www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Priklop savne v stanovanju v bloku
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tretjic
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19
Aktiv.: 2.39
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 29, 2025 1:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri 1.6x toka, te elektro odklopi po 90 sekundah. Ta čas bodo preživele tako varovalke kot stikalo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.25
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 29, 2025 1:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni nujno, ker ni povsod vgrajenih odklopnikov v števcih.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.63

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 29, 2025 3:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tretjic je napisal/a:
Citiram:
Tale kabel je kvečjemu 2,5mm2,

Sicer je res mogoče 2.5mm2, ampak kako to vidiš iz te slike? Ker lahko je tudi 1.5 ali pa 6mm2...

Skoraj nemogoče, da bi bil 6mm2. S primerjavo debeline cevi z inštalacijskimi odklopniki in z debelino kabla, sem slednjega ocenil na največ 13mm debeline. Sem noter gre kvečjemu 4x 4mm2, še bolj ustreza pa 4x 2.5mm2. To sem naredil sedaj, prej sem pa uganjeval. Glede na (ne)podane podatke nas je to počelo več. Upam pa, da elektrikar ni bil toliko neumen, da bi vgradil 4x 1.5mm2 ob vedenju, da bo gor priključena savna.

Naključen katalog NYM kablov:
http://kabel.co.id/wp-content/uploads/2017/09/NYM.pdf
Nazaj na vrh
Savna
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 28 Avg 2025 13:26
Aktiv.: 0.64

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 29, 2025 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za odgovore, se pravi če vse zamenjam kot ste napisali, potem lahko priklopim 6kw savno na dve 16A varovalki. oz najbolje da tudi zamenjam štromarja Smile

Slikal sem še kable z metrom, pomoje je tole 2,5mm

kabli1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  159.12 KB
 Pogledana:  9 krat

kabli1.jpg

Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 30, 2025 8:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V naročju imam žico 2,5mm2 (premer bakra 1,8mm2) in ta ima zunanji premer 3,4mm. Tvoje žice so znatno tanjše.
Če ne moreš pogledati, kaj piše na kablu, izmeri premer samega bakra (s kljunastim merilom) in izračunaj. Meri na rumeno-zelenem vodniku, tam je najbolj varno.

Ne vem, od kje sedaj 2x 16A. To je bila omenjena kot sekundarna možnost.

Nazadnje urejal/a bostjang Sob Avg 30, 2025 5:50 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
mateik
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Avg 2022 18:31
Aktiv.: 7.06
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 30, 2025 11:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sponke B25 so 2,5mm2, tako da verjetno kar je 2,5mm2
Nazaj na vrh
Savna
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 28 Avg 2025 13:26
Aktiv.: 0.64

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 17, 2025 9:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala z avse odgovore, našel sem novega štromarja, ki je rekel da lahko poveže savno in da položi nov el. kabel 6mm2 na eno 32 A varovalko, sedaj sem iskal 6mm2 silikonski kabel da bi ga položili kar v celoti cca 15 m od omarice da ni treba štukat, pa nisem našel trdega kbla v tej bolžini oz so samo mehke žice, tako da sem zopet malo v dilemi, ali je mogoče tu na forumu kak električar ki bi mi to vse skupaj uredil tako da je varno in povezano kot mora biti, sem pa iz ljubvljane

hvala in lep pozdrav
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.25
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 17, 2025 9:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silikonski kabel mnogožični, zvijavi ni nič slabši od masivne, enožične izvedbe.

Samo ustrezno ga je treba zaključit, s kakovostnim in ustreznim materialom (kabel čevlji, votlice itd.).
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 30, 2025 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se že kaj potiš?

Kakšen kabel in vezavo si uporabil?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 233 dni