|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Brozzy Član

Pridružen-a: Ned 17 Sep 2006 8:09 Prispevkov: 210 Aktiv.: 0.92 Kraj: Zagorica -> Dobrepolje -> Grosuplje -> Slovenija
|
Objavljeno: Ned Sep 17, 2006 11:01 am Naslov sporočila: avtomatizacija traktorja |
|
|
Se je mogoče že kdo ukvarjal z avtomatizacijo traktorja. Naprimer: hidravlika na stikala, menjalnik na stikala, sklopka na stikala, klima, ... _________________ ________________________________
ambri... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Sep 17, 2006 11:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem se z podobnimi zadevami že srečal. Hidravlika na stikala ali celo potenciometre = ustrezni el.mag. ventili v hidravličnih sistemih.
Kaj konkretno te zanima? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janez03 Član

Pridružen-a: Čet 02 Sep 2004 9:43 Prispevkov: 143 Aktiv.: 0.60 Kraj: tržič
|
Objavljeno: Ned Sep 17, 2006 11:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Če že v osnovi traktor ni izdelan tako, avtomatizacijo lahko odpišeš.
Menjalnik z mehanskim prestavljanjem je izdelan popolnoma drugače kot avtomatiziran z električnim aktiviranjem prestav. (Drugačna je tudi cena menjalnika - razlike je za kakšen miljonček SIT). Tudi pri hidravliki in sklopki je podobno. Tehnologija in cena so neprimerljivi in nedosegljivi "navadnim" ljudem. Da kontrolne enote niti ne omenjam. Še nekaj je: Danes je v svetu le nekaj (manj kot deset) proizvajalcev traktorjev, ki si medsebojno delijo komponente in tehnologijo, da dosegajo ceno, ki so jo kupci (komajda) še pripravljeni plačati. (cene (manjših) resnih traktorjev se začnejo nekje pri 8 mio SIT).
Moje mnenje (vsaj približno poznam problematiko): Če ti je to izziv najprej naštudiraj kako so avtomatizirane komponente narejene. Če te bo potem še mikala samogradnja (in ti ostaja nekaj milijonov SIT) pa kar na delo. Če pa znanje že imaš, ga boš koristno in dobro lahko vnovčil na trgu, ker si eden redkih s takimi znanji v SLO.
L.p.; Janez |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Brozzy Član

Pridružen-a: Ned 17 Sep 2006 8:09 Prispevkov: 210 Aktiv.: 0.92 Kraj: Zagorica -> Dobrepolje -> Grosuplje -> Slovenija
|
Objavljeno: Ned Sep 17, 2006 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
No men se vse ne zdi ravno nevem kako zahtevno. Menjalnik pa to že... sam hidravlike, kardani in podobno pa mislim da ni nedosegljivo. Za primer lahko dvižno hidravliko narediš tako da ob ročki napelješ jermen in daš motorček, ki bo jermen poganjal gor in dol. Jarmen pa bo premikal ročico. Potlej lahko za užig kardanske gredi na ročko damo samo en močnejši elektro magnet... ali pa pnevmatiko in elektro ventil. Stikala bi pa res da moral sprogramirat... pa je to res [slovenščina je zame švedska vas] težko?
janez03, še vedno misliš da bi potereboval milijon?
Iztok, vidim da ti je to domače. Kje si dobil elektro ventile za hidravliko, prau bi mi prišli tudi ventili za pnevmatiko, pnevmatske sveče, (senzor za merjenje tlaka v hidravlični cevi)... _________________ ________________________________
ambri... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Ned Sep 17, 2006 1:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri vsem tem so najbolj problematični aktuatorji. Sprogramirati pa sploh ni neki težak problem, tudi CAN vodilo lahko zgradiš za male pare.
Sam sem imel že podobne ideje, samo cena tega ne bi bila mala, elektronika ni problem, problem je "interface" med elektroniko in mehaniko.
Me pa ta stvar zelo interisira oz. rad bi postal serviser za novejše traktorje (roko na srce, dandanes več ne more servisirati takšen kompleksen stroj eden avtoelektričar, ki pozna samo + in -). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Sep 17, 2006 2:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Brozzy, s hidravličnimi krmilji sem se ukvarjal predvsem na strojih za predelavo plastike firm BOY in HESTA ... nekaj pa tudi na različnih vozilih (avtodvigala, betonska hruška s podajalno roko in črpalko CIFA, traktorji "višjega ranga", itd.)
Večina materijala sem nabavljal pri proizvajalcih teh strojev. Konkretno za traktorje sem videl veliko materijala (el. mag. navadni in proporcionalni ventili, hidromotorji, črpalke, razdelilci, cevi, itd.) v neki LJ trgovin ob Tržaški cesti - malo naprej od dolgega mosta proti Brezovici. Pnevmatiko pa sem nabavljal striktno od firme FESTO pri neki firmi v Trzinu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Brozzy Član

|
Objavljeno: Ned Sep 17, 2006 3:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najlepša hvala za podporo... sem pričakoval, da ne bo takega odziva na to temo... Če naredim projekt, ga bom objavil tukaj gor. _________________ ________________________________
ambri... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tejko Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2005 12:57 Prispevkov: 108 Aktiv.: 0.46 Kraj: Pragersko
|
Objavljeno: Ned Sep 17, 2006 4:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brozzy, kateri tip traktorja imaš name predelat????? Jaz sem že enkrat nekaj poizkusil, samo mi je "zmanjkalo" pri mehaniki!!
LP Matej _________________ Vseh čarov čar, ELEKTRIČAR!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Brozzy Član

|
Objavljeno: Ned Sep 17, 2006 11:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
doma imam traktor ZETOR 5211, letnik 85 in Štore 402... _________________ ________________________________
ambri... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tejko Član

|
Objavljeno: Ned Sep 17, 2006 11:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa zetor7745 in Štore 402!  _________________ Vseh čarov čar, ELEKTRIČAR!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tibi Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.07 Kraj: bukovje
|
Objavljeno: Pon Sep 18, 2006 6:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni. Me veseli da se ne ukvarjam sam z (kmetijsko elektroniko).
Tudi sam sem imel veliko zamisli vendar nakoncu ugotoviš da se ne spalča. Avtomatizirati ročičo menjalika je bolj vprašljivo. Doma imam traktor z EHR hidravliko. Ne smemo pozabiti da mora omogočiti zaklep hidravike, delovni limiter višine, maximalni limiter višine, hitrost spuščanja in dviga hidravljike...
Letos sem delal kontrolo na ovijalki bal. Na terminalu pa prikažem vse pomenbne podatke. Št ovojev, št ovitih bal, dolžino porabljene folije... Z dokupom elektromagnetnih ventilov bi lahko ovijanje avtomatiziral vendar se mi ne splča dati ca 100 Ksit zato so komande ostale ročne.
Izdelan imam tudi merilec površine za različne stroje ( kombajn, sejalnice) če koga zanima objavim načrte. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tejko Član

|
Objavljeno: Pon Sep 18, 2006 8:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Katere senzorje si uporabil za merjenje vrtljajev koles??
LP Matej _________________ Vseh čarov čar, ELEKTRIČAR!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tibi Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.07 Kraj: bukovje
|
Objavljeno: Pon Sep 18, 2006 9:04 am Naslov sporočila: |
|
|
tejko je napisal/a: |
Katere senzorje si uporabil za merjenje vrtljajev koles??
LP Matej |
Če gre vprašanje meni sem uporabil na prvem projektu kar reed stikalo. ki sem ga zalil v ohišje od svinčnika"kulija". Sedaj pa uporabljam induktivna stikala ki pa so žal tudi precej draga. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Sep 18, 2006 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
tejko je napisal/a: |
Katere senzorje si uporabil za merjenje vrtljajev koles?? |
Najbolj enostavno je z reed magnetnim senzorjem in trajnim magnetom.
Če pa koga zanima bolj fino merjenje pozicije, pa mu lahko zrihtam par vzorcev teh čipov za merjenje kota. Edina ovira zna biti, da je treba zadevo montirati na konec osi...
LP _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tejko Član

|
Objavljeno: Pon Sep 18, 2006 10:45 am Naslov sporočila: |
|
|
ally, poznam ta čip! Edini problem je, da so pri traktorju izredne razmere, zato mora biti nekaj bolj robustnega! _________________ Vseh čarov čar, ELEKTRIČAR!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni