|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Olaf Član

Pridružen-a: Tor 14 Nov 2006 20:09 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.56 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jun 12, 2007 2:42 pm Naslov sporočila: W-LAN in TP-Link TL-WR642G v.3 |
|
|
Živjo
Doma bi se rad naredil LAN/WLAN in sicer za 3 uporabnike. Ker je za enega kabel že napeljan, bi rad to povezavo obdržal. Druga dva uporabnika (laptop in PC) pa bi imela brezžični dostop.
Našel sem router, ki omogoča žični in brezžični priklop: TP-Link TL-WR642G v.3. Zdaj če prav razumem specifikacije je možno imeti 4 uporabnike žično ali brezžično, ne?
Na netu sem drugače našel le pozitivne stvari o tem routerju, vsaj glede na ceno. Ima kdo izkušnje? Priporočate kaj drugega?
Za PC bi potem potreboval še brezžično mrežno kartico. Ali so si PCI in USB kartice enakovredne? Cena je dokaj podobna, je pa USB bolj praktična saj jo brez problema preneseš na drug računalnik, če se pač pojavi taka situacija.
Hvala za odgovore _________________ To mi deli! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Jun 12, 2007 2:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Cena je sicer nekaj višja, vendar ti predlagam WRT54GL. Naj te ne zavede, da piše pol manjša hitrost, vendar to je produkt, ki (trenutno) velja kot THE router. V kolikor potrebuješ še dodatne stvari, ki jih nima vključenih v originalen firmware, lahko naložiš novega, odprtokodnega.
Routerji (Več ali manj vsi nizkocenovni) omogočajo priklop okrog 250 naprav. To pomeni žično + brezžično. Ponavadi imajo routerji 4 žične porte, ki jih lahko z stikalom razmnožiš na več. Pri brezžični povezavi pa hitrost z številom priključenih računalnikov pada.
Kartice so načeloma enake, vendar manjša je kartica (USB) manjši je domet. Preverjeno.
Vedno imej pa v mislih, da je žična povezava veliko hitrejša in veliko bolj zanesljiva kot brezžična. Doma imam neko brezžično kamero za babymonitor, ki ob vklopu preglasi WLAN. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Jun 12, 2007 3:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam s predhodnikom, ne kupuj najcenejšega wifi routerja. Jaz bi kupil linksysa (s cisco znakom ). Sem slišal za primere, ko je pri poceni routerjih padla wifi povezava vsaj enkrat na dan, verjetno so imeli probleme s sinhronizacijo.
Sam imam linksysa, brežičnega pa nimam nikakršnih problemov. Edino prvi firmware je bil nestabilen, ko sem ga nadgradil dela brez problemov in ga ni potrebno resetirati vsakih toliko časa kot nekatere poceni routerčke. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Jun 12, 2007 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam Edimax MIMO router (s tremi antenami). Domet je špica. Nikoli še problemov z njim, pa ga vlačim okrog po vseh prireditvah.
Sicer pa mi je všeč funkcija, da lahko vsakemu od odjemalcev limitiraš pasovno širino (npr. da mulc doma s P2P zasede celo povezavo in ata ne more niti mailov pregledat). _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
selem Član

Pridružen-a: Ned 20 Nov 2005 16:08 Prispevkov: 18 Aktiv.: 0.08 Kraj: Radlje ob Dravi; Koroška
|
Objavljeno: Tor Jun 12, 2007 5:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
HAy.
Se popolnoma strinjam. Doma imam že tri leta postavljeno Wlan mrežo z sosedi. Wlan uporabljamo 4 uporabniki, preko LANa pa tudi 4. Imam 2 WRT54GL in delata zelo solidno, seveda pa sem namestil odprl odprtokodni prg. Priporočam DD-WRT v23 SP2 (09/15/06) std ali pa Alchemy-6.0-RC6a v3.01.3.8sv. _________________ L.p. oziroma 73
Poznamo dve vrsti štromarjev: Dobre in mrtve !
selem |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43 Prispevkov: 403 Aktiv.: 1.76 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Tor Jun 12, 2007 9:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še en glas za WRT54GL. Link 1,8km stran skozi gosto drevje do prijatelja, signal cca. -90dBm (2%), pa še dela v redu.
Kdor pa ga misli kupiti, naj pretehta nakup v Avstriji. Jaz sem ga kupil v Celovcu za cca. 50€. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Olaf Član

Pridružen-a: Tor 14 Nov 2006 20:09 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.56 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jun 20, 2007 7:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za vse odgovore. Bom nabavil Linksys. Za začetek bomo videli kako se bo obnesel originalni firmware. Če bo potrebno pa ga bom kanseje nadgradil (sem dokaj nezahteven uporabnik; zaenkrat...)
Kaj pa za PCI kartico - bo Linksys bolje delovala kot nekoliko cenejša TP-Link kartica? _________________ To mi deli! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sre Jun 20, 2007 8:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z karticami nimam ne vem kakšnih izkušenj. Moja Vgrajena Intel PRO Wireless deluje odlično. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Primož Član

Pridružen-a: Ned 05 Dec 2004 22:44 Prispevkov: 231 Aktiv.: 0.97 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Sre Jun 20, 2007 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
spy je napisal/a: |
Še en glas za WRT54GL. Link 1,8km stran skozi gosto drevje do prijatelja, signal cca. -90dBm (2%), pa še dela v redu.
|
A prijatelj ima prav tako WRT54GL? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.77 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pon Jun 25, 2007 1:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lej, raje napelji kabel do drugega PC-ja, sploh če boš tam uporabljal p2p.
Izkušnje dveh znancev:
-1. ima wireless na nekje 30m (ali celo 20m), vmes je dvorišče, okno in ena stena.
Zadeva dela takrat ko se spomne. (100€)
-2. ima pa 40m kabla (nekje 25-35€) in mu dela odlično. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43 Prispevkov: 403 Aktiv.: 1.76 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Pon Jun 25, 2007 2:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Primož je napisal/a: |
A prijatelj ima prav tako WRT54GL? |
Ja, tudi. Na obeh straneh sta WRT54GL. Pozimi, ko ni drevja, je signal 20%, sedaj pa je listje gosto, da se ne vidi skozi, pa vseeno dela s 2-3%. Na obeh sta anteni osmici - doma narejeni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Jun 25, 2007 2:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko ste že pri routerjih, kolega si je kupil enega (tipa ne vem) in ga [cenzurirano] povezava na drug rač. ki je nekje 20m. Pravi, da njegov rač., ki je oddaljen samo 2m deluje z dobro povezavo, na drugem rač. pa se sploh ne more prijaviti na internet oz. je ta zelo slaba. Zakaj je signal tako slab, če pa vse poteka preko kabla? Poskusil je tudi z oklopljenim kablom pa je isto. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Jun 25, 2007 3:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Narobe sestavljen kabel? _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

|
Objavljeno: Pon Jun 25, 2007 3:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
...Zakaj je signal tako slab, če pa vse poteka preko kabla?... |
Je povezan brezžično ali žično. Če je brezžično, od kje ti kabel in če je žično, od kje vidiš signal? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Jun 26, 2007 12:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Povezava med rač. in routerjem je s kablom. Da bi narobe sestavil kabel, potem sploh ne bi delovalo ali pač?
Moram ga povprašati, ker kabel je res sam sestavljal. Je še kakšna druga možnost za nedelovanje? _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni