www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Prikazovalnik prestav na motociklu?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Dule79
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Maj 2012 12:26
Aktiv.: 0.18
Kraj: Mihovci

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 10, 2014 3:01 pm    Naslov sporočila:  Prikazovalnik prestav na motociklu? Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Imam težavo z delovanjem prikazovalnika prestav na Hondinem motociklu. Nabavil sem si GPT plud`n`play prikazovalnik prestav zmontiral priklopil vendar ne deluje. Kasneje sem izvedel, da na motociklih z ABS-om ti prikazovalniki naj nebi delovali, ne vem zakaj ne saj imajo vsi novejši motocikli enak (DLC) konektor v katerega se priklopi prikazovalnik pa če motor ima ABS ali ne.

Neka povezava z ABS-om verjetno mora obstajati zato me zanima če se je že kateri od vas srečal z omenjeno težavo, mogoče našel rešitev.

za boljšo predstavo o čem je govora; http://www.omniaracing.net/en/gpt-1001-plug-play-honda-specific-digital-gear-indicator-for-honda-p-16243.html
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.56
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 10, 2014 4:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po vsej verjetnosti gre za napravo, ki primerja vrtilno hitrost motorja in hitrost motocikla, do teh dveh podatkov pa pride preko diagnosticnega prikljucka.

Pri motociklih z ABS gre za zajem podatka o hitrosti motocikla na ABS senzorjih, pri tistih brez ABS pa na VSS senzorju. Ali instrumentna plosca motocikla brez ABS deluje normalno na enakem z ABS? Lahko da podatek o hitrosti isce na drugi lokaciji... Think
Nazaj na vrh
Dule79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 11, 2014 12:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bo verjetno kar držalo da motocikli z ABS-om nimajo speljanega podatka o hitrosti motorja v diagnostični priključek ampak direkno v ABS enoto. Po tem bi bilo smotrno iskati podatek o hitrosti motocikla pri samem števcu ali se motim. Question
Nazaj na vrh
diehart
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 17:46
Aktiv.: 2.11
Kraj: okolica I G

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 11, 2014 9:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Taprav štromar to naredi takole: http://whiskeytangohotel.com/mdo3000 Very Happy

Se oproščam na nevmesnosti, sem ravno naletel na ta članek.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Dule79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 11, 2014 12:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja človek obvlada zadeve vendar je na motorju z ABS-om malo bolj zakomplicirano dobiti vse signale.
Še vedno iščemo možne rešitve. Think
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.50
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 11, 2014 12:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredil sem si enostaven prikazovalnik prestav na motorju. Vzel sem samo "N" signal iz menjalnika, ostalo opravljata delo dva magneta na prestavni ročici. Vse skupaj je narejeno po principu števca GOR/DOL. Signal N je pa resetiranje števca. Delalo bi pomoje tudi na tvojem motorju in tukaj ABS nima nobene vloge.
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 11, 2014 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hayabusa ima notri stikalo, ki za vsako prestavo sklene en kontakt in vsak kontakt vsebuje upor različne vrednosti. Potem je enostavno naredit, da ti prikazuje. Preveri, če ima tudi tvoj motor kaj podobnega.
Dule79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 11, 2014 1:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dkone - imel sem kitajsko različico prikazovalnika z magneti na prejšnjem motorju pa nikakor ni deloval tako kot bi moral. Prav iz tega razloga sem si sedaj kupil GPT prikazovalnik kateri uporablja signale iz motorja za samo delovanje oz. prikaz prestav.

ro-bi - preverjeno motor nima takega stikala bi bilo preenostavno.

Drugače bi pa rad usposobil že kupljen prikazovalnik GPT kateri ima tri pine-žičke od katerih je ena +, ena - ,pol in ena žička za signal iz motorja kateri krmili sam prikazovalnik. Pri tem pa nastane problem ker ne vem kateri signal potrebuje obrate ali hitrost ali oboje in kje ta signal na samem motorju najti.

Kot piše v navodilu za montažo prikazovalnika signala za krmiljenje (ena žička katero ne vem kam priklopiti) motorji z ABS-om nimajo.
Nazaj na vrh
Dule79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 11, 2014 4:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preveril konektor za števec motorja pa nobena čička ni dala signala prikazovalniku tako da mi počasi zmankuje idej kje iskati signal in pa samih žičk. d'oh!
Nazaj na vrh
zok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 11, 2014 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

je tista zicka morda za digitalno komunikacijo z ECU-jem? Eh?
Nazaj na vrh
matejcek81
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32
Aktiv.: 7.70
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 11, 2014 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A smem nekaj vprašat?
Sam sem tudi motorist vendar mi nikoli ni bilo jasno za kaj bi potreboval informacijo o prestavi....
Mi lahko kdo to razloži?

LP

zok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 11, 2014 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"because we can". Smile
Nazaj na vrh
Dule79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 12, 2014 9:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zok je napisal/a:
je tista zicka morda za digitalno komunikacijo z ECU-jem? Eh?

Možno da je.
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.81
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 12, 2014 9:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

idrci mamo to v glavi integrirano tako da... nepotrebna šara

pa tudi če ne čutiš motorja , potem... Silenced

Nazadnje urejal/a lucca brassi Sob Jul 12, 2014 12:06 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.67
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 12, 2014 11:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se strinajm, popolnoma lepo se da vozit brez. Ampak ker je že gor, pač včasih pogledam kaj piše Smile
Nisem pa nikoli raziskoval, kako deluje. Je že integriran v armaturko. Mašina ima ABS. Iz električne sheme ni razvidno nič. Po mojem je shemo nekdo doma narisal ko je motor razkopal Smile Po mojem res deluje na podlagi razmerja obratov. Mojega včasih zmedem, ko "divje" šaltam brez da bi spustil sklopko, pa cifra zgine. Ko spustim sklopko po pol sekunde že ve katera prestava je.

Mogoče malo google povprašaš?

Sicer pa bi ti moral prodajalec prikazovalnika povedat točno kakšen signal se pričakuje na vhodu.

20140615_200757e.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  88.87 KB
 Pogledana:  1 krat

20140615_200757e.jpg

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 501 dni