|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Avg 01, 2006 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se ne motim, gre tudi z "PLL" čipom 4046. Vsaj zdi se mi, da sem nekaj takega videl narejeno s tem čipom.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.04 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Čet Mar 08, 2007 10:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole temo bom malo iz zgodovine potegnil:
Rabim detektor faze (kaj pa drugega). Zahteve:
-nujno zero cross detektor (se pravi princip prehoda skozi nulo)
-merjenje razlike faze od 0 do 2Pi (0 - 360°) zvezno
Torej: prva stvar, ki mi pade na pamet je varianta z XOR.
Vzamem XOR gor pripeljem digitalizirana signala, spustim čez RC filter in to je to. Zadeva nujno rabi signale s 50% duty-cycle, zvezno (pozitivno) meri pa samo od 0 do Pi. Od Pi do 2Pi pa je zadeva negativno proporcionalna s fazo. Torej odpade, ker mi ne diši.
Zadevico malenkostno izboljšamo:
Vzamem dve D celici (naredimo iz RS - CD4013 čipuzlja), na clock obeh vežem signala in celici vežem na eno RS, izhod iz RS spet spustim čez RC filter... In Voila.
Zadeva je neobčutljiva na duty-cycle, amplitudi signalov sta lahko različni, izhod je od 0 do 2Pi lepo zvezen in ima pri 2Pi neko max. napetost. Super.
Sedaj pa me zanima še kakšna tretja metoda? Če imate kakšno idejo... blok diagram bo več kot dovolj  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pet Mar 09, 2007 11:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Za fazni komparator bi lahko uporabil CMOS PLL 4046. Poleg VCO vsebuje dva fazna komparatorja in sicer enostavnega z XOR vrati in boljšega, ki ima dva izhoda. Na izhodih dobiš impulz sorazmeren s fazno razliko. En izhod je za pozitivne faze, drugi pa za negativne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni