|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
veter Član

Pridružen-a: Tor 06 Jan 2004 9:25 Prispevkov: 138 Aktiv.: 0.58 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2014 1:47 pm Naslov sporočila: Merjenje nivoja v rezervoarju za deževnico |
|
|
Pozdravljeni!
V zemlji, poleg hiše, imam vkopan rezervoar za deževnico. Hidrofor se nahaja v kleti stavbe. Težava nastopi takrat, ko zmanjka vode v rezervoarju, ker potem hidrofor obratuje v prazno.
Ko sem rezervoar betoniral sem v rezervoar pripeljal tudi UTP kabel, katerega sem nameraval uporabiti z namenom merjenja nivoja, s tem da takrat še nisem vedel točno kako in s čim.
Za stanje "Prazen rezervoar" bi lahko zelo enostavno uporabi samo dve žički iz tega kabla, ki bi ju postavil recimo 10 cm na dnom rezervoarja, ki bi mi detektirali kdaj ni več vode.
Vendar bi raje želel meriti nivo vode v rezervoarju, to prikazovati potem na zaslonu v hiši. Na ta način imam potem informacijo o stanju v rezervoarju in lahko v naprej pričakujem kdaj mi bo vode zmanjkalo.
Razmišljal sem da bi na dnu rezervoarja imel senzor tlaka, vendar se je to pokazalo za velik problem. Kje dobiti poceni senzor tlaka, ki bi ga lahko imel potopljenega v vodi... Senzor tlaka bi potem priključil preko UTP kabla na elektroniko v hiši. Dolžina tega kabla je približno 10 m.
Obstaja kakšen drug način za merjenje nivoja in da bi lahko uporabil obstoječi kablel?
Hvala za namige.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.41
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2014 1:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če hočeš stvar zakomplicirati, potem naredi ultrazvočni merilnik nivoja (=razdalje)
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2014 2:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ena od "mehanskih" variant bi bila plovec na vrvi, ki bi med gibanjem vrtel os potenciometra. Ker pa je potrebno vrtenje potenciometra v obe smeri, bi moral imeti tudi spodaj en kolešček in "neskončno" vrvico.
Seveda bi se moral malce pozabavat z razmerjem med višino in tiste 3/4 vrtljaja potenciometra (prenosi iz zobnikov,....)
Slika
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
291.75 KB |
Pogledana: |
12 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2014 2:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če lahko pogrešaš povsem zvezni prikaz nivoja, potem zadevo lahko izvedeš z nekaj stikali na plovec ( float switch ) katere dobiš na ebayu za manj kot 2 eur po kosu. Stikala s svojimi kontakti vklapljajo različne upore in tako lahko pelješ do prikaza le dve žici.
LP
_________________ Wasting time online since 1999
Nazadnje urejal/a milan62 Pon Mar 10, 2014 6:30 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
plesec Član

Pridružen-a: Sre 16 Sep 2009 20:21 Prispevkov: 135 Aktiv.: 0.70 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2014 2:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bi že uporabil potenciometer - potem raje kot vrvico konzolno. Torej na vrhu stene pant (v tej točki tudi potenciometer za merjenje kota) in palica ki ima na koncu nekaj kar plava. Iz zasuka dobiš lahko višino vode.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2014 2:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi to je ena od variant, edinole včasih je odprtina majhna in nečesa v kot cisterne ne moreš pritrditi... "moja verzija" se recimo lahko stlači skozi 1,5 cole odprtino in na vrhu pritrdi. Če je pa cisterna odprte variante, je pa merjenje kota veliko lažje izvedljivo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2014 2:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabi se "multiturn potenciometer" na 10 ali 20 obratov.
Spodnji kolešček niti ni potreben. Če je na eni strani plovec, na drugi zadostuje protiutež.
Samo vrvica ne sme drseti, zato jo 3-krat oviješ okrog koleščka ali uporabiš zobato kolesce (3D natisnjeno) ter tisto "bunka-vez-bunka" "verižico" za privezovanje čepa od odtoka kadi. Dobiš jo na metre na oddelku s kopalniško opremo.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazadnje urejal/a igo Pon Mar 10, 2014 2:42 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2014 2:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če pa vzameš še multiturn potenciometer, si pa zmagal.
(pa si me prehitel)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.30 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2014 2:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meritev tlaka tudi ni nujno draga. Recimo TO . Če sem prav pogledal, bi s tem lahko meril nivo do višine 5 m.
_________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
veter Član

