www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

60v 0,1a napajalnik
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 07, 2024 10:37 pm    Naslov sporočila:  60v 0,1a napajalnik Odgovori s citatom

Lučke bučke za haloween so v trenutku pregorele. Samo malo bolj so posvetile in zažgalo je vseh 20 kosov. Notri so žarnice z žarilno nitko, vezane zaporedno in direkt na 230V. Žarnice sem pobral ven in namesto njih vstavil led diode- modre. Na napajalnik sem nastavil 60v in 0,1A in lepo dela. Zdaj bi pa rad nekako scopral napajalnik, čimceneje, ker lučke ne stanejo nevem kaj, pač da bo malo za veselje. Gledal sem stepup module na ali, ampak nobeden ne gre do 60V (pogojno dela tudi na 50). Tak modul bi potem povezal z kakim napajalnikom od telefona ali kaj podobnega. Ali morda obstaja standardni napajalnik z tako visoko napetostjo?
Hvala,
lp

mosqito
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Aktiv.: 31.53

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 07, 2024 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale gre do 56:
https://botland.store/converters-step-up/14270-step-up-voltage-regulator-lm2577-5-56v-3a-5903351242080.html

v Botlandu pogosto nabavim kaj in je OK.

v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.19
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2024 2:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

https://www.google.com/search?q=capacitive+power+supply+led
klikni na "images" in izberi najbolj všečno in preprosto shemo kot princip za tvojih 60V
npr tale
https://www.edaboard.com/threads/capacitive-power-supply.404423/
dodaš poljubno število LED, če je tok premajhen, dodajaš kondenzatorje, ni nujno da so po 100n

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2024 7:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko narediš kondenzatorski napajalnik za tvoje LED. Seveda, če si obdržal ustrezno izolacijsko trdnost.
0,1A? Ali gre res toliko skozi male LEDice?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2024 9:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Toke je manjši od 0,1. Vendar sem toliko napisal, da bi bila napetost stabilna, ker napajalnika 10ma in 60v ziher ne bom našel.

Nazadnje urejal/a ro-bi Pet Nov 08, 2024 9:06 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2024 9:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gledal sem kondenzatorski napajalnik, ampak so pomisleki zaradi varnosti. Imamo dve muci in če nekako ugrizne v kabel....
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.19
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2024 10:25 am    Naslov sporočila:  Re: 60v 0,1a napajalnik Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
... Notri so žarnice z žarilno nitko, vezane zaporedno in direkt na 230V ...

Na podlagi tega zapisa sem predlagal kapacitivni oziroma kondenzatorski napajalnik.
Tok napajanja LED s takim napajalnikom določa kapaciteta kondenzatorja (ali več teh) pred gretzom. LED se napaja tokovno, napetost se bo že sama stabilizirala na ustrezno.

Z vidika varnosti je zagotovo bolje uporabiti napajalnik, ki bo zagotovil galvansko ločitev.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2024 11:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem se odločil in naročil tale napajalnik:
https://www.aliexpress.com/item/1005007083359748.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.11.3f2618020BuedW

Za tisti teden ga bom uporabil za lučke, drugače ga om pa uporabljal za vse živo, se mi zdi praktična rešitev.

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 10, 2024 7:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi ga delal sam, bi tole prišlo v poštev. MC34063
Meni dvigne napetost na cca 180V za Nixie lampice. obstaja pa online kalkulator za elemente, oz. jaz imam excel preglednico, s katero jih izračunaš.
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 10, 2024 10:27 am    Naslov sporočila:  Re: 60v 0,1a napajalnik Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
Gledal sem stepup module na ali, ampak nobeden ne gre do 60V (pogojno dela tudi na 50). Tak modul bi potem povezal z kakim napajalnikom od telefona ali kaj podobnega. Ali morda obstaja standardni napajalnik z tako visoko napetostjo?

Obstaja (tudi od bolj znanega proizvajalca). Tale je sicer overkill zate, zato pa sem predlagal kondenzatorski napajalnik.
https://meanwell.si/konstantna-napetost/1689-hbg-100-60-mean-well.html
In še šibkješi, vtični in cenejši, vendar za 55V:
https://meanwell.si/napajalniki-adapterji/23866-nge90e55-p1j-mean-well.html
Nazaj na vrh
shar
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Feb 2016 11:15
Aktiv.: 1.32

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 10, 2024 11:02 am    Naslov sporočila:  Re: 60v 0,1a napajalnik Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
Lučke bučke za haloween so v trenutku pregorele. Samo malo bolj so posvetile in zažgalo je vseh 20 kosov. Notri so žarnice z žarilno nitko, vezane zaporedno in direkt na 230V. Žarnice sem pobral ven in namesto njih vstavil led diode- modre. Na napajalnik sem nastavil 60v in 0,1A in lepo dela. Zdaj bi pa rad nekako scopral napajalnik, čimceneje, ker lučke ne stanejo nevem kaj, pač da bo malo za veselje.

bostjang je napisal/a:
0,1A? Ali gre res toliko skozi male LEDice?

Večina napajalnikov, predlaganih v tej temi, bo – razen tistih, ki jih predlaga v.j. – verjetno usodnih za LED-diode, če ro-bi pred njih ni dodal ustreznega upora ali drugega vezja za omejevanje toka...
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 10, 2024 11:53 am    Naslov sporočila:  Re: 60v 0,1a napajalnik Odgovori s citatom

bostjang je napisal/a:
ro-bi je napisal/a:
Gledal sem stepup module na ali, ampak nobeden ne gre do 60V (pogojno dela tudi na 50). Tak modul bi potem povezal z kakim napajalnikom od telefona ali kaj podobnega. Ali morda obstaja standardni napajalnik z tako visoko napetostjo?

Obstaja (tudi od bolj znanega proizvajalca). Tale je sicer overkill zate, zato pa sem predlagal kondenzatorski napajalnik.
https://meanwell.si/konstantna-napetost/1689-hbg-100-60-mean-well.html
In še šibkješi, vtični in cenejši, vendar za 55V:
https://meanwell.si/napajalniki-adapterji/23866-nge90e55-p1j-mean-well.html

Tole je kar drago. Verjetno nove lučke stanejo manj. Zato sem, po premisleku, naročil
napajalnik, ki sem ga linkal zgoraj. Stane skoraj enako, kot ta tvoj drugi, vendar ga lahko uporabljam še za druge stvari.
Shar- tok bom omejil.
lp

ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 10, 2024 11:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

p.s.
Ali bi diode preživele na daljši rok, če bi omejil napetost? Če prenesejo 60v, jaz jih pa futram z 55, potem nima kaj bit? Ali pač?

1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 49.53

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 10, 2024 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, ker tok narašča ko se segrevajo
Nazaj na vrh
shar
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Feb 2016 11:15
Aktiv.: 1.32

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 10, 2024 12:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
p.s.
Ali bi diode preživele na daljši rok, če bi omejil napetost? Če prenesejo 60v, jaz jih pa futram z 55, potem nima kaj bit? Ali pač?

LED diode ne smemo napajati z virom konstantne napetosti, ker že majhna sprememba napetosti povzroči velik porast toka, kar lahko privede do termičnega pobega – procesa, kjer povečan tok segreje diodo, kar spet poveča tok in to na koncu povzroči uničenje diode.
Zato se uporablja vir konstantnega toka ali upor, ki omeji tok na varno vrednost in tako zaščiti diodo.
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni