www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

spajanje termoparov
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
trot
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Aktiv.: 5.72
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 16, 2007 12:02 pm    Naslov sporočila:  spajanje termoparov Odgovori s citatom

Bral sem, da se termopare lahko spaja tudi s kondenzatorjem. Kondezator napolniš, narediš kratek stik preko termopara, in se spojita.

Sedaj sem zadevo sprobal, in ko naredim stik, se mi vedno zaiskri in poči, tam kjer sem naredil stik, ne pa tam, kjer sem zvezal žici skupaj.

Je že kdo delal to?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 16, 2007 12:11 pm    Naslov sporočila:  Re: spajanje termoparov Odgovori s citatom

trot je napisal/a:
... narediš kratek stik preko termopara, in se spojita...

Sedaj sem zadevo sprobal, in ko naredim stik, se mi vedno zaiskri in poči, tam kjer sem naredil stik, ne pa tam, kjer sem zvezal žici skupaj.

Verjerno misliš na varjenje priključkov termopara? Če boš spustil tok skozi termopar, ga lahko poškoduješ. Pri varjenju stakneš skupaj žici, jih pritisneš z neko silo in potem spustiš skozi tok skozi tisto stvar, ki stiska žico. Spajanje kontaktov z proizvajanjem iskre ni preveč učinkovito. Niti mehanično niti električno. Če bo večji kondenzator, bo bolj počilo, držalo pa ne.

Jur
Nazaj na vrh
trot
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 16, 2007 12:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, mislil sem na varjenje termoparov.

Kako pa potem tako tanke žice, kot sta v termoparu, sploh uloviš med dve elektrodi?
Kakšen način pa je boljši, avtogeno varjenje? Tam se mi pa zdi, da bom vse prežgal.
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 16, 2007 1:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa,če zavariš z pomočjo ogljene paličke priključen na trafo?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 16, 2007 1:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzameš kovinsko ploščico. Gor položiš žički ki jo hočeš spojit eno na vrh druge (prekrižano). Na vrh daš drugo ploščico. Tam, kjer ni žice, daš med ploščici papir ali nekaj podobnega, tako da se ploščici stikata samo preko prekrižanih žičk. Ploščici priključiš na transformator za nizko napetost in malo večji tok in vklopiš trafo za nek določen čas. Stik bo samo na majhni točki, kjer se skupaj dotikata žici. Če boš imel pravi tok in pravi čas, se bosta žički stalili skupaj. Metoda ne deluje, če imata materiala preveč različno tališče.

Jur

Nazadnje urejal/a jur Sre Maj 16, 2007 2:13 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
trot
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 16, 2007 2:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Metoda ne deluje, če imata materiala preveč različno tališče.

Kakšna pa je rešitev, če imam taka materiala?
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 16, 2007 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Domača rešitev najbrž odpade. Elektroservis ali kaj podobnega. Ta hip nimam ideje.

Lahko bi še poizkusil žički tem kjer se spajata naviti eno okoli druge. Če je tališče različno, se bo ena stalila in prijela druge netaljive. To je princip trdega lotanja. Pri tem bi moral uporabljati talilni prašek za preprečevanje oksidacije. Boraks ali kaj podobnega. Kolofonija pri teh temperaturah razpade.

Jur
Nazaj na vrh
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 16, 2007 3:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nasvet od Andrejj-a je edini pravi.Sem ga tudi preizkusil.
Dve žici postaviš eno ob drugo in ju s kleščami stisneš tako,da na eni strani iz klešč gledajo kaki trije milimetri teh dvek žic.Na klešče priklopiš en izvod recimo 12V transformatorja drug konec transformatorja pa na kako staro ogljeno krtačko od elektromotorja.
Z krtačko potegneš preko končkov žic ,ki štrlita iz klešč,ki pa morajo biti trdno stisnjene.
Ko se neha kaditi opaziš da sta se žički zlili v lepo kroglico in tu je termopar.
Moraš pa samo eksperimentirati kako napetost mora imeti trafo ,ki pa mora biti seveda dovolj močan.
Previjalci elektromotorjev to uporabljajo pri spajanju žic v navitjih ,ker je to boljšeod cinjenja,ki se stali pri višjih temperaturah..
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 16, 2007 4:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Komplicirate Smile

Oguliš žičke termopara, oguljena konca samo na vrhu zviješ skupaj, tako da ti rata tak narobe obrnjen Y, potem pa vzameš domači usmernik 12V 10A, čeprav deluje tudi že s 3A, vendar za lepši var je bolj priporočljivo uporabiti večji tok. Vzameš 1 minico za tehnični svinčnik 0.5mm HB, B ali 2B naj bo čim mehkejša, jo na sredini prelomiš in dobiš 2 elektrode za švasaparat. Vse kar moraš narediti je to, da se z obema elektrodama dotakneš dela termočlena, kjer ga želiš zašvasati. VSe ostalo naredi oblok. Ampak PAZIII!!!! ELEKTRODE SE MOČNO SEGREJEJO IN TE LAHKO OPEČEJO PRSTE! Uporabi krokodilčke ali nekaj podobnega, da lahko elektrode primeš. Zadeva deluje, na tak način sem sešvasal že cel kup termočlenov.

LP Gorazd

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
trot
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 17, 2007 7:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RGorazd je napisal/a:
...vzameš domači usmernik...

A izmenična napetost pa ni dobra?
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 17, 2007 9:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ah, ti delaš sam kompleten termopar? Sem mislil, da hočeš narejen termopar priključit na žice.

Trot: ....Domači usmernik... Lahko reguliraš napetost in tok. Pri izmeničnem je to težje, razen če imaš varijak. Za varjenje je dobra izmenična in istosmerna napetost. Če imaš elektrode iz polomljenega svinčnika, ne moreš opaziti razlike.
Meni so lep oblok delale paličaste ogljene elektrode (anode) od starih baterij. Imaš na razpolago več dimenzij od AAA do A.

Jur
Nazaj na vrh
trot
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 17, 2007 11:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem probal s trefotom 12V AC in dvema mincama 0,5 in mi je zadeva kar lepo ratala. Cool

jur je napisal/a:
Sem mislil, da hočeš narejen termopar priključit na žice.

A to sploh lahko narediš (podaljševanje), ker s tem narediš na stiku še en (dva) termopar, za katerega pa ne veš na kateri temperaturi je spoj, zaradi česar pokvariš meritev.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 17, 2007 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žice, ki pridejo iz termopara na koncu vedno pridejo do nekega A/D pretvornika, ki je prilotan (še en termopar). To pomeni, da je parazitskih termoparov cel kup... V praksi se uporabi driver chip za termopar, ki kompenzira efekt spojev (cold junction compensation in podobno).

Jur
Nazaj na vrh
trot
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 17, 2007 12:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni jih cel kup - samo na sponkah merilnika je eden, katerega napako pa lahko kompenziraš, če na isti merilnik priključiš še en termopar, ki ga daš na znano temperaturo (npr. voda z ledom). Nekateri merilniki pa imajo to kompenzacijo narejeno brez referenčne temperature (kot si že napisal).

Če pa delaš dodatne termopare na žici, pa tega ne moreš kompenzirat.
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 17, 2007 1:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali ni mogoče kot termocouple?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni