www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PC se mi noče vžgati-rabim pomoč!!
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
damek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Jan 2007 17:55
Aktiv.: 0.65
Kraj: Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 5:44 pm    Naslov sporočila: icon_angry PC se mi noče vžgati-rabim pomoč!! Odgovori s citatom

Računalnik se mi enostavno noče vžgati, niti napajalnik se ne zažene!! Kupil sem že tudi drug napajalnik, vendar sem ga preizkusil na drugem računalniku in ugotovil, da stari napajalnik ni nič narobe!

Preizkusil sem tudi Power stikalo, pa tudi to pravilno deluje! Izmeril sem tudi napetost na matični plošči, ki je potrebna za power stikalo in vse štima.

ZAKAJ SE TOREJ NOČE VŽGATI? BI VAS LEPO PROSIL ZA POMOČ!

ŽE V NAPREJ HVALA!!

LP, damek
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 6:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Power stikalo ? ATX plosce imajo en jumper, katerega je potrebno kratko skleniti za zagon racunalnika. Plosca je stalno pod napetostjo, torej napajalnik mora delovati, preden sploh lahko racunalnik prizges. Ti si napisal konfliktni informaciji: ali napajalnik ne deluje, ali pa na plosci (na relevantnem jumperju) ni nobene napetosti, oboje hkrati ne more biti.

Doloceni napajalniki tudi ne zazenejo racunalnika, ce nanje ni prikljuceno dovolj veliko breme (recimo vsaj en disk poleg motherboarda). Kaj vse si sploh prikljucil ob preizkusu ?

damek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 6:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da, POWER SW piše...to je kot jumper ja. Preizkusil sem ga z multimetrom. Na tem je tudi napetost, ki sem jo izmeril...5,5V. Priključena sem imel 2 diska, pa ne gre.

A je možno da z plato ni vredu?

Sedaj sem probal tudi vse izmontirati iz osnovne plošče, tudi grafično in ostale komponente, na matično pa sem priključil samo kabel, ki gre na matično... 20 pinski in se ne zgodi nič.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 7:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče ti je ostala not RESET tipka ... mogoče je kje prost jumper KEY ali LOCK ... Wink

Kaj se ob pritisku na START tipko zgodi z napetostjo na sivi žici usmernika PWR_OK signal?
Imaš dokumentacijo od te plošče?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 7:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na plati bos potreboval procesor, RAM in graficno za kakrsnokoli smiselno diagnozo. Seveda je mozno, da je plata zanic, a je ne bi tako hitro odpisal (razen ce je ze na pogled cudna - napihnjeni kondenzatorji recimo). Namesto tipke uporabi izvijac (kovinski) in za trenutek skleni oba pina jumperja za vklop - morda je tezava v tipki na ohisju ali v kablu do nje.
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 8:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi poizkusil zresetirati bios.
Nekje na plosci imas jumper in ga premakni na druga dva pina za par sec. ali odstrani bios baterijo.Seveda pri odklopljenemu iz omrezja.

damek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 8:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, RESET tipka ni vključena, sem preizkusil. Tudi POWER dela normalno, saj sem preizkusil z multimetrom in ko pritisnem tipko da zvočni signal, drugače ne, torej je vredu tole. Preizkusil sem tudi direkt žici vezati skup, pa tudi ne gre.

Jumperi mislim da tudi niso problem, saj je delovalo do sedaj normalno in jih nisem premeščeval.

Na matični plošči sem vzel baterijo tudi za par minut ven, pa tudi nič.

Kaj bi še naj poskusil?
Dokumentacijo imam.
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podobno tezavo sem imel in resitev je bila menjava vseh Elkotov na MB! Uspesno jo je opravil mr. volkd Smile

Poglej, ce so nekateri med njimi zgoraj izboceni. Ce so, menjaj vse in upaj, da bo delovalo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, osnovna plošča izgleda vredu, kondenzatorji niso napihnjeni.

To mislim da tudi ni krivo.
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 8:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damek je napisal/a:
Hm, osnovna plošča izgleda vredu, kondenzatorji niso napihnjeni.

To mislim da tudi ni krivo.

Kaj pa mislis, da je krivo?
Ce ti napajalnik starta na drugem PC-ju pomeni da je BP. Ko nanj prikljucis porabnik, ne deluje. ce ne drugace, bi moral vsaj startati, da pozene ventilatorje, cetudi nic ostalega ne deluje. Prizge ga stik med dvema vodnikoma. Ce poberes ven vse kartice, ki so dodane bi moral vsaj "dahniti".
Nazaj na vrh
damek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 8:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Med katerima vodnikoma je pa ta stik, ki požene samo napajalnik?

Hm, res nevem kaj bi bilo.
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upam, da ti angleščina ni tuja :

Citiram:
ATX power connector is layout like above. 5VSB constantly provides 5V power to the connector through pin 9. If you have a voltmeter, while the power supply fan does not turn on, you could identify which pin is pin 9. Normally there is a clip on the connector between pin 15 and 16. If you can identify pin 14, which is power-on pin, you can using a piece of wire short the pin 14 and 15. If you power supply has power connected to it and power switch on the power supply is on, you will see the fan is turnning by now. Otherwise, your power supply may have problem.

Ampak, napajalnik dela Smile

Nazadnje urejal/a s55m Tor Jan 23, 2007 9:49 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
damek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, sedaj sem povezal stik med sivo in črno žico, napajalnik pa se je zagnal, ne da bi ga priključil na osnovno ploščo.

Kako naj ugotavljam naprej?

A se da "pognati" matično ploščo, ne da bi računalnik vključil preko stikala, ampak bi ti dve žici (sivo in eno črno) povezal med samo, in tako poskusil? Bi to šlo??
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damek je napisal/a:
No, sedaj sem povezal stik med sivo in črno žico, napajalnik pa se je zagnal, ne da bi ga priključil na osnovno ploščo.

Kako naj ugotavljam naprej?

A se da "pognati" matično ploščo, ne da bi računalnik vključil preko stikala, ampak bi ti dve žici (sivo in eno črno) povezal med samo, in tako poskusil? Bi to šlo??

Bolje bi bilo, da opazuješ z voltmetrom, kaj se zgodi, ko pritisneš tipko power on na pinu za prižiganje, in kolikšna je napetost na 5V izhodu, od tu lahko sklepaš dalje. Če se napajalnik ne zažene, najbrž nekaj ni vredu. Če bi bilo slabo stikalo na sprednji strani bi bilo mogoče z kratkim stikom med temi pini stvar zagnati ampak tipko lahko pomeriš...
Vsekakor naj bodo ob preizkusu vsi kabli priključeni na MB (diske CD je in ostalo periferijo lahko izključiš)
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2007 10:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še tukaj si malo preberi:

http://store.compute-aid.com/spec/atxspec.html
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni