www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Krmiljenje motorja po 1 obrat

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
satelitko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27
Aktiv.: 7.49
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 10, 2004 10:36 pm    Naslov sporočila:  Krmiljenje motorja po 1 obrat Odgovori s citatom

Postavljen sem pred zanimivo nalogo:

En dober kolega ima roto pano - to je tisti, ki je sestavljen iz trikotnih stranic, ki se obračajo in sestavljajo različne reklame. Vic je, ker je stvar brez krmiljenja, pa bi bilo treba poceni nekaj zrihtat.

Tehnični podatki motorja:
HY SYNC AC synchronous motor/gearmotor
115V
0,5A
60RPM
7,5uF/50Hz
R=200 ohm

ima 4 priključke: zemlja, COM(mon), CCW, CW

Na osi motorja se nahaja senzor s tremi priključki, sumim ga, da je magnetni, ker ima os eno vdolbino - predpostavljam, da za štetje obratov.

Možakar si želi, da bi se motor obrnil na vsakih pribl. 15 sekund (razpon npr. 10 - 30sek) za 1 obrat. Ker nisem čisto prepričan, da se že pri enem obratu motorja zavrti cel pano, bi kot rezervo želel možnost nastavitve števila obratov. Po tem se mora ustaviti vedno v isti točki (senzor), da so panoji poravnani.

Stvar je precej nujna, zato prosim za pomoč koga, ki ima v tej smeri več izkušenj. (Jaz sem bolj druge sorte štromar, tole bo zgolj usluga, ne rečem pa, da ni možnosti, da bi padla kakšna kišta pira Wink )
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.88
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 10, 2004 10:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kak je tale motorček - podben kot za pogon kakih servo ventilov ter podbne periferije ? Ima vrjetno zraven reduktor ? Tisti 4 (3) priključki so skupni konec (COM) ter ostala CCW,CW leva ter desna stran vrtenja. Tisto stikalo je vrjetno na osovini kjer so obrati že zreducirani ? Torej za samo vklapljanje v koliko se bo pano vrtel levo ter desno je najbolje uporabit dva releja. Samo krmiljenje pa bi sam izvedel najenostavneje z mikrokontrolerjem. Lahko pa tudi uporabiš Siemensov !Logo .
satelitko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 10, 2004 10:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, motor ima zraven reduktor. oz. preko reduktorja vrti kakih 15 pokončno postavljenih "trikotnikov". Senzor je že na reducirani osovini. Stvar se bo vrtela samo v eno smer. O programiranju mikrokontrolerjev nimam pojma, za Siemensov Logo sem pa samo enkrat od daleč nekaj slišal, pa nič več.
Hvala za odziv!
LP
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 10, 2004 11:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker te vrjetno lovi čas je po moje najenostavneje uporabit !logo. Samo programiranje tega ni nobena umetnost. Programira se kot bi risal logično vezje. Zdi se mi, da se je o tem enkrat že pisalo na forumu. Probaj uporabit iskanje. Zdi se mi, da sem celo pripel srbohrvaško navodilo. Samo programiranje je možno preko samega displeja ali preko PC-ja Za drugo boš potreboval kabel ter software. V koliko te čas zelo ne preganja lahko poskusimo nekaj narediti z malčkom 12F675 katerega imam ravno na testni plošči Wink Tukaj je potem pred vsem problem izdelava samega hardwera.
satelitko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 10, 2004 11:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš kake podatke, kje bi lahko kupil logo? Stvar me namreč zanima tudi za naprej, pa je zdaj priložnost, da izvem kaj več. Hardware bi moral biti "na nivoju", že zaradi okoliščin- stvar je namreč montirana na prostem, pa ne bi rad vsakih par mesecev lezel po lestvah in si delal sramoto Embarassed
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 11, 2004 1:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poišči v telefonskem imeniku zastopništvo za Siemens v Ljubljani. Priporočam ti, da kupiš za začetek razvojni komplet. Vsebuje en 24V logo kabel ter software z navodili. Vse skupaj je v kompaktnem kovčku. Stane pa nekaj več kot sam logo v prosti prodaji. Sicer logota ni problem dobiti. Dobiš ga praktično v vsaki malo bolje založeni trgovini z elektro materialom. Če bodo kake začetniške težave (mislim sicer, da jih ne bo) se oglasi na forum. Z Siemensove domače strani pa lahko dovnloadaš demo software. Moram povedat, da ima sam software tudi odličen simulator "narisanega" programa. Logo se da z razširitveni moduli lepo razširit tako, da se z njim da vozit tudi kaka bolj zahtevna aplikacija. Sam sem kake pol leta nazaj delal eno kurilnico pri podjetniku lesarske stroke. Šlo je za dokaj velik kotel, ki ogreva objekt stanovanjsko hišo ter sušilnico. Kotel se kuri na lesne odpladke. Doziranje je hidravlično, podpih, ventilator na dimniku koriščena sta dva AD vhoda - merjenje temperature dimnih plinov ter vode. Kotel dela poplnoma avtomatsko. Celega "fura" izključno logo. Moram pa reči, da sem stvar komaj spravil skupaj. Kriza je bila "spomin" Porabil sem namreč vse do zadnjega bloka Confused
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni