|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
wuzako Neznanec

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2025 17:25 Prispevkov: 9 Aktiv.: 2.20
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2025 5:28 pm Naslov sporočila: Bojler se nonstop izklaplja in vklaplja |
|
|
Imam tri leta star bojler znamke Gorenje, neka slim varianta 80l, samo na gumb. Vedno sem ga prižgal enkrat na dan in imel dovolj vode za cel dan. Pozimi je nastavljen na ECO 55 stopinj, poleti na manj.
Par tednov nazaj se je pričel nonstop vklapljati in izklapljati. Ta interval je na vsaki dve, tri minute. Vodo še vedno segreje v eni uri in pol. Zaskrbljen sem zaradi tega izklapljanja.
Kaj bi bilo lahko narobe? A se je nabralo že toliko kamna, da je začel s tem izklapljanjem zaradi oblog na grelcu (sem v Ljubljani)? Naj se ne bi toliko nabiral kamen, če je na takšni temperaturi. Sosed ima identičen bojler, vgrajen istočasno in dela normalno.
Ali lahko sam kaj naredim, ali naj pustim, da crkne in kupim novega. Mojstra se mi ne splača, ker bo seveda računal več kot pol cene novega bojlerja. Prilagam sliko vezja.
Slike lepi na forum!
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
138.38 KB |
| Pogledana: |
12 krat |

|
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 539 Aktiv.: 3.18
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2025 6:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Nekaj je narobe s termostatom.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16 Prispevkov: 534 Aktiv.: 10.01 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2025 7:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Razen predhodno omenjenih možnosti se je lahko tudi grelec deformiral,tako da se je približal ali celo naslanja na cevko v kateri je tipalo delovnega termostata.
_________________ Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1413 Aktiv.: 7.09 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2025 7:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moj je to delal, ko se je v njem nabralo dovolj kamna. Kamen naredi toplotni most med grelcem in termostatom, grelec se vključi in hitro segreje cevko s termostatom, kar izključi grelec. Ugasni ga, zapri dotok vode, spusti vodo ven na varnostnem ventilu, odvij vijak, ki drži grelec, odstrani grelec in očisti kamen.
_________________ lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
wuzako Neznanec

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2025 17:25 Prispevkov: 9 Aktiv.: 2.20
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2025 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čudno se mi zdi, da bi bilo toliko kamna v treh letih, saj ima sosed enak bojler, montiran istočasno in deluje brez problema.
Ali bo vsa voda stekla čez varnostni ventil, če zaprem dovod vode, odprem vse pipe na toplo stran in odvijem varnostni ventil? Ne bi rad, da mi večina vode potem steče čez glavno odprtino pri prirobnici. Kaj.pa ekspanzijska posoda. Cev desno od hladnega priključka gre v ekspanzijsko posodo. Lahko tukaj kaj narobe naredim? Ali moram potem, ko očistim kamen na kaj posebej paziti? Varnostni ventil, ekspanzijsko posodo ne rabim nič menjati?
https://ibb.co/0yRW8YX5.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1500 Aktiv.: 7.14 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2025 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Vodni kamen okoli grelca in/ali okoli termostata.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
s53al Član

Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44 Prispevkov: 1209 Aktiv.: 6.41 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2025 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
En moj problem dva dni nazaj. Predvidevam, da mi je zaradi vodnega kamna na centralni peči zaštekal mešalni venil. Sprožil se je varnosrni venti, okoli peči nisem videl nič (zaradi pare). Peč pa malo preko 100°C. Loputa na peči zaprta. Ventil malo levo/desno in deluje. Bo jutri zamenjan. Zaenkrat pod kontrolo.
Tako, da možno, da v tem primeru nagaja vodni kamen.
_________________ Vremenska postaja Doblička gora |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 753 Aktiv.: 3.90 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2025 11:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali ni tako da se vodni kamen začne izločati iz vode šele od 60°C naprej?
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1870 Aktiv.: 8.72
|
Objavljeno: Sre Dec 17, 2025 12:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Pod 55° pa si v nevarnosti za legionelo
_________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1500 Aktiv.: 7.14 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Sre Dec 17, 2025 8:44 am Naslov sporočila: |
|
|
@jozkoc
Težava je v detajlih.
Če želiš vodo v bojlerju segreti na npr. 50C morajo biti grelci segreti na npr. 80C.
S tem se segreva tudi voda v bližini grelca na 80C.
Razliko v temperaturi vode v samem bojlerju rabiš tudi zato, da voda v bojlerju kroži ko ni pretoka in grelec greje.
Glede legionele, samo enkrat jo boš staknil. In če preživiš se boš naučil, da je treba toplo vodo periodično segrevat nad 60C. In ne pozabi, da se bora segreti tudi voda v cevi!
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jospeti Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 12:14 Prispevkov: 171 Aktiv.: 0.69 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Dec 17, 2025 9:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Se pridružujem mnenju, da je kamen v bojlerju problem.
Sem imel enak problem, ker je varnostni termostat (termostat s tipko za ponovni vklop na sliki, ki je priložena) izklopil bojler in ni bilo tople vode.
Primerjava s sosedom pa ni na mestu. ker dvomom, da uporabljata enako količino tople vode.
LP
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.79 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Sre Dec 17, 2025 9:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Bližina grelca in termostata, zasuto z vodnim kamnom, ja, lahko povzroča omenjene simptome.
Legionela je možna pri prenizki temperaturi in majhni porabi tople vode, pri majhnem pretoku. Bolj kot v samem bojlerju se legionela nabere in razvija v slepih cevovodih, kjer je pretok majhen in malokrat vzpostavljen. Če je temperatura bojlerja nizka, je pretok običajno večji, ker uporabnik odpre pipo bolj v smer tople vode, da doseže željeno. Legionela se v malih hišnih sistemih, kjer se vsakodnevno uporabljajo vse pipe, ne bo razvila.
Seveda občasno nič ne škodi, je priporočljivo, da se temperatura dvigne in preplakne sistem, še posebej tiste pipe, ki se najmanj uporabljajo. Že izpiranje brez povišane temperature je boljše kot nič.
| s53al je napisal/a: |
| En moj problem dva dni nazaj. Predvidevam, da mi je zaradi vodnega kamna na centralni peči zaštekal mešalni venil. |
V sistemu centralne kurjave je kotlovska voda, je zaprt sistem, dotoka sveže vode praktično ni, kar pomeni da tudi vodnega kamna ni. Če bi pogosto menjal vodo v sistemu, potem bi obstajala majhna možnost, da se nekje na dnu nabere malce vodnega kamna, vendar ne v mešalnem ventilu. Za zatikanje ventilov je lahko vzrok nekaj korozije, ki se lahko zgodi, vendar v majhni meri, saj velja enako, gre za zaprt sistem s staro vodo, ni prostega kisika.
.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
romascenko Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2018 14:20 Prispevkov: 197 Aktiv.: 2.05 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 17, 2025 9:34 am Naslov sporočila: Re: Bojler se nonstop izklaplja in vklaplja |
|
|
| wuzako je napisal/a: |
Imam tri leta star bojler znamke Gorenje, neka slim varianta 80l, samo na gumb. Vedno sem ga prižgal enkrat na dan in imel dovolj vode za cel dan. Pozimi je nastavljen na ECO 55 stopinj, poleti na manj.
Par tednov nazaj se je pričel nonstop vklapljati in izklapljati. Ta interval je na vsaki dve, tri minute. Vodo še vedno segreje v eni uri in pol. Zaskrbljen sem zaradi tega izklapljanja.
Kaj bi bilo lahko narobe? A se je nabralo že toliko kamna, da je začel s tem izklapljanjem zaradi oblog na grelcu (sem v Ljubljani)? Naj se ne bi toliko nabiral kamen, če je na takšni temperaturi. Sosed ima identičen bojler, vgrajen istočasno in dela normalno.
Ali lahko sam kaj naredim, ali naj pustim, da crkne in kupim novega. Mojstra se mi ne splača, ker bo seveda računal več kot pol cene novega bojlerja. Prilagam sliko vezja.
Slike lepi na forum! |
Samo dodam, v centru LJ sem imel bojler poln kamna v 2 letih in na dve leti ga je bilo potrebno očistiti... baje ima LJ precej trdo vodo
lpD
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3615 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Dec 17, 2025 10:21 am Naslov sporočila: Re: Bojler se nonstop izklaplja in vklaplja |
|
|
| wuzako je napisal/a: |
| Sosed ima identičen bojler, vgrajen istočasno in dela normalno. |
Kar še ne pomeni, da ga ima nastavljenega na enako temperaturo ali da je skozenj šla enaka količina vode ali da je bila porabljena enaka količina energije.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2398 Aktiv.: 9.71 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sre Dec 17, 2025 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Peter123 je napisal/a: |
Glede legionele, samo enkrat jo boš staknil. In če preživiš se boš naučil, da je treba toplo vodo periodično segrevat nad 60C. In ne pozabi, da se bora segreti tudi voda v cevi! |
jaz imam doma v dvostanovanjski hiši že 23 let segret 300-litrski bojler tople vode na 50 do 52 st. C
Legionele še nismo opazili ali pa ne vemo, kako to izgleda
LP
_________________ Wasting time online since 1999 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni