www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Merjenje pretoka vode
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
California
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Avg 2005 19:48
Aktiv.: 1.00
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 21, 2007 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej na števcu s priključki 1/2" sem odstranil zgornje steklo in pa mehanski števec obratov turbinice. Na mesto vrtečega rdečega indikatorja vrtenja turbine, sem postavil preprost plastičen kolešček in na njegov obod sem vstavil zgoraj omenjeni trajni magnet, ki sem ga vzel iz originalnega merilnega senzorja pretoka (tega nisem uporabil zaradi premajhnih priključkov) in ga z lepilom fiksiral v za to pripravljeno luknjico. Sedaj pride na vrsto nadomestek za steklo, ki je ravno tako izdelan iz plastike. Dimenzije so iste kot za steklo. Spodaj ima vdolbino v kateri se nahaja vrteči kolešček. Z zgornje strani sem naredil kakšen mm stran od te vdolbine luknjo, v katero sem montiral halov senzor. Naredil sem tudi preprosto vezje, ki na izhodu da TTL impulz za vsak obrat turbinice. Potem sem skozi ta števec nekajkrat pretočil znano količino vode in sem dobil število impulzov za 1 liter vode. Vse ostalo je nato v programu, ki te impulze šteje, preračunava v litre, beleži porabo po posameznih urah itd. Zadeva mi deluje ža kakšnih pet let.
Moram povedati, da sem imel kar nekaj problemov z oblikovanje impulzov, ker je senzor brez prisotnosti magneta na izhodu dal ven nekaj takega kot več nepravilnih signalov povsem različnih in nestabilnih frekvenc, amplitude blizu napajanja. Ko pa se je magnet približal, se je pa amplituda vseh signalov zmanjšala na nič. To "pavzo" sem izkoristil za obdelavo. Na žalost nisem uspel prebrati oznak na senzorju, predpostavljam pa da je to halova sonda. Nekje imam prerez modifikacije števca. Ko najdem, pripnem.

Lp Vlado

California
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 21, 2007 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo skice.

Lp Vlado

Edit by Aly:
V dokumentu je samo slika, ki jo pripenjam...

stevec_mod.png
 Opis:
Slika modifikacije
 Velikost datoteke:  15.59 KB
 Pogledana:  2 krat

stevec_mod.png

Števec voda.doc
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Števec voda.doc
 Velikost datoteke:  24.5 KB
 Downloadano:  30 krat

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 21, 2007 11:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo off topic: Californija zakaj si sliko prilepil v Wordov dokument? Če ne gre naredi vsaj PDF nimamo vsi M$Office-a. Sicer pa lahko pripneš samo sliko.

Še eno tako čudno idejo imam. Če bi v cev vgradil loputo na tečajih. Ta loputa bi se pod pritiskom vode nagnila. Večji ko bi bil pretok večji bi bil naklon. Na osi bi bil lahko potenciometer za merjenje kota ali pa bi mogoče lahko na loputo dodal magnetek in z halovo sondo meril jakost magnetnega polja ali pa celo smer polja če bi magnetek pritrdil na osovino. Mislim da se to tudi da z nekaterimi tipi.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 22, 2007 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstajajo hallove sonde, ki imajo analogni ali digitalni izhod. Slednje so v redu za take projekte. Poglej na Allegro.

Highlag je napisal/a:
loputo dodal magnetek in z halovo sondo meril jakost magnetnega polja ali pa celo smer polja

Glede odmika - odziv pretok/napetost bo zelo nelinearen. Odsvetujem.

Če kdo rabi več kot en impulz na obrat, (do 256 imp/obrat), mu pošljem sample čipa skupaj z magnetom.

California
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 22, 2007 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj je še el.shema. Upam, da komu koristi.

Lp Vlado

Shema.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  26.49 KB
 Pogledana:  56 krat

Shema.PNG

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 23, 2007 4:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včeraj sem v enem bloku videl merilnik pretoka za ogrevalne sisteme.
Ima že impulzni izhod, samo priključiš cev na obeh straneh in priklopiš gor vezje.
Lp,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni