www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kaj je in kaj ni reklama?
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Forum in Filemanager
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.04
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2007 6:28 pm    Naslov sporočila:  Kaj je in kaj ni reklama? Odgovori s citatom

Exclamation Pravilo št. 3: Brez reklam

Ne reklamirajte izdelkov, storitev ali spletnih strani. Namen foruma je prostovoljna izmenjava mnenj in informacij.
jurem (na njegovem linku) je napisal/a:
Članki v zadnji reviji Svet elektronike. Na voljo le registriranim uporabnikom in naročnikom na revijo Svet elektronike!
Jure

Pravila veljajo za vse!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.03
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2007 6:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:

Ne reklamirajte izdelkov, storitev ali spletnih strani. Namen foruma je prostovoljna izmenjava mnenj in informacij.
jurem (na njegovem linku) je napisal/a:
Članki v zadnji reviji Svet elektronike. Na voljo le registriranim uporabnikom in naročnikom na revijo Svet elektronike!
Jure

Pravila veljajo za vse!

No osebno mislim, da se je tu šlo zgolj za informacijo.
Tudi na ostalih linkih, ki jih člani dajejo in omenjajo (Conrad, HTE, IC,...) stvari niso zastonj, tako, da ne vidim problema.

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.04
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2007 6:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Tudi na ostalih linkih, ki jih člani dajejo in omenjajo (Conrad, HTE, IC,...) stvari niso zastonj, tako, da ne vidim problema.
Samo mala razlika je: tisti člani niso uslužbenci teh firm!
Nimam pa nič proti če Jure prilepi članek (v zvezi z vprašanjem) na naš Filemanager, čeprav je tam plačljiv.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2007 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Temo sem razdelil, ker posti niso bili predmet naslova !

Kdo kje dela, ni ravno kriterij za to kaj je reklama in kaj informacija.

Če že zbiramo informacije o robotih, ki so drugim članom koristne se mi zdi smiselno in pravilno, da je tu omenjena tudi informacija o slovenskih člankih.
Pri tem je popolnoma vseeno kdo jo poda in vseeno je tudi ali so članki plačljivi ali ne. V končni fazi se revijo lahko dobi tudi v kaki knjižnici, kjer jo ni potrebno kupiti.

Povsem nekaj drugega bi bilo, če bi nekdo, ki ni nujno zaposlen v firmi propagiral revijo kot tako - v celoti in z namenom povečanja prodaje.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2007 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:

....
No osebno mislim, da se je tu šlo zgolj za informacijo.

Sam velikokrat nakažem kako povezavo na določeno stran, kjer se dobi kaka stvar po moji presoji ugodno. Pri tem sam nimam nobene koristi. Osebno me pa motijo osebki , ki se oglasijo le takrat, ko vidijo pri tem svojo korist oz. celo skušajo spodbijati kak ugoden nakup je v stilu "Tisto je zanič ... tole na tej povezavi je tapravo ..."

PS
Da ne bo kdo napačno razumel. Sporočilo se ne nanaša na Jureta oz SE. Ena iz med takih tem se najde v "Pranger-ju"

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.30
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2007 9:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reklama je načeloma tisto, kar izvede podjetje ki stvar izdeluje/trži oz. kdo od zaposlenih, ki ima osebni interes od tega. Lahko se v to strne.

Torej če jaz ne delam v neki trgovini in jo omenim to ni reklama, ker mi ni tega naročila firma, je priporočilo oz. napotek. Če bi bila trgovina moja in bi jo omenil bi bila reklama, ker bi imel jaz od tega korist. (kvalificiralo bi se lahko tudi kot prikrito oglaševanje)

Sej se vedno gleda na tak način, tudi po drugih forumih. Razne skovanke tipa Ho*er, S*ar, Mer*ator ipd so pa že prav smešne in nič drugega.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2007 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BluPhenix je napisal/a:
Reklama je načeloma tisto, kar izvede podjetje ki stvar izdeluje/trži oz. kdo od zaposlenih, ki ima osebni interes od tega. Lahko se v to strne.

Torej če jaz ne delam v neki trgovini in jo omenim to ni reklama, ker mi ni tega naročila firma, je priporočilo oz. napotek. Če bi bila trgovina moja in bi jo omenil bi bila reklama, ker bi imel jaz od tega korist. (kvalificiralo bi se lahko tudi kot prikrito oglaševanje)

Se ne strinjam.

Po tvoje bi v cilju nereklame moral nekdo, ki dela v neki trgovini vztrajno molčati in ne dati o artiklih nobene informacije, čeprav nekdo to nujno potrebuje. Pri vsem tem pa je taisti človek oseba, ki ima o ponudbi najboljši pregled od vseh. V cilju nereklame bi moral torej čakati, da to odkrije nekdo nevtralen.

In še druga skrajnost: Prijatelj ima trgovino, jaz pa vztrajno ponujam njegove izdelke na forumu. Ker nisem tam zaposlen niti sem lastnik, bi torej to ne bila reklama. Od tega sicer nebi imel finančne koristi, a prijatelj....

Da se vrnem k konkretnemu primeru. V temi je bil že v tretjem postu link na stran, ki ima preko 350 linkov na to tematiko.
Sledijo linki od katerih se jih meni kar precej ne odpre. Nekaj jih je tudi k sosedovim na Hrvaško. Nobenega razloga ni, da bi v tej zbirki ne bila podana tudi informacijo o tem, da smo tudi v Sloveniji nekaj naredili.

BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.30
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2007 11:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisi pozorno prebral kaj sem napisal. Napisal sem, če ima zaposleni direktno osebno korist od tega, po domače povedano, plačilo. Sem spada lastnik, pospeševalec prodaje ipd. Če nekdo dela za pultom in reče pri nas imamo to, nekako ne spada v to kategorijo, saj skorajda ni možnosti, da bi dobil kakšno dodatno plačilo zato, ker je pridobil novo stranko.

Imaš pa podjetja, kjer so ljudje plačani tudi za to, da dobro pišejo o podjetju po raznih forumih ipd. Tam se pojavi problem.

Sej zato je tako težko ovrednotiti prikrito oglaševanje. Drugače pa se strinjam s tabo, če ima kdo kakšne informacije in jih je pripravljen deliti naj!, ampak ne da na tak način ustvarja nelojalno konkurenco. Sej tudi obstaja tudi zakon, ki to obravnava.

Pa še to, tvoj primer. Če nekdo opisuje atrikle njihove značinosti in lastnosti je uredu. Če jih pa opisuje kako so boljši od vseh drugih in potem reče lahko jih dobite pri meni, pa nekako ni.
Nazaj na vrh
Sergej
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Avg 2006 19:43
Aktiv.: 1.22

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 21, 2007 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred nekaj tedni smo imeli podobno debato na nekem drugem forumu. Več ali manj enotno stališče je bilo odklonilno do reklame. Nekaj dni kasneje je nekdo prilepil uradno novico RTV o predstavitvi novega prototipa avtomobila na vodik. V tem članku je bolo zanimivo to, da se je vodik pojavil samo v naslovu, ime firme pa kar vsaj 10X v povezavi z vsemi mogočimi supelativi. PAZITE!!! Novica na nacionalni TV!!!
Ko recimo Gorenje predstavi nov model pralnega stroja to seveda NI novica. Normalno, to je reklama!
Pa kaj smo mi nori ali samo tako tumpasti? Brezplačno delamo reklamo za tujce in celo plačujemo, da jo gledamo. Sami sebe pa tlačimo v govno.
Taki forumi bi morali biti namenjeni ravno predstavitvam razno raznih izdelkov. Kdo pa bo korektno ocenil dejansko kvaliteto nekega produkta, če ne mi, ki smo šolani in trenirani za razumevanje in iskanje napak!!! Mogoče filozofi, ekonomisti ali kar gospodinje same?
Nazaj na vrh
sixkiller
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Dec 2006 19:10
Aktiv.: 0.75
Kraj: Čatež / Trebnje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 22, 2007 1:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Sploh nisem bral kaj ste napisal. Ampak jaz pravim tako, če smo mi zadovoljni z neko trgovino in jo omenimo v člankih ni to naše reklamiranje trgovine ampak je reklamiranje trgovine same saj se je z njihovo ponudbo sama zapisala v dobri luči. Tako, da je smisel tega prepovedanega "reklamiranja" brezvezen, saj tako ali tako bo kupec šel v trgovino, ki robo ima, če jo napišemo na forumu v "kodi" ali pa če direktno napišemo ime trgovine npr. HT, IC , Spar,... Mislim, da bi mi zdadovoljni kupci lahko brez pomislekov reklamirali trgovino, ki nam je zagotovila najugodnejše ponudbe. Tako, da pisanje imen trgovin po moje ni smotrno. Pojavi pa se razlika v tem, če nekdo naprimer zaposleni ali lastnik namenoma piše v forum svoje ponudbe in se predstavi kot najboljši ponudik, seveda pa se v tem primeru ne da ugotoviti resnice od laži. Forum je forum.....pravica govora. Pravila pa so pravila.

LP
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 22, 2007 2:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naj še jaz dodam svoje mnenje in pojasnilo nečesa kar še marsikdo ne ve.

1. Popolnoma se strinjam z mnenjem predhodnika @sixkiller-ja.

2. Na tem forumu sodelujem cca. 2 leti in pol. Pred dobrega pol leta pa sem dobil službo v novem nemškem predstavništvu Conrada v Grosuplju kot tehnični svetovalec. Če nekdo išče kakšen materijal ga imam zato možnost najti prej kot večina ostalih, ker med 100.000 artikli še sam marsikaj nekaj časa iščem in imam tudi dostop do potrebnih podatkov. Kot tehnik direktno od prodaje nimam nobenega dodatka in to počnem zaradi medsebojne pomoči fantom in strokovnjakom tega foruma, ker so tudi oni meni pomagali pri marsikakšni zadevi še pred to mojo zaposlitvijo ... in z marsikom sem se spoznal osebno še pred to mojo zaposlitvijo. Tudi na pikniku pred pol leta sem to vsakomur jasno povedal in do sedaj po tej plati ni bilo problemov niti z vodstvom foruma niti s posamezniki. Večina se zaveda, da tako velika firma zaradi prodaje nekaj specialnih elementov ne bo niti obogatela niti obubožala.
Če kdo povprašuje po konkretnem materialu mu ga bom pač predstavil ... kje ga bo kupil, pa se bo v končnem seštevku odločil sam.
Kot tehnik (in ne prodajalec) pa lahko na ta način le pomagam komu priti do željene stvari, jih testirati in sporočiti rezultate še pred nakupom ali pa mu tudi namigniti kako malce zmanjšati ceno ali pospešiti dobavo ...

Cool
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.19
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 22, 2007 10:43 am    Naslov sporočila:  Predlagam razširitev pravil v točki 'Brez reklam' Odgovori s citatom

Predlagam razširitev pravil v točki 'Brez reklam'!

Tam samo piše, da reklamiranje ni dovoljeno. Predlagam sledeče dopolnilo:

Za reklamo se smatra vsaka informacija o tem, kje se kaj dobi, ki ni odgovor na povpraševanje na tem forumu.

Obrazložitev:
Forum je namenjen članom Foruma, da si med seboj pomagamo. Če nekdo išče nek izdelek ali uslugo, je čisto prav v s smislu medsebojne pomoči, da mu povemo, to pa dobiš tam in tam...
Čeprav je to prodajna informacija, je ne smemo smatrati za reklamo, temveč kot pomoč članu foruma.

Seveda pa lahko pride pri tem do zlorabe: Neka trgovina lahko prijavi fiktivnega člana, ki samo sprašuje po izdelkih, ki se dobe v tej trgovini, in potem ta trgovina sama odgovarja na 'povpraševanje' svojega fiktivnega člana. Vendar to slejkoprej pride na dan, in potem je kazen - izključitev- opravičena.

Pa še tukaj je lahko slaba posledica tega pravila. Če je nedko našel nekaj, kar smatra, da bi bilo zanimivo tudi za druge člane foruma, in to da na forum, mu to zamerimo in rečemo, da dela reklamo. Predlagam, da tako informacijo posreduje administratorju, ki potem presodi, ali je informacija res tako zanimiva, da jo sam objavi v posebni mapi foruma.

Trenutno mislim, da smo prestrogi glede tega, in da kritiziramo tudi dobronamerno pomoč, če le malo diši po reklami. Je pa res, da forum ni namenjen pospeševanju prodaje, in to je vrednota, ki jo je potrebno obdržati.

Naši adminstratorji so strogi. Morda malo preveč. Toda bolje preveč kot premalo.

Hm, morda bi pa imelo smisel odpreti posebno mapo foruma, kjer bi trgovine in obrtniki objavljali, da imajo to in ono za na trg, in bi tako objavo plačali. Po Kilobajtu in dnevih, koliko časa bo objava na forumu. Tako bi morda dobili kak euro. Seveda pa je potem problem z davkarijo in knjigovodstvom. Samo ideja.

Pozdrav
Vilko
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 22, 2007 11:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vprašanje iz firbca:

Ali je izjava na forumu: "Interšpar na Viču ima še na zalogi Peach laminatorje" reklama ali ne? V principu lahko nekdo reče, da gre za reklamo za Interšpar, za Peach, pa še za Vič. Še posebej glede na velik interes za napravo. Tehnično gledano pa je to koristna informacija.

Jur
Nazaj na vrh
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 22, 2007 1:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok poglejmo tole pravilo iz praktičnega vidika, ne iz slovničnega......

Reklama NI če komu odgovorimo tako, da mu povemo kje bo dobil kakšen material, ponavadi je v odgovoru tudi več opcij (trgovin) torej nikogar ne preferiramo in pustimo spraševalcu prosto izbiro kako se bo odločil.
Informacija je vsak podatek, ki ima za nekoga uporabno vrednost, drugače je le podatek.

Reklama je taka objava, ki ni začeta z namenom informirati zaradi povečevanja znanja ampak zaradi želje povečevanja dobička.

Mislim pa da morda včasih manjka še pravilo:
Exclamation Pravilo št. 8: Bodite tolerantni
Na forumu smo ljudje z različnimi pogledi na svet. Zato se vzdržimo in tolerirajmo drugače misleče in na kulturen način delimo z njimi svoje mnenje.

No ja mogoče ne dobesedno ampak nekje v tem smislu. Cool
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 22, 2007 3:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole bom napisal (moje mnenje):
Na tem forumu je občasno pravi pregon proti domnevnim "reklamam", ki gredo v nos samo nekaterim.
Če je informacija kje se kaj dobi in koliko stane, mogoče tudi kdo od članov lahko ponudi nekaj ... in je ta informacija uporabna in v povezavi z vprašanjem, potem to ni reklama, tako kot je bungee napisal.
Če je tema odprta z namenom, da se nekaj prodaja, oglašuje, ... je to reklama. Reklama je tudi, če se v temi na vsiljiv način nekaj ponuja, čeprav je to v smislu teme in vprašanja. Mnogokrat je mejo med reklamo in informacijo težko določiti. Pri določanju te meje so moderatorji na tem forumu velikokrat prestrogi.
Tudi reklama, pa čeprav gola reklama je lahko za nekoga informacija, še posebej če je uporabna in koristna. Je potem ta reklama informacija ali reklama?
V glavnem, na tem forumu je tako, kakor je vreme in luna, kakor imajo moderatorji dan, s katero nogo so vstali, tako pa se potem odraža meja in tolerantnost.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Forum in Filemanager Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni