www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Koliko stanovanjskih hiš je možno vezati na en dovod 35mm?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
drejko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 30 Dec 2005 18:18
Aktiv.: 1.07
Kraj: koroška-okolica SG

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 04, 2013 9:46 pm    Naslov sporočila:  Koliko stanovanjskih hiš je možno vezati na en dovod 35mm? Odgovori s citatom

Prijatelj me je spraševal koliko hiš se lahko priklopi na en dovod 35 mm2.Zanimata ga obe varianti zAL in Cu kablom.Vem da je odvisno od porabe in dolžine.Morda pa obstaja predpis??
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.03
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 05, 2013 9:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pred nekaj leti so se cela naselja napajala po zem. kablu Al 4x35mm2, se pravi 10 in več hiš, danes pa soglasodajalci (distributerji) takoj ko je več kot dve hiši predpiše kabel Al 4x70mm2.
Sicer pa se v naši distribuciji Al 4x35mm2 varuje z varovalkami 63A, izjemoma tudi več.

Za Cu ti ne morem natančno povedati, a v grobem lahko preračunaš tako, da je za Al kabel potreben en presek debelejši Cu25=Al35 oz Cu35=Al50 itd..

lp
uroš

pajo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50
Aktiv.: 2.90

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 05, 2013 10:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

malci je napisal/a:
pred nekaj leti so se cela naselja napajala po zem. kablu Al 4x35mm2, se pravi 10 in več hiš, danes pa soglasodajalci (distributerji) takoj ko je več kot dve hiši predpiše kabel Al 4x70mm2.

A ni to zato, da novi naročniki na svoje stroške zgradijo novo omrežje in ga dajo v upravljanje elektro podjetju? Tako se lahko v prihodnosti novega soseda brez problemov priključi v obstoječi omarici. Boš dobremu sosedu odpovedal gostoljubje?

Hvaležnost za to pa imaš izraženo na položnici v obliki omrežnine.

mobwap
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Mar 2012 9:42
Aktiv.: 2.02
Kraj: Doma

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 05, 2013 10:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

16mm2 Al za stanovanjsko hišo ponavadi projektirajo.
Hec je ko mi je elektro za priklop predpisal dvojno merilno omaro in dvojno razvodno omaro pod njo.
Za nameček pa še 4x95mm2 Al kabel dolžine 30m od droga do omare.
Razlog je bil javna razsvetljava in 8 parcel za mojo parcelo.
Tega nismo dolžni plačevat saj je omrežje njihovo, za nameček pa še navržejo da potrebujejo drugi od mene soglasje za priklop in da naj jaz njim to obračunam s soglasjem...
Lepo jih vprašaš po zdravi pameti, se ne zganejo...
Pritisneš na njih z zvezo potrošnikov, mlačni odzivi da lahko delno odbijejo presek kabla za javno razsvetljavo...
Kje pa živimo dan danes? Tržni inšpektor se mesec dni ne zgane ko ga prosiš za pomoč. Še dobro, da ne primankuje pravnikov na sončni strani alp. Dolžan si plačat samo in izključno to kar potrebuješ. Torej 4x16mm2 Al in omarico za eno merilno mesto. V nadaljevanju so še oni od mene potrbovali dovoljenje za dogradnjo večje razdelilne omarice in dovoljenje za razkopavanje 1m2 moje zemlje za njihove potrebe.

Največji absurd pa je to, da sem že imel položen 4x16mm2 Al kabel in priklopljen gradbeni priključek, ki so ga oni zahtevali ob priklopu, češ da bom to potreboval kasneje za stalni priklop...

Po križarski vojni z njimi mi je ostalo v spominu 35mm2 Al 2 odjemni mesti, 35mm2 Cu 3 odjemna mesta.

FORMING GOVERNMENT.... ‡‡‡‡‡€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ 23% DONE.
Formation failed.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 12 Ur