jo diode oddajajo. Ta ne bo nikoli 360° brez dodatne optike. Kot diod, ki so montirane v tisto "žarnico" je 115° za vsako posebej. Torej ti pokrivata komaj 230°, s tem, da je med njima še hladilo. Pa smo spet pri izgubah o katerih sem ti pisal že v prejšnem postu. Še enkrat, preberi si podatkovne liste izdelkov. Tale, recimo ti zna biti izredno v pomoč. V primeru, da pa ti proizvajalec javi točen model diode, pa ni isti, kot sem jaz predvideval, pa mislim da boš znal sam poiskati pravšnje podatke.

Skratka, te dve "žarnici", ne bosta, glede na podane podatke, nikoli svetili močneje, kot kvalitetne halogenske žarnice, barvna reprodukcija bo bistveno slabša in ,kot že večkrat omenjeno, življenska doba bistveno krajša. Torej je odločitev o tem, ali se boš spustil v investicijo in zaradi potrošenega denarja doživljal placebo efek, popolnoma tvoja. Dejstva pač govorijo drugače.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
taz
Član
Član

Pridružen-a: Tor 11 Dec 2007 22:56
Aktiv.: 0.27
Kraj: Solkan

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 01, 2013 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Matej79 je napisal/a:
taz je napisal/a:
@Matej79, hvala za izčrpno obrazložitev, vendar kar so mene učili v šoli, je CRI pri LED diodah od 80 do 90. Če gledaš to, imajo tudi avtomobilski xenoni oz metal halogenidne sijalke index CRI do 95, [slovenščina je zame švedska vas] da glede tega ni neke grozne razlike. Če bi bila recimo nizkotlačna Natrijeva, bi bila druga zgodba. Glede izgubljanje svetlobe zaradi same izdelave oz oblike sijalke ne vidim lih problema, saj je ena dioda obrnjena gor, druga dol, tako da sveti 360°, glede žarišča pa je dioda na isti razdalji kakor žarilna nitka pri navadni žarnici, je pa res da ima malo večjo površino in ni točkasta.

Glej, nočem biti preveč pameten, ampak, najprej bo potrebno prebrati podatkovne liste za določene izdelke določenih proizvajalcev. Navedel sem ti tip diode, možno je tudi, da je ta celo CXA1512, ki je sicer po dimenzijah enaka CXA1507, vendar močnejša. Glede na to, da je podan podatek o barvni svetlobi "žarnic", to je 6000K, po Cree-jevem podatkovnem listu to znese min. CRI 70. Kaj so tebe v šoli učili ne vem, vem pa da je podatek o izdelku s strani proivajalca definitivno bolj merodajen, kot pa razlaga kateregakoli učitelja/profesorja, še posebej, če je ta napačna. Da, LED dosegajo tudi do CRI 95+ (Nichia serije 219 CRI 95, Bridgelux CRI 98, tudi Cree-jeve LED se sučejo pri 95+), vendar ne pri podanih barvnih temperaturah in ne pri takšnem svetlobnem toku. V kolikor želiš visok CRI, bo treba poseči po nižjih barvnih temperaturah od 2800K pa vse do 5000K. Ampak, na račun tega bo svetlobni tok bistveno manjši, kar pomeni, da bo za isto svetlobo potrebno več moči.

Druga stvar je kot svetlobe ki jo diode oddajajo. Ta ne bo nikoli 360° brez dodatne optike. Kot diod, ki so montirane v tisto "žarnico" je 115° za vsako posebej. Torej ti pokrivata komaj 230°, s tem, da je med njima še hladilo. Pa smo spet pri izgubah o katerih sem ti pisal že v prejšnem postu. Še enkrat, preberi si podatkovne liste izdelkov. Tale, recimo ti zna biti izredno v pomoč. V primeru, da pa ti proizvajalec javi točen model diode, pa ni isti, kot sem jaz predvideval, pa mislim da boš znal sam poiskati pravšnje podatke.

Skratka, te dve "žarnici", ne bosta, glede na podane podatke, nikoli svetili močneje, kot kvalitetne halogenske žarnice, barvna reprodukcija bo bistveno slabša in ,kot že večkrat omenjeno, življenska doba bistveno krajša. Torej je odločitev o tem, ali se boš spustil v investicijo in zaradi potrošenega denarja doživljal placebo efek, popolnoma tvoja. Dejstva pač govorijo drugače.

Ja sem že po objavi tega posta dobil nekje, kateri čip uporablja, pa sem preletel datasheet. Nism mislil nič pametovat z zgornjim odgovorom, da ne bo pomote. Sem se pa odločil, da si ne bom delal sivih las s cenenimi kitajskimi (pol)izdelki.
Pa še enkrat hvala za izčrpno razlago.
Nazaj na vrh
taz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 01, 2013 8:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Tole sicer izgleda bolje, predvsem je cela luč narejena prav za LED, kar zagotavlja dobro svetilnost, ampak kot berem je predvsem namenjeno za kamione, avtobuse itd...tako da je spet vprašanje, če boš spravil v avto. Če bi čaral, je spet vprašanje homologacije - ja, znajo biti zelo sitni...
Seveda sem pozabil omenit da po moje cena ni ravno kitajska...če jo uspeš izvedeti, jo objavi tukaj. Namreč - da bi šel v nakup teh svetil, dal zanje nekaj sto evrov in na koncu izvedel, da homologacija sploh ni možna....ti ostane samo še z glavo v zid Brick wall

Bom ob priliki spisal mail ali pa klical na Hello in se pozanimal za ceno, pa kako in kaj glede papirjev pa homologacije (ob strokovni montaži seveda). Se pa zavedam da cena ni kitajska, zato pa bi svetlo tako kot je treba.

freshman je napisal/a:
taz saj nočem bit žleht................
Boš moral kar obupat in ostat pri tem kar imaš ker preprosto zadevo ne bo mogoče homologirat pa še stroški bodo enormni. Če računaš, da je Philips-ov DRL 8 skoraj 200€ Hella pa je še dražja potem .........

Nisi žleht, povedal si svoje mnenje. Sej zna bit da na koncu bom nabavil kakšne boljše žarnice in upal, da bo razlika opazna.
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.20
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 02, 2013 6:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri helli ti bodo rekli, da nimajo prodaje.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
taz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 02, 2013 1:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem našel na spletu ceno, pa me je kar malo minilo že Laughing LINK
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni