|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
eddie Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02 Prispevkov: 723 Aktiv.: 3.05 Kraj: Severna primorska
|
Objavljeno: Tor Feb 06, 2007 9:08 am Naslov sporočila: Merjenje temperature v škatli z ruterjem |
|
|
Pozdravljeni!
Imam sledeč problem:
Brezžični ruter bo postavljen v škatli, do njega pa bo speljano samo napajanje (220v). Postavljen bo na prostem.
Vsaj na začetku bi bilo fino, če bi videl kaj se bo dogajalo v škatli s temperaturo( da mi ne bo zmrznil oziroma se skuhal).
Kako preprosto meriti temperaturo v škatli in podatke dobiti na računalnik?
Ruter ima še proste mrežne konektorje. Ali obstaja kakšna možnost z mikrokontrolerji? Do ruterja je predaleč da bi vlekel dodatne kable.
LP, Eddie! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oversc0re Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20 Prispevkov: 460 Aktiv.: 1.94 Kraj: Radomlje
|
Objavljeno: Tor Feb 06, 2007 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Seveda... vzameš npr Rabbit RCM3710 in nanj priklopiš en DS18B20.
Lp, Matic _________________ The most exciting phrase to hear in science, the one that heralds new discoveries, is not 'Eureka!' but 'That's funny ...'
Isaac Asimov (1920 - 1992) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Feb 06, 2007 9:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Če bo na prostem, naj ne bo na soncu, da se ne bo poleti skuhal. Če bo pod streho v senci, potem mu verjetno ne bo hudega.
Za zimski čas, pa bo verjetno potreboval grelec. Grelec naj vklaplja kar en termostat, ki bo poskrbel, da v notranjosti škatle ne bo manj kot 10 stopinj (moje mnenje), lahko tudi 5 stopinj.
Sicer pa, ali ne bi bilo bolje, da imaš router navadni, potem pa nanj preko kabla povežeš AP ki ga strpaš v škatlo na podstreho, da bo blizu do antene. Saj imaš v mislih tako zadevo? _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Feb 06, 2007 9:50 am Naslov sporočila: Re: Merjenje temperature v škatli z ruterjem |
|
|
eddie je napisal/a: |
... do njega pa bo speljano samo napajanje (220v). Postavljen bo na prostem... |
220 V na prostem bi lahko bilo nevarno... Nekdo ob dežju pride mimo, pa ga bo počilo.
1. Za vsak slučaj poglej navodila. Mogoče se preko SNMPja da prebrati temperaturo routerja. Boljši routerji to omogočajo.
2. Ne sekiraj se za temperaturo. Če nimaš izbire pri postavitvi naprave, je vseeno, če poznaš temperaturo. Če bo presežena (gor ali dol), bo naprava zablokirala. Pozimi lahko daš v škatlo žarnico (prižgano!) 12 V , kakšnih 10 W. Ne toliko zaradi gretja, ampak da preganja vlago.
2. Če te zanimajo samo ekstremi, daj zraven naprave minimalni in maksimalni termometer. Ta dva si zapomnita minimalno in maksimalno temperaturo.
3. Zraven routerja postaviš samostojni datalogger (1 PIC mikro).
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Feb 06, 2007 10:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Koliko "na prostem" - sigurno ne pod milim nebom ampak nekje pod streho. Pri meni je bil skoraj dve sezoni na podstešju neposredno zraven line za zračenje, kjer je bil deležen praktično vseh vremenskih vplivov (razen dežja in snega seveda). Težav z delovanjen zaradi temperatur ni bilo. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sony24 Član

Pridružen-a: Pon 15 Jan 2007 20:34 Prispevkov: 16 Aktiv.: 0.07
|
Objavljeno: Tor Feb 06, 2007 10:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Nepotrebno je komplicirati z kakšnimi termometri ipd., pomembno je le to, da router ni izpostavljen dezju in snegu. Sam sem imel router zunaj lep čas in ni bilo nobenih problemov (bil je skrit pod streho), dokler nisem našel načina in enostavno priklopil samo zunanjo anteno, router pa pustil noter ob računalniku. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Feb 06, 2007 11:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam router v podstrešni sobi, ki ni ogrevana in dela brez problemov. Imam občutek, da mu bolj škodi toplota kot pa mraz. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Tor Feb 06, 2007 6:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz imam router v zaprti nadometni plastični škatli, ki je le malo večja od routerja.
vse skupaj je na dimniku že kake 3 leta pa ni nobenih problemov.Pozimi so temperature do -5 stopinj z močno burjo poleti pa do 35 stopinj v senci, torej je na soncu še toliko slabše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Tor Feb 06, 2007 6:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam router v 10litrski plastični škatli. Je v senci in poleti dobro dela.
V škatli imam tudi routerjev adapter 230/6V 2,5A, tako da se skupaj dovolj grejeta, da lani pri -28*C ni bilo težav. Sem pa pazil, pri resetiranju, da sem le za kakšno minuto izklopil.
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Tor Feb 06, 2007 6:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo branje; nisem vedel da so te stvari tako neobčutljive na vremenske razmere. Odkar sem nabavil nov brezžični rutar mi star leži v kotu, bom ga v bodoče še jaz postavil na podstrešje pa bom videl kako je z mojim . _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
noname Član

Pridružen-a: Tor 28 Nov 2006 19:10 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.98 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Feb 06, 2007 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Heh, saj v večini routerjev v datasheetih oz. navodilih piše približen temperaturni razpon normalnega delovanja Router bi načeloma lahko delal tud pri 0°C vendar je težava da bi lahko prišlo do nastajanja kondenza zaradi gretja samega routerja , kar pa nebi bilo najbolše
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

|
Objavljeno: Tor Feb 06, 2007 10:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
no ja malce čudno napisano: bi prišlo do kondenza zaradi gretja
kako pa je to mogoče?Recimo v mojem primeru so škatle zunaj na dežju, pa se mi zdi da bi bil večji problem kako puščanje vode v notranjost škatle, o kondenzu pa ne duha ne sluha.Res ne vem od kje bi prišel če je škatla zaprta vodotesno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 06, 2007 11:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Cero, z vodotesnimi škatlami je ponavadi tako, da jim je potrebno v najnižji točki ( po montaži) izvrtati luknjico( če seveda niso potopljene v vodo), da ven odteka voda. Po definiciji , vodotesne" škatle oziroma posode, vode ki se nabira v njih, ne spustijo ven!
Če je posoda vodotesna, še ne pomeni, da je tudi plinotesna. Če pa ni plinotesna( kar je mimogrede veliko teže doseči, kot si predstavljaš), imaš ob spremembah temperature (raztezanje in krčenje plinov v posodli, ter posledično "dihanje"), kaj kmalu težave s kondenzom, ki se veselo nabira v posodi, saj z "dihanjem" posode vanjo pride tudi zračna vlaga. Ravno zaradi tega, se izvrta tista luknjica.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

|
Objavljeno: Sre Feb 07, 2007 1:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja sej to jaz vem tisti luknjici se tudi reče drenažna luknja.
Ampak stvar imam zunaj že 3 leta, pa nikoli nisem še zasledil vode noter, niti kapljice.Tiste luknje sploh nimam narejene, ker ni bilo potrebe jo naredit.Imam pa škatlo IP55 in uvodnice zelo zatisnjene. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pegla Član

Pridružen-a: Sob 01 Nov 2003 17:32 Prispevkov: 284 Aktiv.: 1.20 Kraj: Sv.Anton
|
Objavljeno: Sre Feb 07, 2007 7:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Pred kratkim sem kupil brzžični router,najdalšega dometa belkin(prosta prodaja
upljen v big bang).
Z njegovim dometom nisem prav zadvoljen.
sony24 je napisal;
Citiram: |
dokler nisem našel načina in enostavno priklopil samo zunanjo anteno, router pa pustil noter ob računalniku. |
Zanima me kje se da dobiti taka antena in koliko poveča domet.
L.P. Pegla |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni