|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sixkiller Član

Pridružen-a: Čet 28 Dec 2006 19:10 Prispevkov: 169 Aktiv.: 0.75 Kraj: Čatež / Trebnje
|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 2:59 pm Naslov sporočila: Ozemljitev agregata da/ne? |
|
|
Gasilci imamo enofazni agregat. Izdelovalec nadgradnje nam je na agregat privijačil en konec 5m žice R/Z 6mm2 na drugi konec pa dal ozemljilo v obliki pocinkane žice fi10 dolžine 0.5m. Naročil nam je, da kadar agregat uporabljamo ga moramo nujno ozemljit (vtaknit ozemljilo v zemljo).
Evo našel sem celo sliko: https://picasaweb.google.com/pgdcatez/PredstavitevGV102#5219835738639997602
Sedaj vas sprašujem ali nam hoče dobro ali slabo?
Da bi vedel agregat nima nobene zaščite v obliki FID ali podobno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.85 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 3:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar zapiči tisto iglo v zemljo. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.29 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 3:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sej si že sam napisal, agregat nima nobene zaščite. Zato ima ozemljitveno palico, da vsaj nekaj zaščite pridobi ...
Ozemljitveni vodnik je zaščitni vodnik, ne pa neka delovna zadeva ... _________________
Pravilo št. 1: Pišite slovensko, velja za vse.
TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazp Član

Pridružen-a: Sre 02 Apr 2008 14:50 Prispevkov: 113 Aktiv.: 0.54 Kraj: Blejska Dobrava
|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 5:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
BluPhenix je napisal/a: |
Sej si že sam napisal, agregat nima nobene zaščite. Zato ima ozemljitveno palico, da vsaj nekaj zaščite pridobi .... |
Hmm.. in kakšno (oz. koliko) zaščito pridobi agregat?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.29 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 6:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ozemljitev? _________________
Pravilo št. 1: Pišite slovensko, velja za vse.
TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sixkiller Član

Pridružen-a: Čet 28 Dec 2006 19:10 Prispevkov: 169 Aktiv.: 0.75 Kraj: Čatež / Trebnje
|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 7:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
matjazp je napisal/a: |
Sej si že sam napisal, agregat nima nobene zaščite. Zato ima ozemljitveno palico, da vsaj nekaj zaščite pridobi .... |
Hmm.. in kakšno (oz. koliko) zaščito pridobi agregat?  |
To se tudi jaz sprašujem. Po moje samo v primeru, da bi na ohišje agregata priša elektrika iz omrežja.
Če se ne motim je generator galvansko ločen. To pomeni, da se je varno dotakniti tako "L" kot "N" posebej. Če pa bi se istočasno dotaknil "N" in "L" bi me zrukalo.
Ima agregat sploh ozemljitveni kontakt na vtičnici? Kam je priklopljen?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.59 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 7:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ozemljitev je povezana na ohišje, prav tako tudi ozemljitev v vtičnicah.
Jaz ga ozemljim, je pa res, da tudi jaz ne vidim, da bi s tem kaj pridobil na varnosti. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.85 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 7:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
V primeru okvare inštalacije na agregatu bo z dobro ozemljitvijo na njem še vedno potencial 0V definiran z ozemljilom.
V primeru slabe ozemljitve, da je samo postavljen na suha tla pa se lahko na njem pojavi višji potencial od 50VAC, ki že velja za nevarnega in ob prijemu agregata ga bomo mi dodatno ozemljili, kar pomeni, da bo skozi nas tekel tok. Lahko, da nas malo strese, lahko pa smo srčni bolnik in ima večje posledice.
Slaba stran pa je, če na drugi strani podaljška v neposredni bližini primemo fazo in agregat nima FID-a. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sixkiller Član

|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 7:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz še zmeraj ne vidim potrebe po dodatni ozemljitvi.
Tudi, če bi "L" agregata prišla v stik z železnim ohišjem napajane naprave me železno ohišje ne bi smelo tresti. Potenciali ohišja, ohišja agregata in "L" agregata se izenačijo. Nevaren je še zmeraj samo dotik med "L/ohišjem/kombijem" in "N" agregata. (predpostavljam, da je agregat v kombiju in je ločen od zemlje)
V primeru, da pa je agregat dodatno ozemljen in na ohišje naprave (agregata) pride "L" iz agregata je potem potencial med zemljo in "N" agregata 230V. Tukaj imamo sedaj problem! Če razmišljam pravilno, je sedaj dovolj že, da se dotaknem samo "N" in me zruka. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
sixkiller je napisal/a: |
Jaz še zmeraj ne vidim potrebe po dodatni ozemljitvi.
Tudi, če bi "L" agregata prišla v stik z železnim ohišjem napajane naprave me železno ohišje ne bi smelo tresti. Potenciali ohišja, ohišja agregata in "L" agregata se izenačijo. Nevaren je še zmeraj samo dotik med "L/ohišjem" in "N" agregata.
V primeru, da pa je agregat dodatno ozemljen in na ohišje naprave (agregata) pride "L" iz agregata je potem potencial med zemljo in "N" agregata 230V. Tukaj imamo sedaj problem! Če razmišljam pravilno, je sedaj dovolj že, da se dotaknem samo "L" in me zruka. |
Če se dotakneš L te ne bo, ker je ozemljen. Dotakniti bi se moral N, ki nima v tem primeru stika z ohišjem. Če bi imel, bi bil agregat v kratkem stiku, saj je že L v stiku z ohišjem.
Velja natanko tako kot sem napisal.
Po tvoje se niti distribucijsko omrežje ne bi smelo ozemljiti v transformatorskih postajah in niti lokalno ne pri hišni inštalaciji, saj te ne more stresti, če ni zanka sklenjena ne?  _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 8:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dokler je agregat narejen tako, da ima prevodne dele, do katerih imamo prosti doseg, se mora ozemljiti.
Drugače bi bilo, če bi bil razreda II (kvadratek na napravi), kar bi pomenilo, da je iz neprevodne mase in ni možno, da drugje kot direkt na žici ne dobimo napetosti in el. udara izključno samo med L in N. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39 Prispevkov: 734 Aktiv.: 3.83 Kraj: Lipa Beltinci
|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 8:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sej si že sam napisal, agregat nima nobene zaščite. Zato ima ozemljitveno palico, da vsaj nekaj zaščite pridobi ...
Ozemljitveni vodnik je zaščitni vodnik, ne pa neka delovna zadeva ... |
Kaj pa tzv. ločilni transformator 230V/230V, katerega bistvo je prav to da se znebimo ozemitve? _________________ Lep pozdrav!
Boris Z. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazp Član

Pridružen-a: Sre 02 Apr 2008 14:50 Prispevkov: 113 Aktiv.: 0.54 Kraj: Blejska Dobrava
|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 8:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva gre nekako takole:
Ker je generator galvansko ločen od omrežja sta priključni žički v vtičnici samo začetek in konec navitja v generatorju (motorju). Tako da tukaj ne moremo določiti, katera žička je "faza" in katera je "nula". Če se dotaknemo ene od žičk (nikakor pa ne obeh) nas ne bo streslo, saj se ne sklene električni tokokrog preko nas in zemlje nazaj v generator.
V tem primeru je ozemljitev ohišja brez pomena. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 9:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je ozemljen in ena faza dobi stik na ohišje, mi pa primemo za drugo fazo, nas strese. Če ni ozemljen, je možnosti manj po mojem. Edino če bi prijel ohišje in ravno pravo fazo, zakar pa je zelo malo možnosti. _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sixkiller Član

|
Objavljeno: Tor Avg 27, 2013 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
matjazp je napisal/a: |
Zadeva gre nekako takole:
Tako da tukaj ne moremo določiti, katera žička je "faza" in katera je "nula". |
Ravno zato sem pa pisal "L" in "N" v navednicah.
@ro-bi: Če razumem tudi ti ugotavljaš enako kot jaz.
Še zmeraj trdim, da je boljše, da agregat ni ozemljen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 Ur