www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Dovod in odvod na varovalkah oziroma ...

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
saso
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Mar 2004 10:16
Aktiv.: 2.15
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 08, 2013 10:52 am    Naslov sporočila:  Dovod in odvod na varovalkah oziroma ... Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

No sedaj pa tudi mene nekaj zanima s področja energetike.

Zanima me predvsem to, ali obstaja kakšno pravilo o tem, kje je na varovalki dovod in kje odvod, oziroma kam se montira zbiralna letev za fazo, na vrhu varovalk ali spodaj na varovalke.

Nekje sem zasledil tudi to da so naprimer pri trifaznih varovalkah pa tudi enofaznih lihe številke (1,3,5) dovodi, sode številke (2,4,6) pa odvodi.

Če bi to držalo, potem nekega drugega pravila ravno ne more bit, ker različni proizvajalci različno označujejo (nekateri imajo 1,3,5 spodaj, nekateri zgoraj).

V praksi sem videl veliko omar narejenih po prvi in po drugi varianti tako, da me res zanima ali obstaja kakšno pisano pravilo glede tega.

Hvala za vaše odgovore.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.85
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 08, 2013 11:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pisano pravilo je, da se striktno držiš načrta, ko priključuješ elemente. Če meniš, da določene vezave poenostavijo delo, lahko spremeniš, le da vse spremembe dokumentiraš.

Za inštalacijsko (hišne energetske omarice) rabo pa je vseeno. Sam vidiš kje ti je lažje,..itd. Moraš pa paziti, kar se tiče zbiralk na varovalkah, da nekatere varovalke imajo za to že pripravljene kontakte in jih na drugi strani niti ne moreš zmontirati.

s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.99
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 08, 2013 12:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz običajno vedno povezujem spodaj in odvode dajem na gornjo stran. Mislim, da pisanega pravila ni, a ker so običajno zbiralke v veliki večini primerov zgoraj.....
Če ti zložiš omarico, ki ima priključne sponke za porabnike na vrhu ali spodaj, je povsem vseeno, kje imaš dovod in odvod na varovalkah. Važno, da so priključne sponke označene z isto številko, kot je varovalka. F1, F2 itd.....

saso
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Mar 2004 10:16
Aktiv.: 2.15
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 08, 2013 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No jaz sem do sedaj vedno delal tako, da so bili dovodi ali povezovalne šine na vrhu, odvodi pa spodaj.

Po pregledu varovalk in stikal na trg, sem ugotovil tudi, da ima velika večina proizvajalcev oznako 1 ali oznake 1,3,5... na vrhu, ETI, ki pa je verjetno najbolj pogosto uporabljen pri nas ali pa tudi ne pa ima te oznake spodaj.

Skratka izgleda da nekega pravila ni.

Držati se načrta pa se v praksi tudi vedno ne da, se pa strinjam da je potrebno razlike zabeležit in nato popravit načrte.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
svicar
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Nov 2009 12:22
Aktiv.: 0.37
Kraj: Okolica Sežane

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 17, 2013 2:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na elektro primorska so sami strokovnjaki... ko sem predelaval hišno instalacijo sem varovalke mostičil na vrhu..in je bilo vse narobe...so morali popravit...glede na to da se ukvarjam z avtomatizacijo in sem po izobrazbi dipl. ing. el. se mi je to zdelo smešno...vendar niso hoteli priklopit, dokler niso premaknili mostičenja spodaj in izhodov na vrhu...

drugače pa...ni pomembno kje je mostičeno...razen če boste kje uporabljali DC avtomatske varovalke, tam je točno predpisano kej mora biti dovod (govorim za ETI)

lp.
svicar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.35
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 22, 2013 12:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred 20 leti, ko sem še delal na ETIju, se je dovodna sponka imenovala tista spodaj. Mislim da je temu še vedno tako. Pritrditev instalacijskega odklopnika na 35mm letev je taka, da ga lahko odstraniš oziroma zamenjaš, če je povezovalna letev (torej dovod) spodaj ne da bi bilo treba odstraniti povezovalno letev iz vseh varovalk v vrsti.
ugorazd
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2010 9:44
Aktiv.: 1.44
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 17, 2013 11:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VIR:ELEK. INSTAL. Ravnikar - MERITVE Ravnikar - SIST. BREZPREKINITVENEGA NAPAJANJA Agencija Poti - PRENAP. ZAŠČ. Hermi - ELEKTRONIKA ZA ZAČETNIKE Arsoski - ŠTUDENTSKE STRANI Fakulteta za elektrotehniko - eOET Ministrstvo za Šolstvo,EU
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 14 Ur