|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2014 2:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, hvala, hvala
Zadeva z ultrazvokom mi ne diši preveč, ker to pomeni, da moram narediti še eno novo napravo..
Potenciometer in float switch...
Potenciometer (le zakaj se nisem sam tega spomnil) je res enostavna rešitev, float switch... grem naštudirat kaj je to en pogruntavšćina.
Ena izmed teh dveh idej je prišla v finale.
Še enkrat hvala.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
veter Član

|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2014 3:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
japek je napisal/a: |
Meritev tlaka tudi ni nujno draga. Recimo TO . Če sem prav pogledal, bi s tem lahko meril nivo do višine 5 m. |
Pri tej varianti me skrbi, ali je ta senzor tlaka lahko v neposrednem stiku z vodo?
Nekaj podobnega že imam, pa se je izkazalo, da ne sme biti v neposrednem dotiku z vodo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
anze90 Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 3:06 Prispevkov: 334 Aktiv.: 1.88 Kraj: Šentjur
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2014 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
veter je napisal/a: |
japek je napisal/a: |
Meritev tlaka tudi ni nujno draga. Recimo TO . Če sem prav pogledal, bi s tem lahko meril nivo do višine 5 m. |
Pri tej varianti me skrbi, ali je ta senzor tlaka lahko v neposrednem stiku z vodo?
Nekaj podobnega že imam, pa se je izkazalo, da ne sme biti v neposrednem dotiku z vodo. |
Se ta senzor se montira na suhem, potem se pa samo tanko cev poveže na senzor. Cev pa potopiš čisto na dno rezeovarja in meriš razliko tlaka med okoliškim tlakom in tlakom v cevki. Za 5m je to 0,5bar . Izvedba s potenciometerom je pomoje slaba, sploh kar se tiče zanesljivosti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2014 3:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem poskusil multiturn potenciometer za merjenje nivoja kurilca v cisterni, pa ni v redu deloval. Namreč - multiturn je v bistvu žični upor (vsaj jaz sem imel takega) in ko je nivo čisto počasi padal, se je drsnik "zataknil" med dva ovoja in padel naprej šele po večji spremembi nivoja. Torej bi rabil večjo utež oziroma plovec (jaz sem uporabljal tistega, ki je zraven mehanskega prikazovalnika nivoja nafte, gor sem dal nekaj matic, dokler celotna zadeva ni postala pretežka in šla na dno (delalo pa še vedno ni v redu).
ultrazvok je pa po drugi strani odvisen od temperature zraka nad cisterno, teoretično je natančen na +-3-5cm nekje. Sicer imam jaz zdaj merilec z UZ in dela kar solidno.Idealno bi bilo to izvesti z laser merilnikom (samo drago...)
Seveda, če ti milimetri niso pomembni je multiturn čisto v redu rešitev. Ampak saj veš - prej nisi imel nič, potem bi pa rad naredil na liter natančno
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70792.48
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2014 3:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pon Mar 10, 2014 3:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
anze90 je napisal/a: |
Se ta senzor se montira na suhem, potem se pa samo tanko cev poveže na senzor. Cev pa potopiš čisto na dno rezeovarja in meriš razliko tlaka med okoliškim tlakom in tlakom v cevki. Za 5m je to 0,5bar . Izvedba s potenciometerom je pomoje slaba, sploh kar se tiče zanesljivosti. |
Če boš imel v cevki do senzorja en sam zračni mehurček ti to popači vso meritev
LP
_________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni