|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
drejko Član

Pridružen-a: Pet 30 Dec 2005 18:18 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.07 Kraj: koroška-okolica SG
|
Objavljeno: Pon Nov 04, 2013 9:46 pm Naslov sporočila: Koliko stanovanjskih hiš je možno vezati na en dovod 35mm? |
|
|
Prijatelj me je spraševal koliko hiš se lahko priklopi na en dovod 35 mm2.Zanimata ga obe varianti zAL in Cu kablom.Vem da je odvisno od porabe in dolžine.Morda pa obstaja predpis?? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 873 Aktiv.: 4.03 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Tor Nov 05, 2013 9:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
pred nekaj leti so se cela naselja napajala po zem. kablu Al 4x35mm2, se pravi 10 in več hiš, danes pa soglasodajalci (distributerji) takoj ko je več kot dve hiši predpiše kabel Al 4x70mm2.
Sicer pa se v naši distribuciji Al 4x35mm2 varuje z varovalkami 63A, izjemoma tudi več.
Za Cu ti ne morem natančno povedati, a v grobem lahko preračunaš tako, da je za Al kabel potreben en presek debelejši Cu25=Al35 oz Cu35=Al50 itd..
lp
uroš _________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50 Prispevkov: 687 Aktiv.: 2.90
|
Objavljeno: Tor Nov 05, 2013 10:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
malci je napisal/a: |
pred nekaj leti so se cela naselja napajala po zem. kablu Al 4x35mm2, se pravi 10 in več hiš, danes pa soglasodajalci (distributerji) takoj ko je več kot dve hiši predpiše kabel Al 4x70mm2.
|
A ni to zato, da novi naročniki na svoje stroške zgradijo novo omrežje in ga dajo v upravljanje elektro podjetju? Tako se lahko v prihodnosti novega soseda brez problemov priključi v obstoječi omarici. Boš dobremu sosedu odpovedal gostoljubje?
Hvaležnost za to pa imaš izraženo na položnici v obliki omrežnine. _________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mobwap Član

Pridružen-a: Sre 14 Mar 2012 9:42 Prispevkov: 326 Aktiv.: 2.02 Kraj: Doma
|
Objavljeno: Tor Nov 05, 2013 10:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
16mm2 Al za stanovanjsko hišo ponavadi projektirajo.
Hec je ko mi je elektro za priklop predpisal dvojno merilno omaro in dvojno razvodno omaro pod njo.
Za nameček pa še 4x95mm2 Al kabel dolžine 30m od droga do omare.
Razlog je bil javna razsvetljava in 8 parcel za mojo parcelo.
Tega nismo dolžni plačevat saj je omrežje njihovo, za nameček pa še navržejo da potrebujejo drugi od mene soglasje za priklop in da naj jaz njim to obračunam s soglasjem...
Lepo jih vprašaš po zdravi pameti, se ne zganejo...
Pritisneš na njih z zvezo potrošnikov, mlačni odzivi da lahko delno odbijejo presek kabla za javno razsvetljavo...
Kje pa živimo dan danes? Tržni inšpektor se mesec dni ne zgane ko ga prosiš za pomoč. Še dobro, da ne primankuje pravnikov na sončni strani alp. Dolžan si plačat samo in izključno to kar potrebuješ. Torej 4x16mm2 Al in omarico za eno merilno mesto. V nadaljevanju so še oni od mene potrbovali dovoljenje za dogradnjo večje razdelilne omarice in dovoljenje za razkopavanje 1m2 moje zemlje za njihove potrebe.
Največji absurd pa je to, da sem že imel položen 4x16mm2 Al kabel in priklopljen gradbeni priključek, ki so ga oni zahtevali ob priklopu, češ da bom to potreboval kasneje za stalni priklop...
Po križarski vojni z njimi mi je ostalo v spominu 35mm2 Al 2 odjemni mesti, 35mm2 Cu 3 odjemna mesta. _________________ INSTALLING DEMOCRACY.... 44% DONE.
Installation failed.
404 error: form not found.
FORMING GOVERNMENT.... 23% DONE.
Formation failed. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 Ur