|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
harum Član

Pridružen-a: Sre 22 Feb 2006 8:25 Prispevkov: 172 Aktiv.: 0.73 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: Sre Avg 14, 2013 9:08 pm Naslov sporočila: solarna elektrarna - merjenje trenutne moči in energije |
|
|
Imam nekaj solarnih panelov in grid-tie inverter, priklopljen na omrežje.
Rabil bi kak predlog za preverjeno delujoč merilec trenutne moči in oddane energije v omrežje. Preiskusil sem že nekaj merilcev, a imajo težave z merjenjem v generatorskem načinu. Vem, da bi bil najenostavnejši način kak star števec, a bi rad nekaj natančnejšega ter dostopnega v (spletni) trgovini - po možnosti čim cenejšega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.63 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Avg 15, 2013 6:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Navadni števec (za porabnike na vtičnico - kot si ga verjetno uporabljal) priključi ravno obratno. Torej omrežje na strani vtičnice, razsmernik na strani vtikača. Preverjeno v praksi.
POZOR: Ta način je potencialno nevaren, ker imaš na vtikaču napetost iz omrežja.
Mogoče bi bilo zato smiselno elektroniko prestaviti v drugo ohišje oz. ga prevezati.
Če daš par 10 € več, dobiš v Con*adu takega, ki ti podatke beleži na kartico SD. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
harum Član

|
Objavljeno: Pet Avg 16, 2013 8:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Števec ne vem kje bi našel, poleg tega pa menda sploh ne beleži porabe pri nizkih močeh nekaj W.
Ali poznaš preverjeno kateri Con**dov instrument bi bil tega sposoben? Poskusil sem že tistega cenenega Voltcraftovega, kot nekega precej profesionalnega, a oba nista sposobna meriti v generatorskem načinu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.63 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pet Avg 16, 2013 2:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Doma imam BaseTech-ovega in meri tudi nekaj W. Uporabljam ga samo v bremenskem načinu. Istega tipa ni več na spletni strani, izboljšana verzija pa je po št. 125333.
Dvomim, da ta meri v generatorskem načinu, zato sem pa predlagal, da ga zveži tako, da bo zanj bremenski način.
IN SPET OPOZARJAM NA PREVIDNOST.
Klasičen mehanski števec tudi ne meri moči, ki je samo nekaj W. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.03 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Avg 16, 2013 3:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Laično vprašanje. Zakaj potrebuješ meritev reda velikosti nekaj W če oddajaš energijo v omrežje. Nekaj W je "šum" (izgube, nenatančnost merilnikov itd. itd.) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
harum Član

|
Objavljeno: Pon Sep 09, 2013 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poročilo:
- imam samo 300Wp modulov, zato me zanima generirana energija do nekaj W natančno
- uporabil sem potem kar Con___ov merilec porabe energije, kateremu sem v drobovju obrnil smer merjenja toka, kar je povsem dovolj, da meri energijo v generatorskem načinu
- ugotovil sem, da ima moj kitajski/eb_y grid-tie inverter (komaj?) okoli 75% izkoristek; ali se komu sanja, kolik izkoristek imajo profesionalnejši inverterji?
Opazil sem, da so grid-tie inverterji precej redka roba - nisem jih našel nikjer kot na Eb_yu. Ima kdo kak predlog, kje bi lahko dobil kakšno profesionalnejšo grid-tie varianto za okoli 1-2 kW moči? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.38
|
Objavljeno: Pon Sep 09, 2013 10:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Inverter nima nobenega vmesnika, da bi kar "prebral" vrednosti? _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.87 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Sep 09, 2013 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Recimo Klik, klak,klok.
Pri domačih ponudnikih naj bo na ponudbi tudi rok dobave.
Pri nekaterih ponudnikih so dobavni roki na ponudbah bistveno daljši od tistih, ki jih povejo po telefonu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vmalhar Član

Pridružen-a: Pet 06 Jul 2007 11:23 Prispevkov: 170 Aktiv.: 0.78 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Sre Sep 11, 2013 1:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za manjše moči si poglej tole. Bi morala biti že kar resna zadeva, glede na razširjenost proizvajalca, pa ga sigurno dobiš tudi marsikje pri nas. Pazi na vhodne parametre, ki narekujejo dimenzioniranje PV polja. Upoštevajoč mejne parametre temperature seveda.
Top grid-tie inverterji pa dosegajo izkoristke nad 97% (euro izkoristek). Ponavadi seveda večjih moči, Steca je prva, ki je naredila tako dober 3kW razsmernik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 12 Ur