|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
marko11 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47 Prispevkov: 893 Aktiv.: 3.77 Kraj: Dobrepolje
|
Objavljeno: Tor Jun 01, 2004 5:25 pm Naslov sporočila: Reset? |
|
|
Pozdrav
Po spodnji vezavi imam narejeno vezje. Imam pa problem, ko resetiram procesor se mi rele za trenutek vklopi potem pa se zopet izklopi.
Zakaj pride do tega, saj sem ga na zacetku definiral na Reset?
Prosim za razlago, kaj naj naredim, saj rele takrat ko ga resetiram nesme priklopiti?
LP,marko
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
8.3 KB |
Pogledana: |
5912 krat |

|
_________________ Če ne veš kam greš, se ne moreš zgubiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Jun 01, 2004 7:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam uporabljenega porcesorja ne poznam zato ne vem kako izgleda struktura pina izhoda. Mogoče bi bilo bolje uporabit kak običajni NPN transistor ter iz izhoda proti bazi dati en upor. Še en upor pa od baze proti masi.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47 Prispevkov: 893 Aktiv.: 3.77 Kraj: Dobrepolje
|
Objavljeno: Tor Jun 01, 2004 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Procesor je AT89c2051, program je pisan v Bascom-8051.
Probal sem tudi z NPN tranzistorjem in se dogaja isto.
Kaj bi lahko to bilo?
LP,marko
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Jun 01, 2004 9:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si dal bazo direkt na pin ali si dal vmes upor? Govorim na pamet; atmelov ne poznam - mogče obstaja možnost, da se pri resetu pini vključijo kot vhodi z kakimi pullup upori, ki potegnejo bazo navzgor ? So izhodni pini tipa odprtega kolektorja ? Kot sem napisal zgoraj daj iz pina proti bazi recimo 4,7k upor prav tak upor daj od baze proti masi.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

|
Objavljeno: Tor Jun 01, 2004 11:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
bom poskusil se z temi upori 4,7k
lp.marko
|
Nazaj na vrh |
|
 |
G-Lab Član

Pridružen-a: Sob 12 Jul 2003 9:44 Prispevkov: 179 Aktiv.: 0.76 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Tor Jun 01, 2004 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Marko mislim da vem kje imaš problem.
Pri Atmelovih procesorjih moraš imeti na reset pinu vezan upor proti masi, in kondenzator na 5V. S tem daš uP čas najmanj 2 urini periodi, da se razmere v mikrokontrolerju stabilizirajo, in da se postavi na začetek izvrševanja programa.
Ko resetiraš procesor oz. dokler se ne začne izvajati program so vsi pini na logični 1 se pravi 5V. Ko pa se program začne izvrševati se šele izklopijo pini, ki jih programsko postaviš na logično 0. Se pravi dokler je uP v resetu bodo pini aktivni v tvojem primeru bo rele odprt.
Predvidevam da je tvoj reset uP kratek. Če je manjši kot 2 sekundi lahko probaš uporabiti paralelno vezan kondenzator med izhodom uP in maso vezati kondenzator 10uF(lahko uporabiš tudi kakšne druge vrednosti, kar ti pač ustreza), torej vežeš kondenzator med maso in bazo tranzistorja. Ker imajo atmelovi uP omejitev izhodnega toka na okoli 20mA se bo kondenzator polnil nekje okoli 2 sekundi(odvisno od kondenzatorja), ko bo poln se ti bo pa vklopil rele.
Še opis dogajanja: Če boš potem takem resetiral uP za krajši čas kot 2 sekundi, se rele ne bo vklopil, ker bo kondenzator prazen. Ko pa boš želel vklopiti rele, in bo pin aktivni dalj časa kot 2 sekundi, zato se bo rele vklopil. Če te zamik ne moti lahko probaš s kondenzatorjem, drugače pa se ne spomnim nič koristnejšega.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

|
Objavljeno: Sre Jun 02, 2004 8:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tocno tako kot si opisal imam narejen RESET, 10mF kondenzator ter 10k upor na maso.
Ne vem vec kaj storiti. Kaj pa, ce bi probal z reset vezjem MC34064, imam ga doma, pa ga ne znam priklopiti. Ali lahko kdo narise vezavo na mikrokontroler?
LP,marko
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19 Prispevkov: 726 Aktiv.: 3.06 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Sre Jun 02, 2004 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabi vezje z negatorji. Ko boš resetiral, bo na izhodu negatorja ničla in ne enica(torej ti ne bo vklopilo releja) in potem v programu spremeniš logiko.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
G-Lab Član

|
Objavljeno: Sre Jun 02, 2004 9:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Marko11 nisi me dobro razumel. Probaj dati še 10uF na izhodni pin. Med vhodom baze tranzistorja in maso.
Tako se ti bo rele prižgal šele, ko bo na izhodu dalj časa 5V. S tem boš preprečil vklapljanje releja v tistih kratkotrajnih trenutkih, ko pritisneš reset.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

|
Objavljeno: Sre Jun 02, 2004 9:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja,ja sem ponovno prebral, pises da je casovni zamik, to mi pa ne odgovarja, bo trba kako drugace napravit.
LP,marko
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19 Prispevkov: 726 Aktiv.: 3.06 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Sre Jun 02, 2004 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da je v tvojem primeru res najboljše, da uporabiš dodatno vezje z negatorji, kot sem že zgoraj napisal. Poglej v SE od Srečka Lavriča GSM alarmno centralo s kontrolo porabnikov. On je za izhode relejev uporabil dodatno vezje, ki vsebuje negatorje.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piki Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 0:53 Prispevkov: 60 Aktiv.: 0.25
|
Objavljeno: Sre Jun 02, 2004 11:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Marko11 probaj dati na pin P1.0 in P1.1 PULL-UP upora 4.7k, čeprav ju ne uporabljaš. Sam sem imel podoben problem, da se mi uC ni hotel vedno vredu resetirati, če si vklapljal ali izklapljal napajanje. S tema dvema uporoma težav več ni bilo.
Kot drugo pa ne razumem ravno kaj bi rad povedal. Se pravi ko narediš reset bi moral biti rele vgašnjen pri tebi pa je prižgan?
Kot drugo pa probaj s preprostim ASM jezikom z ukazom
CLR p3.0
Upam da sem kaj pomagal. Sicer pa je BASCOM bolj amaterski software, najboljše je v ASM programirati, saj lahko točno veš kaj delaš, je pa res da je malo težji.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
G-Lab Član

|
Objavljeno: Čet Jun 03, 2004 2:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem prebral članek o alarmni centrali in negatorjih, sem se spomnil na predmet preklopnih vezij. Sicer ne vem kako ima narejeno Srečko Lavrič, lahko da ima podobno kot na spodnji sliki.
Marko11 spodaj je v bistvu prerisano tvoje vezje, s tem da so dodana še NAND vrata. Verjetno se ti doma valja kakšen čip z omenjenimi vratami. Ponavadi so 4 vrata v enem čipu.
Tole naj bi pa delovalo brez zakasnitve.
LP
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
27.54 KB |
Pogledana: |
48 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 20, 2004 3:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predelaj vezje tako, da bo rele vklopljen, ko bo na pinu stanje "0".
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.34 Kraj: Vuhred JN76OO
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni