www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Spajka
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ginger
Član
Član

Pridružen-a: Sob 21 Avg 2021 7:21
Aktiv.: 0.71
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 28, 2024 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mosqito je napisal/a:
Oj, ta teden mi ni uspelo. Ti prinesem ventilator, ko se oglasim za spajkalnik.

Nič hudega, ko boš lahko. Jaz grem itak jutri v Nemčijo in se vrnem v torek zvečer.
Tako, da bova na vezi. Very Happy

bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 28, 2024 1:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ginger je napisal/a:
Tega, ko imam ni v redu, oziroma v začetku je še bil, je vlekel dim, sedaj pa bore malo. Pa tako glasen je, da svojih misli ne slišim. :roll:

Običajno je to znak, da je potrebno zamenjati filter.
Res je precej močan, zato pa je tudi glasen.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ginger
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 28, 2024 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
ginger je napisal/a:
Tega, ko imam ni v redu, oziroma v začetku je še bil, je vlekel dim, sedaj pa bore malo. Pa tako glasen je, da svojih misli ne slišim. Rolling Eyes

Običajno je to znak, da je potrebno zamenjati filter.
Res je precej močan, zato pa je tudi glasen.

Menjam filtre. Od začetka se mi je zdelo, da je ful "pozaugal", sedaj pa samo, če ga imam res čistoo blizu.

s53al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44
Aktiv.: 6.30
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 28, 2024 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V bivši firmi sem svoj čas precej prepajkal, tudi 8 ali več ur dnevno (Res, da ne čisto vsak dan). Večino sem prespajkal z "modrim" cinom, ne spomnem se kaj je pisalo gori, je pa "lepo"kadelo. Kasneje je prišla neka direktiva, da se tistegga modrega več ne sme uporabljat. Na koncu so bili tisti kolutki zelene barve, kadelo še bolj, spajkalo se je slabše.
Spajkal sem v zaprtem prostoru max 5 x 5m.

Hm, da bi kdo pomslil vsaj na to Question

Citiram:
Meni je pomembno, da se ne kadi, čeprav imam: https://www.conrad.si/sl/p/odsesovalnik-spajkalnih-plinov-toolcraft-zd-153-230-v-ac-23-w-60-m-h-588318.html vendar ni ravno najboljši. Rolling Eyes

Ko so se pričeli pojavljat zdravstveni problemi sem službo pustil, med drugim tudi zaradi "dobrega" plačila.
Potem sem se "zaposlil" pri dohtarjih. Vsak me je najprej vprašal koliko cigaret na dan skadim! Nikakor pa ne dopovedat, da nisem kadilec.
Tako, da pazite na te reči, upam, da moj bivši šef to bere.

ginger
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 28, 2024 3:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s53al je napisal/a:
V bivši firmi sem svoj čas precej prepajkal, tudi 8 ali več ur dnevno (Res, da ne čisto vsak dan). Večino sem prespajkal z "modrim" cinom, ne spomnem se kaj je pisalo gori, je pa "lepo"kadelo. Kasneje je prišla neka direktiva, da se tistegga modrega več ne sme uporabljat. Na koncu so bili tisti kolutki zelene barve, kadelo še bolj, spajkalo se je slabše.
Spajkal sem v zaprtem prostoru max 5 x 5m.

Hm, da bi kdo pomslil vsaj na to Question

Citiram:
Meni je pomembno, da se ne kadi, čeprav imam: https://www.conrad.si/sl/p/odsesovalnik-spajkalnih-plinov-toolcraft-zd-153-230-v-ac-23-w-60-m-h-588318.html vendar ni ravno najboljši. Rolling Eyes

Ko so se pričeli pojavljat zdravstveni problemi sem službo pustil, med drugim tudi zaradi "dobrega" plačila.
Potem sem se "zaposlil" pri dohtarjih. Vsak me je najprej vprašal koliko cigaret na dan skadim! Nikakor pa ne dopovedat, da nisem kadilec.
Tako, da pazite na te reči, upam, da moj bivši šef to bere.

Ja, popolnoma te razumem. Tudi sama delam po 6 ur na dan s tem. Poleti je fajn, ko imaš lahko odprto še okno. Tudi masko s filtrom imam, ampak zelo težko se to nosi dolg časa. Plus, če imaš očala, je misija nemogoče, oziroma trpljenje Razz

Ravno zato mi je spajka, ki pušča minimalen dim res super. Sem imela nekaj podobnih, ene so bile res grozne, to se je valil dim, ne hecam. Sem kar stran vrgla.

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 28, 2024 6:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imas tudi malo bolj resne filtre ... (Pace itd.)
Za domace delo pa kak https://www.amazon.com/Extractor-Benchtop-Soldering-Powerful-Activated/dp/B0B58527PT ze tudi kar pomaga, edino filtre menjaj!

Lp, G

1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 49.51

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2024 6:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dimnost ali brezdimnost še ne pomeni, da se strupi ne sproščajo.
Spajkalne paste, tekočne, smole, masti so kemično aktivne in reagirajo z oksidi.
Pri kalofoniji je dim uparjena kalofonija - trdi delci, ki so kemično manj aktivni in jih telo lažje izloči.
Pri kislinskih spajkah pa dima ni, ker se sprošča kislina, ki se nato neposredno veže na sluznice ipd.
Pri obeh pa velja, da se sluz (iz nosa, ust, žrela, oči) spira v želodec in gre skozi celo telo, kar ni nič dobrega.

Tudi filtri, ki obstajajo ne pomagajo veliko, razen, da razpršijo dim, edina prava rešitev je odsesovanje in izpihovanje iz prostora, tega, razen pri postrojih po novih standardih (L-Tek), ne vidiš.

Kositrove spajke brez svinca pa imajo še bolj agresivne flukse kakor svinčene. Tukaj ni zahtevana samo previdnost ampak doslednost. Ko enkrat pljuča rečejo, da so fuč, ni povratka.
Čik se po 5 min neha. Spajkanje 8 ur dnevno pa je vlečenje škatle za škatlo ...
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.05
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 29, 2024 9:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@1dva3

Resni spajkalni odsesovalni sistemi imajo kar konkreten filtrirni sistem, brez skrbi. Zal pa niso prav poceni ... Sad

Za avtorico:
Doma si nabavi konkretno (!) napo za nad stedilnik (z odpihovanjem, ne krozenjem) in delaj pod njo ... Bo glasno, a mnogo boljse s stalisca zdravja ...

Lp, G

1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 49.51

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2024 12:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je, so v 4 mestnih zneskih, kar pa za hobi program ni sprejemljivo in dosegljivo.
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 30, 2024 2:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

https://www.youtube.com/results?search_query=diy+electrostatic+air+filter

saj elektrostatični filter ni tak problem naredit (naredil sem ga za varjenje komutatorjev

znotraj industrijskega filtra , edino pretok je bilo potrebno nekoliko zmanjšat , elektrode kar aluminijaste filterne plošče za nape , naložiš kot kondenzator )

podobno ( važna je mrežica in vrtinčenje brez perlonske volne
https://www.sparepartsmarkt.com/sl/kuhinjski-aparat/kuhinjska-napa/mastni-filter/elica/kovinski-mascobni-filter-kuhinjske-nape-50299664008-p2385c266c267c304m169.html

izvor napetosti pa je bi neonski trafo in neke diode
lahko pa enostavneje uporabiš
https://www.hv-experimental.com/product/high-voltage-generator-10kv-dc

smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 01, 2024 2:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bi bila tole rešitev:
https://widaco.net/shop-2/hand-soldering/soldering-irons/fe-75-soldering-iron/

Jaz uporabljam nekaj podobnega. Na cevko imam priključen kompresorček Ayoue

in nožno tipko. Ko lotam dela, ko ne je izključen in ni hrupa- odvede pa odvečen dim v času lotanja.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni