|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jure94 Član

Pridružen-a: Sre 05 Maj 2010 17:11 Prispevkov: 433 Aktiv.: 2.35 Kraj: Jesenice / Lj
|
Objavljeno: Sob Jan 04, 2014 7:00 pm Naslov sporočila: Rezkanje lesa |
|
|
Pozdravljeni!
Zanima me, katere vrste lesa prinesejo najboljše rezultate pri rezkanju?. Zaenkrat sem poizkusil samo s smreko, ampak se robovi včasih kar odlomijo, pri 3D rezkanju pa površina ni gladka (uporabil sem nov rezkar in poizkusil z različnimi hitrostmi).
Probleme imam tudi z iskanjem lesa, google mi ni dal zadovoljivih rezultatov. Predvsem bi potreboval plošče do največ 50x50cm. Torej, če kdo ve kje bi lahko kupil les primeren za CNC obdelavo in, da lahko kupim samo kakšno desko mi lahko napiše ZS (da ne bo proti pravilom).
Lp jure94 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kunte Član

Pridružen-a: Ned 08 Feb 2004 12:58 Prispevkov: 348 Aktiv.: 1.47 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Sob Jan 04, 2014 7:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz največ delam z hrastom ,dugače pa hruška oreh,češnja. Smreko ne moreš obdelat na gladko, zmeraj ostanejo ,kakšne mucke, ki pa jih je po kakšnih vogalih zelo teško obdelat. Za les pa je najboljš,da se obrneš na kakšnega mizarja,ki ti ga zlima in poubla. _________________ LP Kunte |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihko Član

Pridružen-a: Čet 17 Feb 2011 14:45 Prispevkov: 75 Aktiv.: 0.43 Kraj: Zagorje-Maribor
|
Objavljeno: Sob Jan 04, 2014 7:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
To sem sicer slišal za struženje, ampak mora tudi tu veljati verjetno.
Les mora biti trd. Kot je že omenjeno hrast. Razne smreke in lipe niso v redu. uporabljali so tudi kako sadno drevje - zaradi barve...
je že kdo poizkusil z lepljenim lesom iz različnih dreves?
gledal sem izdelke nekega pokojnega strugarja, ki je izdeloval kozarce na ta način. nisem se mogel nagledat - tako dobro je izpadlo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.76 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sob Jan 04, 2014 8:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede lepljenja lesa. Ta more biti suh oz. se more posušit potem, ko se posuši ga poravnaš in zrežeš na ustrezne dimenzije. Sam sem poskusil zlepiti polovici npr. polovici slive in oreha ali pa oreh in hruška z namenom struženja. Les je že trd vendar se ne more posušiti zato potem nastanejo sile in utrga lesna vlakna. Lepilo, če si ga pravilno skladiščil in porabil do roka je zanesljivo bolj od lesnih vlaken. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sob Jan 04, 2014 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mahagonij se je meni zelo dobro razumel z rezkarjem.
Tudi javor, ampak je zelo trd. _________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70799.85
|
Objavljeno: Ned Jan 05, 2014 12:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
144300 Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14 Prispevkov: 725 Aktiv.: 3.87 Kraj: Zelena dolina
|
Objavljeno: Ned Jan 05, 2014 6:32 am Naslov sporočila: Re: Rezkanje lesa |
|
|
jure94 je napisal/a: |
Pozdravljeni!
Zanima me, katere vrste lesa prinesejo najboljše rezultate pri rezkanju?. Zaenkrat sem poizkusil samo s smreko, ampak se robovi včasih kar odlomijo, pri 3D rezkanju pa površina ni gladka (uporabil sem nov rezkar in poizkusil z različnimi hitrostmi).
Lp jure94 |
Od domačih vrst tudi:
brest
javor ( gorski )
jesen _________________ NI ANTENA VSE,JE PA OGROMNO. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
napetost Član

Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52 Prispevkov: 901 Aktiv.: 4.01 Kraj: koroška
|
Objavljeno: Ned Jan 05, 2014 12:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam imam najraje les hruške in oreha.
Me pa zanima kako pravilno skladiščiti že zlepljene in poravnane plošče suhega lesa.
Meni te plošče zmeraj zvije , pol so pa težave. _________________ lp
Janez1322@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Ned Jan 05, 2014 12:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
napetost je napisal/a: |
Me pa zanima kako pravilno skladiščiti že zlepljene in poravnane plošče suhega lesa.
Meni te plošče zmeraj zvije , pol so pa težave. |
Kako imaš pa zložene in kje jih hraniš?
Jaz bi jih dal ne neko ravno površino npr. iverico in zložil eno na drugo brez podlaganja vmes. Potem bi to hranil nekje zunaj pod streho, kot je npr. drvarnica, toliko, da je pač tok zraka mimo.
Vsaj tako se obnese pri vezanih ploščah, ker če so pokonci jih zvije.
Seveda pa morajo biti same deske že v osnovi pravilno obrnjene preden so zlepljene. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
napetost Član

|
Objavljeno: Ned Jan 05, 2014 1:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
napetost je napisal/a: |
Meni te plošče zmeraj zvije , pol so pa težave. |
Kako imaš pa zložene in kje jih hraniš?
Jaz bi jih dal ne neko ravno površino npr. iverico in zložil eno na drugo brez podlaganja vmes. Potem bi to hranil nekje zunaj pod streho, kot je npr. drvarnica, toliko, da je pač tok zraka mimo.
Vsaj tako se obnese pri vezanih ploščah, ker če so pokonci jih zvije.
Seveda pa morajo biti same deske že v osnovi pravilno obrnjene preden so zlepljene. |
Ravno tako sem jih zlagal. Lepljene so tako da si rasti nasprotujejo. Vendar mi plošče vse eno zvije. Sem razmišljal da jih postavim pokonci da bo pretok zraka iz obeh strani. Naslednja poizkus pa bo da vsako ploščo zavijem v stretch folijo. _________________ lp
Janez1322@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Jan 05, 2014 1:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo. Domnevam, da če jih boš zavil bo prišlo notri do kondenzacije pa bo vse še slabše. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
napetost Član

|
Objavljeno: Ned Jan 05, 2014 1:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče res, o tem nisem razmišljal. Kaj pa če bi pred hrambo plošč le te prelakiral.
domnevam da se les zvija zato ker njegova vlažnost ni enakomerna po celem volumnu. Saj les ni nikoli 100% suh. In če obdržim to vlago enakomerno (ali z zavijanjem v folijo ali lakiranjem) se le ta ne bo zvijal.
Dobro se mi obnese pri rezkanju tudi parjena bukev. _________________ lp
Janez1322@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mobwap Član

Pridružen-a: Sre 14 Mar 2012 9:42 Prispevkov: 326 Aktiv.: 2.02 Kraj: Doma
|
Objavljeno: Ned Jan 05, 2014 1:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prvi krivec za zvijanje je nepravilno razžaganje samega debla.
Razžagat je treba na "ubermero" nadmero, pravilno zložit in posušit. Če nimaš sušilnice to lahko traja tudi leta, da se dovolj posuši.
Osebno vsak kos pred lepljenjem spustim skozi poravnalko/debelinko -samo lepljene strani. Lepljenjec pa potem še enkrat poravnam skozi debelinko.
Je precej odpada, ampak ga kasneje ne zvija več.
Suh les in lepljence shranjujem pokonci v nagnjenem regalu pa ni težav.
ps.
Ves les pred obdelavo in lepljenjem shrani v istem prostoru vsaj 14 dni prej, najbolje da ga imaš vedno v istem prostoru. _________________ INSTALLING DEMOCRACY.... 44% DONE.
Installation failed.
404 error: form not found.
FORMING GOVERNMENT.... 23% DONE.
Formation failed. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Ned Jan 05, 2014 2:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Les je živa stvar in moraš biti res maček ter poznavalec, da že samo desko pravilno izbereš in pravilno odrežeš, kar jaz niti slučajno nisem. So pa nekatere vrste bolj dovzetne za zvijanje kot druge.
Recimo vezana plošča je zlepljena na križ kraž, pa jo včasih vseeno zvije, tako da je samo za v peč.
Nimam CNC stroja pa vendar občasno rezkam les. Nekaj časa nazaj sem izdeloval profilno, če se ne motim smrekovo letvico za izdelavo okvirja za sliko. Zanimivo je to, da nisem opažal nobenega bistvenega cefranja, je pa res, da je rezkanje potekalo vzolžno.
Samo razmišljam, mogoče pa nimate pravih rezkarjev? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jure94 Član

Pridružen-a: Sre 05 Maj 2010 17:11 Prispevkov: 433 Aktiv.: 2.35 Kraj: Jesenice / Lj
|
Objavljeno: Ned Jan 05, 2014 2:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore. Me pa še zanima, kje bi lahko kupil kakšne manjše deske posamično oz. v manjših količinah. V bau***u in podobnih nisem našel, še najbolj so mi všeč češnja, oreh, hrast (tudi hruška je zanimiva).
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni