|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
taDEUS Član

Pridružen-a: Pon 24 Okt 2011 13:47 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.07 Kraj: Mars
|
Objavljeno: Tor Okt 15, 2013 6:47 pm Naslov sporočila: android telefon - internet povezava (VPN) - domače omrežje |
|
|
Pozdravljeni,
Imam androidni telefon (HTC one s) in bi se rad z njim povezal preko interneta (VPN) na domači router (Sinope 568+ Home Gateway, Iskratel od Siola), da bi se telefon nato obnašal enako kot če bi bil v domačem omrežju.
kaj točno moram nastaviti na routerju in telefonu da bo to mogoče.
Rad bi izvedel to zato, da bi imel tako zaščiten dostop do domače IP kamere itd.
hvala in lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosg Član

Pridružen-a: Pet 27 Apr 2007 14:30 Prispevkov: 565 Aktiv.: 2.56
|
Objavljeno: Tor Okt 15, 2013 7:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če me spomin ne vara tvoj router/modem nima podpore za vzpostavitev VPN povezave in bi za to potreboval kakšen bolj zmogljiv router, osebno zadnje čase delam veliko z MikroTik routerji, ki za malo denarja ponujajo vse kar imajo veliki (Cisco, Juniper, ...) samo jih je na žalost zadnje čase pri nas težko dobiti (distributerji nimajo na zalogi).
Bi te pa opozoril, predno bi gledal v smeri MikroTika, da je konfiguracija kar zahtevna, sploh če želiš kaj več od njega.
Lahko bi se pa poigral s kakšnim drugim, kamor bi dal lahko gor prirejen firmware, ki to podpira, npr. Linksys wrt54g (če sem prav napisal model) ali pa kar kakšen majhen pc in daš gor primerno distribucijo linuxa, kjer tudi vse to lahko nastavljaš, odvisno koliko se ti da s temi zadevami ukvarjati in koliko si se pripravljen učiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slodrive Član

Pridružen-a: Pon 01 Jul 2013 23:44 Prispevkov: 74 Aktiv.: 0.51 Kraj: N. Gorica
|
Objavljeno: Tor Okt 15, 2013 7:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabi app "Wifi file explorer". Sicer ne ekzaktno kar iščeš, torej telefona ne vidiš med LAN klienti v explorerju. To ti v praksi ustvari server na telefonu, preko katerega dostopaš z internetnim brskalnikom z IPjem, ki ti ga app ponudi.
V obratni smeri pa sem enkrat že poskusil a se ne morem spomnit kako se je app klicala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 5.62
|
Objavljeno: Sre Nov 06, 2013 6:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
urosg je napisal/a: |
Če me spomin ne vara tvoj router/modem nima podpore za vzpostavitev VPN povezave in bi za to potreboval kakšen bolj zmogljiv router, osebno zadnje čase delam veliko z MikroTik routerji, ki za malo denarja ponujajo vse kar imajo veliki (Cisco, Juniper, ...) samo jih je na žalost zadnje čase pri nas težko dobiti (distributerji nimajo na zalogi).
Bi te pa opozoril, predno bi gledal v smeri MikroTika, da je konfiguracija kar zahtevna, sploh če želiš kaj več od njega.
Lahko bi se pa poigral s kakšnim drugim, kamor bi dal lahko gor prirejen firmware, ki to podpira, npr. Linksys wrt54g (če sem prav napisal model) ali pa kar kakšen majhen pc in daš gor primerno distribucijo linuxa, kjer tudi vse to lahko nastavljaš, odvisno koliko se ti da s temi zadevami ukvarjati in koliko si se pripravljen učiti. |
VPN server lahko postaviš tudi na windows-u in neboš verjel, še na OS X lahko to skonfiguriraš
Ne z Sinopejem si neboš mogel pomagati.
wrt54gl...... Tale router je bil že zdavnaj za na odpis, saj je na trgu že toliko konkurenčnih izdelkov, ki ga nadomeščajo.
Ko si omisliš nek konkreten router (karkoli, na katerega gre openwrt). Potem si na njemu skonfiguriraš recimo OpenVPN, na androidu pa uporabiš tole:
https://play.google.com/store/apps/details?id=de.blinkt.openvpn&hl=sl
slodrive je napisal/a: |
Uporabi app "Wifi file explorer". Sicer ne ekzaktno kar iščeš, torej telefona ne vidiš med LAN klienti v explorerju. To ti v praksi ustvari server na telefonu, preko katerega dostopaš z internetnim brskalnikom z IPjem, ki ti ga app ponudi.
V obratni smeri pa sem enkrat že poskusil a se ne morem spomnit kako se je app klicala. |
To je nekaj čisto drugega, kar išče taDEUS.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
afternine Član

Pridružen-a: Čet 27 Jan 2011 19:14 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.06 Kraj: Suken
|
Objavljeno: Sre Dec 18, 2013 12:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Podobna varjanta, ne kompletni VPN, je z uporabo SOCKS proxy-ja preko ssh-ja, ki je bistveno bolj preprosta za postavitev kot pa VPN.
Povedano po domače: z sshjem vzpostaviš šifrirano povezavo z domačim računalnikom, nanjo je obešen posrednik (proxy), ki zna posredovati mrežni promet preko te šifrirane povezave, tako da izgleda kot da dostopaš do mrežnih servisov (vključno z internetom) z domačega računalnika. Npr. whatismyip.com vam vrne IP naslov domačega ruterja, NE pa IP telefona (ali tablice) v tujem lokalnem omrežju ali IP naslova dodeljenega s strani vašega ponudnika mobilnega dostopa do neta. Razlika med VPNjem in SOCKS proxy je v temu, da VPN "zgrabi" VSO komunikacijo in jo pošlje preko šifriranega kanala (dejansko postanete del omrežja s katerim ste se povezali preko VPNja). SOCKS proxy pa pošlje preko kanala le komunikacijo tistih programov, katerim to lahko dopovemo. Tako npr. lahko brskate po internetu preko SOCKS proxyja, popravke programske opreme (update) pa porenašate nešifrirane direktno čez omrežje, v katero ste povezani. Če programu ne morete dopovedati, da naj uporabi SOCKS proxy torej šifriranega kanala za to nalogo ne morete uporabiti.
Izkaže se, da firefox na androidu lepo podpira uporabo SOCKS proxyja (tudi brez add-on). Tako naslednjič ko boste v kavarni hoteli pobrskati po spletu to lahko storite na varen način - vzpostavite šifrirano povezavo z domačim računalnikom in z firefoxom preko kanala brskate kot iz domačega omrežja. S tem ste se zavarovali pred "man in the middle" napadom, ki je v javnih omrežjih enostavno izvedljiv (demonstrirano na POP TVju). Še vedno vam lahko prisluškujejo, vendar bodo "slišali" le šifrirano komunikacijo.
Na androidu imate možnost nastaviti tudi proxy strežnik na nivoju povezave, torej ves promet po tej povezavi naj bi šel čez nastavljeni posrednik, vendar meni na 4.1.2 (SGS3) to ni delovalo. Če imate root-an telefon lahko z programom sshtunnel preusmerite celoten promet preko SOCKS proxyja
kompletna navodila z screenshoti so na tem naslovu (nisem jih jaz delal):
http://www.devineloper.com/2013/08/28/setup-socks-proxy-android-without-root/ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PiCo Neznanec

Pridružen-a: Tor 16 Nov 2010 18:04 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Pon Dec 23, 2013 8:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem si prek Win 7 naredil VPN server in se povezal z android telefonom in drugim računalnikom prek VPNja in dela super.
Rabil sem pa ker sem delal v tujini in so bile blokirane strani, stvar sem rešil prek VPNja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni