www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

DVD-R

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 19, 2007 12:20 am    Naslov sporočila:  DVD-R Odgovori s citatom

Pozdrav

Danes sem zmontiral nov dvd-r v računalnik; nastavil sem ga kot master, obstoječi cd-rom pa na slave. Nato sem zadevo hotel preizkusiti in se mi je pojavila težava, namreč dvd-ja mi sploh ni zaznal kot dvd-r, ampak kot neko napravo, ki naj ne bi bila fiksno priključena na rač., se pravi, ko sem pogledal pod lastnosti, mi je pisalo, da moram preveriti omrežje, internet, le je povezava dobro vpozstavljena.
Ko sem vstavil dvd in hotel odpreti direktorij, mi je napisalo, da je bila zahteva za zapis, ki se nanaša na nek "memory register".

Skratka dvd mi ni delal, dokler nisem spet premostil jumperjev na dvd-ju kot slave, na cd-romu pa master.

Bi mi znal kdo objasniti zakaj se je to dogajalo in zakaj dvd-r ne more biti nastavljen na master.
V navodilih lepo piše, da je lahko uporabljen za katero-koli funkcijo (MA,SL,CS).
Tudi ob zagonu rač. mi je lepo zaznalo katera naprava je master in katera je slave.

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 19, 2007 7:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekatere enote so občutljive na priklop na mesto kabla. Poizkusi zamenjati priključka IDE kabla (tistega, ki je sedaj na koncu kabla priključi na sredino in obratno)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 19, 2007 7:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš 80 žilni IDE kabel potem mora biti master na koncu kabla torej v tvojem primeru DVDR.
Je pa v preteklosti bil problem pri določenih diskih, ki niso hoteli bit nič drugega v dvojni konfiguraciji kot master.
Glede na to, da ti ga BIOS prepozna je problem verjetno v Windowsih in kakšnem gonilniku za dotično napravo oziroma za tvoj prejšnji CD. Torej če ti trik s kablom ne bo deloval imaš še vedno možnost reinstalacije windowsov Wink, kar pa verjetno ne boš naredil.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 19, 2007 8:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm. Če BIOS zazna stvar OK lahko preprosti preveriš ali delajo okna težave z live Linuxom, recimo http://www.ubuntu.org/
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 19, 2007 8:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cel kup diskov, CDjev, DVDjev ima na 40 pinskem IDE konektorju manjkajoč pin 20, na kablih pa je zamašena luknjica od pina 20. To je narejeno nalašč in služi kot ključ, ki preprečuje napačen priklop kabla. En kup kablov namreč nima plastičnega ključa za določanje smeri. Ko ljudje nataknejo okoli obrnjen kabel na enoto in ga pritisnejo. Ker kabel ne sede povsem lepo (ker je narobe obrnjen), pritisnejo še bolj. Zamašena luknjica na konektorju zabije pin 19 v enoto. Včasih se pin zakrivi in naredi stik na soseda. Oboje je slabo.

Poglej, če se ti ni zgodilo kaj takega.

Nedelujoča kombinacija master slave je lahko tudi posledica nerodno označenih jumperjev. Morda si padel na finto in narobe postavil jumper. Postavil si ga na CS namesto kam drugam.

Načeloma pa je za delovanje povsem vseeno, ali je master CD ali DVD. Če ti ni všeč zaporedje črke/ime enote (C:, DSmile, jo lahko zamenjaš v windowsu (control panel).

Če je na kabel priključena samo ena enota, jo je priporočljivo priključiti na konec kabla. Če je konec kabla v zraku, prihaja do nekoristnih odbojev signalov. kar ni dobro. Pri SCSI napravah MORA terminirana naprava biti na koncu kabla. IDE naprave niso toliko občutljive, ampak vseeno...

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 19, 2007 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem več nič spreminjal, ker zdaj deluje dobro. Je pač cd-rom na master. Je pa res, da sem imel dvd na srednjem odcepu in ne na koncu kabla (zadnji konektor). Dobro da vem zakaj se je to zgodilo, ker sem prvič naletel na to težavo.
Da bi konektor obrnil pa je nemogoče, vedno pazim, da pravilno vstavim.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni