|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4284 Aktiv.: 17.34 Kraj: KOČEVJE
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 674 Aktiv.: 32.04
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
magma Član

Pridružen-a: Sob 18 Avg 2012 18:59 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.87 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Okt 04, 2025 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred leti dem za polnjenje domačega solarnega sistema uporabil kar črpalko za vrtalni stroj. Imam jo doma pa sem kar probal. Nisem bil prepričan, da bo zmogla načrpati z dovolj visokim pritiskom, ampak je presenetljivo šlo brez težav. _________________ l.p. Dušan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 674 Aktiv.: 32.04
|
Objavljeno: Sob Okt 04, 2025 6:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
200€ za škrofilko ta je pa bosa  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1870 Aktiv.: 8.72
|
Objavljeno: Sob Okt 04, 2025 7:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzameš ročno škropilnico in na izpustni ventil priključiš zrak iz kompresorja.
Fajn je, če je posoda vsaj prosojna, da ne pihneš zraka v sistem.
30l napolnim v 15 min. _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3407 Aktiv.: 15.35
|
Objavljeno: Sob Okt 04, 2025 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam za polnjenje sistema kar namenoma pokvarjeno ekspanzijsko posodo "brez duše" Notri nalijem tekočino, obrnem na glavo, skozi ventilček naredim tlak s kompresorjem, potem pa tekočina teče v sistem.
Koliko tekočine gre, pove pa tehtnica.
mislim, da je tako najenostavneje in najceneje. Če imaš kompresor.
Edit Lucca Brassi:
ravno danes sem priključil NOV Ramda hidropak za deževnico (ne vem točnega tipa zdaj) pa je zanimivo (BEDASTO), da nima tovarniško vgrajenega protipovratnega ventila med sesalnim in tlačnim delom. Tako da v bistvu ustvari tlak, potem pa voda steče nazaj v cisterno. Črpalka torej dela skoraj nonstop in bi bil štrom dražji kot privarčevana voda.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

|
Objavljeno: Ned Okt 05, 2025 12:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala vsem za info !
Še nekaj ( da ne bom kaj [cenzurirano] )
- če maš tlačen dvig je jasno da postaviš črpalko na dvižno stran v kolektorje na
dovodno stran v bojler pa daš nek nepovraten ventil da ti sistema ne napolni z zrakom ( npr https://unicommerce.si/tlacni-ventili-rumeni#&gid=1&pid=1 ) ali pa paziš in odzračuješ
- če pa bi hotel tekočino zamenjati brez nabijanja pritiska , dam nepovratni ventil na dvižni vod ( da mi ne spusti vodo nazaj) in spredaj glikol , na dovodni sistem v bojler pa pumpo ( naj ne bi sproščala zraka nazaj ) . Tako naj bi pumpa potegnila glikol čez brez dovoda zraka v sistem. Potem pa se že samo premeša .. Ali se motim ? _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09 Prispevkov: 627 Aktiv.: 5.81
|
Objavljeno: Tor Okt 07, 2025 11:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko bi na vrh dal tudi odzračevalni lonček, da dokler je v sistemu zrak ga tega izpiha potem, ko pride glikol do vrha pa plovček zapre. _________________ Izgubil sem račun pod imenom kobranka |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 870 Aktiv.: 3.52
|
Objavljeno: Tor Okt 07, 2025 2:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem zadnje polnil sistem sem vzel vrtno pumpo in "hobuk" od barve. Notri sem namešal mešanico glukola(zeleni!!) in vode. Potem sem v sistem pustil tekočino, povratni vod nazaj v posodo - tako, da sem naredil krožni pretok. Po cca eni minuti sem prvo zaprl odvodni ventil, nato še dovodni. Pritisk sem dvignil na cca 2 bara, kar je sicer malo preveč. S tem sem rešil tudi težavo poleti, ko npr. sredi dneva zmanjka elektrike in črpalka ne deluje. Z zvišanjem pritiska sem povišal vrelišče tekočine. To imam že cca 20 let.
... si me pa sedaj spomnil, da preverim v kakšnem stanju je glukol. Do sedaj ga še nisem zamenjal.  _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

|
Objavljeno: Tor Okt 07, 2025 8:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Citiram: |
| S tem sem rešil tudi težavo poleti, ko npr. sredi dneva zmanjka elektrike in črpalka ne deluje. Z zvišanjem pritiska sem povišal vrelišče tekočine. |
dobra fora , to so mi kočevarji že parkrat naredili poleti v najbolj sončnem dnevu . Je zavrelo gor prav hudo .
v bistvu sem si zamislil točno tako kot si rekel smatjaz ,thx. _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni