www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Montaža transformatorja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
hamm
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2012 21:47
Aktiv.: 1.45
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2025 12:29 pm    Naslov sporočila:  Montaža transformatorja Odgovori s citatom

Živjo,

napajalnik za napajanje stare tiskovine (iz 90ih let, eni božični palčki, ki tolčejo po zvončkih) je mehansko poškodovan pri konektorju (3-pinski). Staro ohišje je neuporabno. Napajalnik sem razdrl, notri je navaden transformator 230V 50Hz na 2x6V s sredinskim odcepom.

Transformator bi rad namontiral v novo ohišje, ampak ne vem kako naj ga pritrdim, ker nima "ušes" da bi ga privijačil. Razmišljal sem že, da bi kupil nov transformator, ampak ker trenutni deluje mi je to butasto. Trenutno ohišje je sicer podobno temu, ampak je to ohišje premajhno, saj so dimenzije trafota 55x45x45 mm.

Kako se sicer montira transformatorje, ki nimajo priključkov za TIV ali kakšnih lukenj za pritrditev?

Pa še eno vprašanje: na 3 pinskem konektorju je sredinski pin center-tap. Fizična razdalja med enim skrajnim in sredinskim pinom je krajša kot razdalja med drugim skrajnim in sredinskim pinom, tako da se konektor ne da "narobe" obrniti. Zakaj je to potrebno, če je izhod itak 2x6V AC?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.79
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2025 12:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vezice pogosto rešijo ta problem.

Lahko narediš tudi objemko iz pločevine, če ne verjameš umetnim materialom.

To je to, za vprašanje brez fotografij.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 19.76
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2025 6:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš 3D printer si narišeš in sprintaš ohišje
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.35

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2025 8:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi šel v elektro trgovino in kupil primerno veliko nadometno inštalacijsko dozo.
Pritrditev:
- najenostavneje vezice.
- drugo najenostavneje perforiran trak.
- če ima trafo jedro stisnjeno z vijaki... napraviš nogice iz alu kotnika in pritrdiš na te vijake...

PS: glede na opis priključkov, Ali si gotov, da je izhod AC? Če je, je tak razpored nepomemben. Je pa res, da imajo priključki predvsem v elektroniki to narejeno tako, da ne moreš zamenjat. Ali je to bistveno, ali pač ne, kot je lahko v tvojem primeru.

PPS: slika...
Nazaj na vrh
hamm
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2025 6:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, končno vzel čas za fotke. Vidi se konektor, trenutno ohišje. Sem šel kupit dozo (vidna na zadnji fotki), ampak ker je majhna, ni ničesar, kar bi omogočilo pritrditev z vezicami. Je pa ravno toliko velika, da trafo premetava, če ga ne pritrdim. Ali naj zalijem s silikonom?

20251216_145539.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.79 MB
 Pogledana:  2 krat

20251216_145539.jpg

20251216_145632.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.44 MB
 Pogledana:  1 krat

20251216_145632.jpg

20251216_173938.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.69 MB
 Pogledana:  0 krat

20251216_173938.jpg

20251216_173958.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.21 MB
 Pogledana:  6 krat

20251216_173958.jpg

Nazaj na vrh
RobiStrom
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Mar 2015 22:00
Aktiv.: 1.70
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2025 9:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Opcij je veliko:
Narediš 4 luknje v poden in napelješ vezice.
"Pištola" na vroče lepilo... (pazi na navitje)
Nabašeš kako embalažno peno (tršo) - če se ne greje preveč.
Vijaki, pločevina, les, plastika,...

hamm
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2025 8:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Luknje v podenj ne pridejo v poštev, ker mora vsaj nekako izgledati vse skupaj in ne želim da so vezice zunaj vidne. Tudi sam sem pomislil na neko tršo peno, les, ... Ampak ne želim da je gorljivo. Pištola na vroče lepilo, mogoče bi to šlo, pa bi zalepil neke večje kose plastike, ki bi bili ravno tako veliki, da bi držali transformator na mestu.

Razmišljal sem tudi, da bi v dva debelješa konca plastike zvrtal po 2 luknji v vsakega, potem pa ta dva kosa zatopil s spajkalnikom (imam eno konico ki je ni škoda) v podenj. Potem pa z vezicami skozi luknje pritrdil.
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2025 9:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Okoli jedra transformatorja lahko nabašeš kose pločevine, da ga tako založiš, da se ne premika. Pločevina ne gori, celo prevaja temperaturo in jo prenaša od jedra transformatorja v smeri ohišja, povečaš površino, zagotoviš nekoliko boljše hlajenje.

Vroče lepilo pogojno ja, koliko bo potem mehko je odvisno od gretja transformatorja.

Če ti je vseeno, da bi transformator s težavo dobil ven iz škatle ali sploh ne, ga lahko na dnu potopiš v zalivko ali dvokomponentno lepilo. V primerjavi z vročim lepilom, to ni občutljivo na topel transformator.

Kar se tiče možnosti vžiga, je ni, transformator ima zagotovo vgrajeno termično varovalko.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2025 10:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vidim, da je original ohišje z vtikačem. Tudi taka ohišja se lahko kupi.

Iz pločevine bi lahko bi izdelal nosilec, ki pride okoli transformatorja in ima luknji za vijačenje. To je pogosta izvedba.
Nazaj na vrh
hamm
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2025 11:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za nasvete. Verjetno bom to rešil tako, da bom vezice zatopil na podenj, potem pa pripel trafo.

Še eno divje vprašanje: kaj če bi okrog in okrog nabasal plastelin in počakal da se strdi?
Nazaj na vrh
cici
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Aktiv.: 3.19
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2025 11:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Običajni plastelin se ne strdi, ohranja svojo prožnost.
Polimerni plastelin (npr. Fimo, Sculpey): Potrebuje 30 minut do 1 uro v pečici pri primerni temperaturi (običajno okoli 130 °C).
Kraft ali samosušeči plastelin: Običajno se suši na zraku in potrebuje med 24 in 72 urami, odvisno od debeline in ambientalnih pogojev.
Nazaj na vrh
Ravne
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Maj 2019 22:02
Aktiv.: 2.68

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2025 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:
Pločevina ne gori, celo prevaja temperaturo in jo prenaša od jedra transformatorja v smeri ohišja, povečaš površino, zagotoviš nekoliko boljše hlajenje.

Tole je verjetno tvoj lapsus: "... prevaja temperaturo in jo prenaša ..."
Temperatura je ena izmed osnovnih fizikalnih veličin. Prenaša pa se lahko toplota.

Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2025 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Plastelin je najbrž toplotni izolator. S tem si ne želiš obdati elementa, ki se segreva.
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2025 3:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravne je napisal/a:
v.j. je napisal/a:
Pločevina ne gori, celo prevaja temperaturo in jo prenaša od jedra transformatorja v smeri ohišja, povečaš površino, zagotoviš nekoliko boljše hlajenje.

Tole je verjetno tvoj lapsus: "... prevaja temperaturo in jo prenaša ..."
Temperatura je ena izmed osnovnih fizikalnih veličin. Prenaša pa se lahko toplota.

Imaš popolnoma prav, zelo nerodno in nenatančno sem se izrazil. Brick wall :bonk:
Še bolj natančno bi bilo, če bi uporabil izraz "toplotna energija".

Še ena ideja mi je prišla na misel... če želiš kombiniranje negorljivosti, fiksiranje, zalivanje, uporabiš beton, gradbeno lepilo na cementni osnovi, ... podobno kot kitajci zalivajo fejk izdelke. V enem ATX napajalniku sem našel PFC dušilko v kateri ni bilo navitja, samo žica je bila napeljana skozi, za težo je poskrbel beton namesto navitja.

Cela znanost je nastala okoli montaže enega mini transformatorčka v škatlo Rolling Eyes

.

Nazaj na vrh
hamm
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 18, 2025 7:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem včeraj zrihtal, s spajkalnikom sem skozi debelejši konec plastike (na ohišju sta to 2 luknji, namenjeni za pritrditev doze na steno), ki je na obeh straneh naredil luknjo (2mm nad spodnjo ploskvijo) toliko da sta šli vezici skoz. Potem sem samo še s sponkami vse skupaj povezal (ozemljitev seveda ni povezana, ker je ohišje plastično, sem pa žico vseeno dal v sponko, da ne bi nehote šla kam, kamor ne sme Smile).

Hehe, znanost ravno ni, me je pa vseeno zanimalo kako se ostali lotite takih stvari, hvala vam za ideje!

20251217_165358.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.37 MB
 Pogledana:  3 krat

20251217_165358.jpg

20251217_165414.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.15 MB
 Pogledana:  4 krat

20251217_165414.jpg

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni