|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 539 Aktiv.: 3.18
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2026 2:37 pm Naslov sporočila: baterije AA 1,5 V - sestava |
|
|
| Potreboval sem ogljeno palčko in z veseljem razdrl staro batreijo 1,5 V. Z razočaranjem sem ugotovil, da v njej ni nobene ogljene palčke ampak ena sama, niti ne vem kaj, kovinska žica. Ali kdo ve, kakšna je sestava novejših 1,5 V AA baterij? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1020 Aktiv.: 4.13 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2026 3:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno si razdrl alkalno baterijo
Vzemi "navadno " pa boš našel ... _________________ In brake we trust... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2026 5:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Mogoče res. Vendar pa kako naj vem, katera je alkalna in katera navadna? Priznam, da me to sicer do sedaj ni nikoli zanimalo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09 Prispevkov: 627 Aktiv.: 5.81
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2026 5:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ooo ponavadi naj bi te slišale na cink-ogljikove baterije. Mogoče v njih najdeš to kar želiš. _________________ Izgubil sem račun pod imenom kobranka |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16 Prispevkov: 534 Aktiv.: 10.01 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2026 8:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
| kvarkel je napisal/a: |
| Mogoče res. Vendar pa kako naj vem, katera je alkalna in katera navadna? Priznam, da me to sicer do sedaj ni nikoli zanimalo. |
Na alkalnih napetostnih členih 1,5V je na zunanji ovojnici običajno naveden napis "Alkaline" poleg ostalih podatkov in opozoril.
V Sloveniji pa že dolgo nisem zasledil v prodaji cink - ogljikovih glalvanskih členov. _________________ Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 808 Aktiv.: 3.27 Kraj: Lokev ,Boa , Vinica
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2026 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako da ne , v TEDIJU jih imajo. _________________ L.P. iskra |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mipax Član

Pridružen-a: Tor 07 Jun 2005 22:35 Prispevkov: 108 Aktiv.: 0.44 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2026 8:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
| prel1 je napisal/a: |
Na alkalnih napetostnih členih 1,5V je na zunanji ovojnici običajno naveden napis "Alkaline" poleg ostalih podatkov in opozoril.
V Sloveniji pa že dolgo nisem zasledil v prodaji cink - ogljikovih glalvanskih členov. |
Kot sem videl Cink - ogljene baterije prodajajo v Tedi-ju in so poceni. Seveda niso po kvaliteti primerljive z alkalnimi.
No me je že eden prehitel z odgovorom  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16 Prispevkov: 534 Aktiv.: 10.01 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2026 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa oglene palčke katere se uporabljajo za risanje bi ti morda ustrezale _________________ Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

|
Objavljeno: Tor Jan 27, 2026 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala @Predi. Kako so že rekli, "kdor ne vpraša, kruha strada"? Nisem vedel za ogljene palčke za risanje. Verjetno bi mi ravno tako prav prišla, ampak sem svoj poizkus že naredil. Našel sem pozabljene debelejše grafitne mince za svinčnik, pa sem eno uporabil.
Sicer se na forum sploh ne bi obrnil, če bi ne bi bil presenečen, ko sem baterijo razrezal.
Seveda hvala tudi ostalim, ki so me razsvetlili, kar bi pravzaprav moral vedeti že sam. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3615 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Jan 29, 2026 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Alkalna ima 'L' na začetku IEC oznake (torej LR6 za AA). Navadna (cink-ogljik) pa je brez oznake elektrokemijskega sistema (R6).
https://en.wikipedia.org/wiki/Battery_nomenclature |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni