www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kapsule za kavni aparat
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 19, 2024 11:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ena Jura, ki se je prodajala na bolhi je bila od mojega kolega.

Šokiralo ga je dejstvo, da lahko tako poceni aparat:
https://www.espresso.si/e-trgovina/aparati/kavni-aparat-y3-3-espressocoffee-crn/
skuha bistveno boljšo kavo, kot pa njegova 10x dražja aparatura, ki za povrh vsega zahteva še en kup čiščenja.

Prvič v življenju je lahko tudi degustiral različne kave in ugotovil, da mu ene sedejo bolj kot druge.

Bistvo te zgodbe je, če nimaš dobre kave, potem tudi aparat za 10K€ ne bo skuhal dobre kave.
In dobra kava ni poceni, v bistvu je kava strošek in ne aparat.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok_S
Član
Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Aktiv.: 4.53
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 19, 2024 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja res je, razlike so strašanske v okusu tako med kavami kot aparati.

Meni najboljša kava, ki mi jo naredi moj kavni aparat (nekoč Muckov Very Happy )
je Escobarjeva aromatizirana kava Irish Cream...

Aparat je Philips Saeco HD8747.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kosmaj
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 22:32
Aktiv.: 0.71
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 19, 2024 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hhhmmmm Silvo, o samih kapsulah ti ne znam dati nasveta kje bi bila najcenejša ali pa senzorično najboljša opcija - žal.

Lahko pa samo napišem nekaj stvari, če ti bodo v pomoč ali komu drugemu. Če je prioriteta čim mboljša kava s čim manj truda, potem je najbolje poiskati en bližnji lokal kjer imajo vzdrzevano opremo in ob enem vedo kaj delajo. Jaz bi to napravil, če bi izbiral med kapsulami ali dobro kavo v lokalu.

Priprava kave je svojevrstna umetnost in z vloženim delom in razumevanjem le tega se izbolšuje okus in kvaliteta in si potem rečeš ojoj kaj sem včasih vse spil ( kot če kupiš kit komplet, ga zlotaš in če ga ne razumeš bo dobro kakorkoli bo delal - tudi, če ne bo čisto 100% pravilno).

Če si ljubitelj espressa ti vsekakor priporočam aparat na ročko in dober mlinček. Mletje, da zelo velik prispevek h okusu kave. Bi rekel, da celo več kot sam aparat. Aparat na ročko zaradi tega, ker ti dopušča eksperimentiranje, da lahko dobiš čimboljši približek tvojemu idealnemu okusu.

Sama kava - industrijska praženja iz trgovinskih polic so vsa zelo uboga - pa naj bo to katerikoli znamka, tudi tuja zveneča imena - ja ampak teh je večina navajenih in te se ponavadi primerja med seboj. Če ljudi na nekaj navadiš bodo tisto imeli za referenco - kot je bilo že napisano, v malih pražarnah se dostikrat praži izvrstna kava.
Običajno si kavo pražim sam - ravno zaradi raziskovanja okusov in ker mi nič trgovinskega ni preveč pasalo. Šele ob tem sem spoznal kaj se da pridobiti z praženjem, različne temperature in različni časi dajo čisto drug okus, pa vlažnost zrn, velikost.....

In ko prideš enkrat do tega, da pri kavi ko narediš prvi sreb ne pogrešaš ničesar več, da ima pravo grenkobo, kislino, željen okus, teksturo in da zadovolji tudi čutni del - ne samo fizičnega si zmagal.
Pa naj bo to kuhana po turško ali espresso na avtomatu za nekaj jurjev - takrat ne bo več važno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni