|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Speed King Član

Pridružen-a: Tor 19 Okt 2004 0:49 Prispevkov: 115 Aktiv.: 0.48 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Dec 07, 2011 9:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Vse se da, sicer sam nimam teh fetišev, me pa vseeno zanima kaj pravijo predpisi glede postavitve stikal in vtičnic okrog umivalnikov, brivnik sem dal kot primer kaj se ''da''narediti.
Glede KZS pa je to itak enofazni FID z varovalko kar je isto kot če daš glavni FID za vso stanovanje (0,03A) in posebej varovalko za kopalnico , se motim? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Sre Dec 07, 2011 10:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Malce se motiš. KZS ima hitrejše čase reagiranja (mislim da ima pod 20ms do izklopa, pri tem pa imam nekako v spominu meritve, kjer dejansko reagira pod 10ms - govorim na pamet). FID (NFI, EFI) pa ni nujno tako hiter.
Ker se pa ne ubadam se tem več poklicno, pa tudi nimam več nekih novih standardov pri sebi.
Stari JUS N.B2.771 (ki je pravzaprav IEC 364-7-701) govori o kadeh in pršnih kadeh, kjer je človek pravzaprav cel v vodi. Tako da bi si jaz osebno (NE TRDIM, DA JE TO PRAVILNO) okolico lijaka in lijak interpretiral glede na oddaljenost od banje/tuša.
Torej, če je lijak vsaj 60 cm od tuša/banje (to je prostor 3), lahko tam poleg njega postaviš vtičnico pod pogoji:
- da je napajanja preko ločilnega trafota,
- ali da je napajana z varnostno malo napetostjo,
- ali da je ščitena s 30mA zaščitno diferenčno napravo in da ima hkrati pokrov (to je možnost, ki predlaga uporabo KZS),
- pa še ena od možnosti izbire zaščite, ki je predolga za prepisat in ni pogosta.
Pa vtičnice ne smejo biti nižje kot 1,5m.
Novi predpisi se gotovo niso kaj veliko spremenili. Če se sploh so. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lukluk Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2011 14:19 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.08 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Dec 09, 2011 11:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Speed King je napisal/a: |
Pozdravljeni, mene pa zanima par zadev v povezavi z kopalnico (tudi WC-ji), in sicer varnostne cone okrog kadi in tušev so jasne, kako je pa z umivalnikom,
kot je že bilo omenjeno skoraj ni kopalnice, katera nebi imela nad ali ob umivalnikom vtičnice za brivnik oz sušilec za lase, ter stikala za luč nad ogledalom. Velja tudi tukaj cona 3 (od 0,6 do 3m od kadi), ali se za umivalnik upošteva kaka druga cona. Če gledamo iz varnostnega vidika je tukaj zelo velika verjetnost da brivnik ''pade'' v napol poln umivalnik vode. seveda je kopalnica varovana preko FID-a, zanima me pa predvsem kako je to urejeno z predpisi, ker v tehničnih smernicah se navodila vglavnem nanašajo samo na kadi.
? |
Pozdrav,
umivalnik ne spada v cono kjer bi bilo potrebno elektro inštalacije odmakniti od vode. Že res da ti lahko pade brivnik ali sušilec za lase v umivalnik vendar ti ne stojiš v umivalniku tako da je delo KZS da izklopi preden bi tebe lahko streslo. Pa tudi ni potrebno uporaba ločilnega transformatorja za vtičnice ki so nad umivalnikom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 813 Aktiv.: 3.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Dec 16, 2013 12:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
A kdo ve kje v LJ ali preko spleta kupiti kaj podobnega? Tukaj-na linku-več ne obratujejo. Izolirana zbiralka za na standardno 35 šino. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dexboy Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46 Prispevkov: 1116 Aktiv.: 5.45 Kraj: Horjul
|
Objavljeno: Pon Dec 16, 2013 12:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lj-Črnuče Elektronabava ali Lj-Brdo Tems-us si že poklical? _________________ Imagination is more important than knowledge.
-Albert Einstein- |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 813 Aktiv.: 3.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Dec 16, 2013 12:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
U črnuče se bom zapeljal,...po telefonu me nikakor ne zastopijo, kaj rabim... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.38
|
Objavljeno: Pon Dec 16, 2013 3:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Schrack bi znal to imet... klik _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 14 Ur