www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Attiny2313+ds1820
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2007 11:20 am    Naslov sporočila:  Attiny2313+ds1820 Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

No, že na sosednjem forumu sem iskal pomoč za tole zadevico. Uporabil sem attiny in ds1820. Napisal program za merjnje temp. in vnesel v uC. Na lcd-ju sem mi izpisuje 0 stopinj. Probam že napisan program od g. Jureta in učinek je isti. Ko pa program,ki sem ga napisal vnesem v Atmego8515 pa stvar delu bp. Ali kdo ve kaj bi bilo narobe?Pri atmegi sem uporabil 4Mhz kristal, za čas med komunikacije med uC in senzorjem pa 300ms in deluje bp. Samo na attiny ga ne morem oživeti(uporabljen tudi 4mhz kristal).

Koda:

Config 1wire = Portd.3
Dim T As Byte , Ts As Byte
Dim Te As Integer , A(2) As Byte
Config Lcdpin = Pin , Db7 = Portb.4 , Db6 = Portb.5 , Db5 = Portb.3 , Db4 = Portb.6 , E = Portb.2 , Rs = Portb.7
Config Lcd = 16 * 2

Do
Cls
1wreset
1wwrite &HCC
1wwrite &H44
Waitms 250
1wreset
1wwrite &HCC
1wwrite &HBE

A(1) = 1wread()
A(2) = 1wread()

T = A(1)
Ts = A(2)

If Ts = &HFF Then
T = T - 255
T = T / 2
T = T - 0.5
Else
T = T / 2
End If
Cls
Lcd T ; " "
Wait 3
Cls

Loop

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2007 11:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče si pozabil programatorju in še kje drugje povedatim da imaš drug chip (mega/tiny)?

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dkone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2007 12:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse podatke spremenim za določen uC.V programu in za programirat...
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2007 1:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker sta čipa različna, so izhodi na drugih pinih. Tapravih?

Jur

Nazadnje urejal/a jur Sre Maj 30, 2007 1:49 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dkone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2007 1:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda. Tako kot za LCD, tako tudi za DS-ja. Isto prikljopljeno kot na atmegi, samo drugi porti so uporabljeni,za DS pa pull-up upor.
spy
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43
Aktiv.: 1.76
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2007 3:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Katero periferijo uporabljaš za komunikacijo? USART izgleda pri obeh enak, ostalo pa se razlikuje: eden ima USI, drugi pa SPI.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dkone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2007 5:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabljam SPI. Program sicer dela,se mi na LCD-ju prikazuje neka vrednost, samo je konstantna tudi če nimam gor priključenega DS-ja. Probal sem že veliko programov glede DS-ja, ampak nobeden mi ni delal tako kot treba.
spy
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43
Aktiv.: 1.76
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2007 9:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na M8515 ti dela, ker si pisal program za SPI, ki ga M8515 ima. Tiny2313 pa SPI nima. Ima pa USI. Moraš prilagoditi program na USI. Princip prenosa je isti, registri in konfiguracija njih pa je drugačna. Si prilagodil?

Izpis na LCD že dela, ker od periferije uporabljaš le port. Vrednost pa nič, ker.... sklepam, da nimaš komunikacije.
Nazaj na vrh
Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.38
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2007 9:13 pm    Naslov sporočila:  ATtiny2313+DS1820 Odgovori s citatom

Denis,
preberi Fuse bite in jih daj da vidimo kako so nastavljeni.
Ali si prepričan da tvoj mikrokontroler dela na frekvenci kristala ki ga imaš v vezju.
Vse nastavitve ki jih imaš v "OPTIONS" Bascoma napiši na začetku programa, in ga še enkrat daj gor da ga vidimo.
Imam vtis da tvoj mikrokontroler ne deluje na nastavljeni frekvenci in so časovni intervali drugačni kot jih potrebuje 1Wire komunikacija.
Ja pa še nakaj je, zakaj toliko krat uporabljaš ukaz CLS?
Dovolj je da ga uporabiš pred zanko, in potem preden vpišeše novo vrednost v LCD.
Vlado
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2007 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš prav,sedaj sem videl.

Citiram:

Denis,
preberi Fuse bite in jih daj da vidimo kako so nastavljeni.
Ali si prepričan da tvoj mikrokontroler dela na frekvenci kristala ki ga imaš v vezju.
Vse nastavitve ki jih imaš v "OPTIONS" Bascoma napiši na začetku programa, in ga še enkrat daj gor da ga vidimo.
Imam vtis da tvoj mikrokontroler ne deluje na nastavljeni frekvenci in so časovni intervali drugačni kot jih potrebuje 1Wire komunikacija.
Ja pa še nakaj je, zakaj toliko krat uporabljaš ukaz CLS?
Dovolj je da ga uporabiš pred zanko, in potem preden vpišeše novo vrednost v LCD.
Vlado

Prebrani lock in fuse biti:

Koda:
Config 1wire = Portd.3
Dim T As Byte , Ts As Byte
Dim Te As Integer , A(2) As Byte

Config Lcd = 20 * 4
Cursor Off Noblink
Config Lcdpin = Pin , Db7 = Portb.4 , Db6 = Portb.5 , Db5 = Portb.3 , Db4 = Portb.6 , E = Portb.2 , Rs = Portb.7

$crystal = 4000000
$baud = 9600
'tole imam v nastavitvah naštimano.
Do

Cls
Beri_t:
1wreset
1wwrite &HCC
1wwrite &H44
Wait 1
1wreset
1wwrite &HCC
1wwrite &HBE

A(1) = 1wread()
A(2) = 1wread()

T = A(1)
Ts = A(2)

If Ts = &HFF Then
T = T - 255
T = T / 2
T = T - 0.5
Else
T = T / 2
End If

Lcd T ; "c "
Wait 1
Cls
Loop
Return

Frekvenco imam nastavljeno na 4Mhz,zunanji kristal je 12Mhz. Če pa dam na 1Mhz(v programu), sem mi pa nekašni "heroglifi" izpisujejo na LCD. CLS ukaz sem dal, ker mi je na začetku čudne znake izpisaval.

mitjaf
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Jun 2005 12:19
Aktiv.: 0.09
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 30, 2007 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanima me če obstaja tudi kakšen drug digitalni senzor, ki ga lahko direktno priključimo na atmelove mikronontrolerje z večjo stopinjsko resolucijo (če se ne motim ima ta DS1820 le 0.5 oC)
Nazaj na vrh
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.27
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2007 12:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DS18B20
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2007 7:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mitjaf je napisal/a:
Zanima me če obstaja tudi kakšen drug digitalni senzor, ki ga lahko direktno priključimo na atmelove mikronontrolerje z večjo stopinjsko resolucijo (če se ne motim ima ta DS1820 le 0.5 oC)

Poglej datasheet. Če prebereš še tistih nekaj bitov na scratchpad-u, dobiš resolucijo 0.0625 °C (1/16 °C).

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
dkone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 31, 2007 8:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mitjaf je napisal/a:

Imam program, ki mi na LCD-ju izpisuje na 0,1°C resolucije.Uporabljen je pa DS18S20.Tisti zgoraj pripeti program, pa je napisan samo za celo število, brez decimalk.

dkone
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 04, 2007 11:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Po pomoti sem fuse bite nastavil na 128kHz notranji oscilator. Programator mi ga ne zazna več, a uC še deluje, venda zelo počasi(utripanje LEDice). Probal sem ga zbuditi z RC oscilatorjem in z drugim uC-jem, a ni bilo učinka.Ali kdo ve kak ga naj spravim, da mi ga programator zazna?

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni