www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

elektro motor ne zažene

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
robit
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Okt 2006 17:41
Aktiv.: 0.05
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 21, 2007 10:09 pm    Naslov sporočila:  elektro motor ne zažene Odgovori s citatom

Pozdrav vsem, kateri bi si vzel nekaj časa za moj problem, ki morda ni...
Sosed mi je prinesel el. motor od odsluženega cnc rezkarja za obdelavo lesa.Na tablici motorja piše 220V, Hp0.3, A1.9, Hz200,Typ RV103, N 12000. Motor je narejen v Italiji firma pa je ELETTROMECCANICA GIORDANO COLOMBO srl. El. motor oziroma tuljave sem ohmsko pomeril in so OK, priklopil sem ga preko frekvenčnika in zadeva se je začela vrtet vendar še zdaleč ne z 12000 obrati, prej bi rekel kakih 100, hkrati pa se je začel pregrevat. Po cca 10s takega delovanja pa je frekvenčnik izklopil...
Nisem uspel izmeriti koliko vlečejo tuljave s tokovnimi kleščami.Motor je 3. fazni.Vem, da je takšno spraševanje malce na suho pa vendar morda kakšen namig!

LP Robert
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.89
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 21, 2007 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Omska meritev ni zanesljiva. Si motor razstavil? Se na priključku zazna kak čuden vonj? V kakem stanju so ležaji?
Zelo pogoste okvare visokoturnih motorjev so izrabljena ležišča ležajev na strani vpetja orodja, ki nastanejo zaradi vibracij slabo centriranega orodja ali poškodovanih matic za vpenjanje. Posledica tega je nasedanje rotorja na stator, kar je vidno, če se motor razstavi.

robit
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Okt 2006 17:41
Aktiv.: 0.05
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 21, 2007 10:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Motor sem očistil,podmazal, gred mi ni delovala, da bi imela zračnost na ležajih vendar ne, nisem ga razstavil, tudi ko rotor zasukam se mi zdi, da lepo teče.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 21, 2007 11:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbolje da motor razstaviš. Tako boš videl v kakem stanju je navitje ter ležaji. Omenjenega motorja ne poznam, a pri razstavljanju bodi prebiden, da česa ne polomiš. Visokoturni motorji malih moči imajo dostikrat paket rotorja manjši od ležajev. (primer Perske-ji) Če bi ga skušal izbijati na eno stran lahko ležaj poškoduje navitje. Najbolje se ga je lotiti od zadaj. Snameš ventilator,pokrov....(zadaj običajno ležaj ni varovan z vskočnikom, tako da gre lažje narazen)
Gavran
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16
Aktiv.: 1.75
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 21, 2007 11:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Motor je visokofrekvenčni kar pomeni da moraš nastaviti karakteristiko frekvenčnika tako da doseže nazivno napetost pri nazivni frekvenci (200 Hz), če tega nisi naredil je pri 50 Hz vlekel daleš preveč toka (tam tovarniško nastavljen frekvenčnik da na izhodu nazivno napetost). 12000 obratov ti bo motor dosegel pri 200 Hz, ti pa do tam zaradi tokovne preobremenitve nisi prišel.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 22, 2007 10:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

220V, Hp0.3, A1.9, Hz200,Typ RV103, N 12000

200 Hertzov. Pri priklopu na 50 Hz je impedanca tako majhna, da se bo iz njega pokadilo.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 22, 2007 10:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
220V, Hp0.3, A1.9, Hz200,Typ RV103, N 12000

200 Hertzov. Pri priklopu na 50 Hz je impedanca tako majhna, da se bo iz njega pokadilo.

Jur

Citiram:
, priklopil sem ga preko frekvenčnika in zadeva se je začela vrtet vendar še zdaleč ne z 12000 obrati,

Če ga je priklopil preko frekvenčnega, ga je vrjetno z razlogom, da dvigne frekvenco? Confused

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 22, 2007 4:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, sem videl. Lahko je narobe priklopljen. Navadne tokovne klešče ne bodo pokazale pravega toka. Tok je daleč od sinusa, in daleč od 50 Hz.

Jur
Nazaj na vrh
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 22, 2007 4:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vendar ima na frekvenčniku za nastavljat parametre od cos, do frekvence, do ramp.... Pred zagonom je potrebno izvesti tudi funkcijo, kjer frekvenčnik pošilja impulze v motor, ter nastavi potrebne parametre. Je pa nekaj v stilu avto..
darko25
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 25 Mar 2010 1:20
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 1:33 am    Naslov sporočila:  Re: elektro motor ne zažene Odgovori s citatom

[quote="robit"]Pozdrav vsem, kateri bi si vzel nekaj časa za moj problem, ki morda ni...
Sosed mi je prinesel el. motor od odsluženega cnc rezkarja za obdelavo lesa.Na tablici motorja piše 220V, Hp0.3, A1.9, Hz200,Typ RV103, N 12000. Motor je narejen v Italiji firma pa je ELETTROMECCANICA GIORDANO COLOMBO srl. El. motor oziroma tuljave sem ohmsko pomeril in so OK, priklopil sem ga preko frekvenčnika in zadeva se je začela vrtet vendar še zdaleč ne z 12000 obrati, prej bi rekel kakih 100, hkrati pa se je začel pregrevat. Po cca 10s takega delovanja pa je frekvenčnik izklopil...
Nisem uspel izmeriti koliko vlečejo tuljave s tokovnimi kleščami.Motor je 3. fazni.Vem, da je takšno spraševanje malce na suho pa vendar morda kakšen namig!

Če se elektromotor segreva, je edini razlog, da je eno od treh sklopu navitij brez napetosti. Pač vsi elektromotorji delujejo na principu treh faz...in v vezavi zvezda ali tikot. Ti sicer imaš enofazni motor 230V, in imaš zato še dva kondenzatorja, v tej mašini. Pač da elektromotrček deluje na 230V, potrebuje običajno dva kondenzatorja [slovenščina je zame španska vas] za zagon in drugega za normalno delovanje. Kot sem omenil običajno delujejo elektro motorji na tri faze 400V..z vezavo kondenzatorja..pa lahko deluje na 230V..primer, pralni stroj, vrtalnik..itd. Pri tebi je najverjetneje problem to da ti je crknil ta kondenzator... In deluje motor na dva sklopa navitij, fazo in nulo, tretji sklop navitij od kondenzatorja pa nedeluje..upam da ti ta mašinca že ni pregorela..haha. Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo AIM - AOL Instant - naslov Yahoo Messenger - naslov MSN Messenger - naslov
zoran
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44
Aktiv.: 2.32
Kraj: SG

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 6:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po podatkih sodeč je to trifazni visoko frekvenčni motor, ki pa mora biti priklopljen na frekvenčni generator z izhodno napetostjo 220V (medfazno) in 200Hz. Če si ga priklopil kako drugače, so lohko posledice za motor kar velike.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo medklic, če se odšteje današnje nadaljevanje, tema je stara 3 leta.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni