www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kamera in SMD
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 27, 2007 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred časom je imela Iskra v Ljubljani na Ježici pod črnuškem klancem svoj (industrijski) odpad. Prodajali so vse mogoče komponente po nikakršnih cenah. Takrat sem kupil 8660 uporov različnih vrednosti in različnih moči. Sortiranje je vzelo precej časa. Večina uporov pa je še danes (vsaj 30 let) še vedno v škatlicah. Laughing

Odpad so zaprli, ker so v tovarni kvarili opremo (televizorje in podobno). Oprema je šla na odpad, kjer so jo potem kvarilci zelo poceni odkupili in popravili.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 27, 2007 12:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse skupaj me spominja na mojega očeta, ki je vse vijake, ki jih je kje "narudaril" shranjeval v zato namenjen predal. V temu predalu si našel "sve i svašta a najviše ništa".

Ko sem nekoč potreboval večjo količino vijakov, sem prišel do dokončne streznitve. Na oddelku z vijaki sem kupil vse dimenzije od 3mmm pa do 10mm vključujoč matice in podloške. Na sosednji polici poleg vijakov sem kupil še škatlo s predalčki. Lahko bi rekel, da me je vse skupaj stalo manj, kot pa bencin do trgovine.

Nič več rudarjenja po predalu z odpadnimi vijaki, enostavno odprem predalček z vijaki M(potrebujem) in ven vzamem tisto kar rabim. Če je predalček nevarno prazen, ga dopolnim ob prvem obisku v trgovini.

Tudi oče je spoznal, da je tisti predal samo odpad in počasi je zadeva tam tudi končala.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 27, 2007 1:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je to.

Vse preveč je raznoraznih komponet, da bi jih imel na zalogi. Najbolj preprosto je imeti na zalogi nekaj standardnih komponent (7805, 100 nF, podnožja in podobno). Vse ostalo pa se dobi v trgovini. Še največje jajce pa so rabljene stare komponente. Saj jih je lepo imeti, vendar je ravno tisti (rabljeni chip) zanič, kar se pokaže po dolgotrajnem ugotavljanju, zakaj naprava ne deluje.

Jur
Nazaj na vrh
matijap
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24
Aktiv.: 0.97
Kraj: Žirovnica, LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 27, 2007 1:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, ampak če imaš do prve primerne trgovine 50+ km (in da morda celo ne voziš), glede naročil po pošti pa vsi vemo, da ne slovijo ravno po hitrosti, se pri takšnem obsegu dela, kot ga ima Volk, kmalu pojavi želja po popolnejši zbirki (v velikosti zaloge manjše trgovine Twisted Evil). No, šalo na stran: osebno ga čisto razumem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 27, 2007 2:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matijap je napisal/a:
Ja, ampak če imaš do prve primerne trgovine 50+ km (in da morda celo ne voziš), glede naročil po pošti pa vsi vemo, da ne slovijo ravno po hitrosti, se pri takšnem obsegu dela, kot ga ima Volk, kmalu pojavi želja po popolnejši zbirki (v velikosti zaloge manjše trgovine Twisted Evil). No, šalo na stran: osebno ga čisto razumem.

Hja, bi se strinjal. Jaz ponavadi te probleme rešujem tako, da si materiala nabavim za več projektov. Ponavadi naredim tako; pri enem projektu rabim recimo 2 upora po 100 Omega . Ne kupim 2 ampak jih kupim 20 ali 30 skupaj. Tako je robe še za naslednje projekte Wink .

Jur; kar si napisal tudi trdno drži. Vsak dan prihajajo v predalčke novi elementi, tako da vsega se ne da imeti na zalogi.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 27, 2007 4:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsak ima svoj prav !

Vem pa da sem nekoč v taki krami dobil cca 1000 kom ATF35076. Danes lahko posamezen primerek kupiš po 7 € za komad.

Kar se trenutnega nakupa tiče je pa vrednost predvsem v plastičnih škatlah. No to še ne pomeni, da moram ostalo vreči stran. Z nekoliko racionalnim sortiranjem - ne ravno 100% vsako stvar na svoj kup, bom predvidoma porabil 7 dni za cca 150.000 komponent. Pri tem računam, da bom zavrgel vse SMD kondenzatorje, ker pač nimajo oznak in je merjenje kapacitivnosti preveč zamudno.

Citiram:
vendar je ravno tisti (rabljeni chip) zanič, kar se pokaže po dolgotrajnem ugotavljanju, zakaj naprava ne deluje.

Moje izkušnje so drugačne. Tisti rabljeni čip je ponavadi že preizkušen in dela Laughing
Dejstvo je, da večina materiala nabavljenega v maloprodaji ni 1. klasa. Ta je namreč namenjena za serijske proizvodnje. Iz iskušenj vem, da tudi materialu z oznako JAN (military) ne gre preveč zaupati, še posebej, če so bili primerki izdelani v manjših serijah.

Proteus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 27, 2007 4:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Vsak ima svoj prav !
Vem pa da sem nekoč v taki krami dobil cca 1000 kom ATF35076. Danes lahko posamezen primerek kupiš po 7 € za komad.......

Recimo, da ti dam 27,345676% prav.

A se skriva v tvojem skladišču tudi kakšen odvečen TCM3105 s pripadajočim kristalom 4.4336MHz?

Če je odgovor DA, si omenjeni parček pripravljen prodati in če ja, za koliko?
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 27, 2007 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za kristal 100% vem da je. Za čip bom pa malo bolj pogledal. Mislim pa da se bo kaj našlo.
Enkrat se boš pač zapeljal še malo dlje kot do Postojne.

PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.88
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 27, 2007 6:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Proteus je napisal/a:
A se skriva v tvojem skladišču tudi kakšen odvečen TCM3105 s pripadajočim kristalom 4.4336MHz?

Sicer offtopic ampak pomoč Proteusu ....
Alternativa za TCM3105 je FX614, ki je bila vsaj pred leti še dobavljiva.

Lp, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 27, 2007 6:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čipov, ki imajo funkcijo modema iz serije FX imam pa res precej, tako da to nebi bil problem.
Proteus
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 28, 2007 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PPG78 je napisal/a:
Alternativa za TCM3105 je FX614, ki je bila vsaj pred leti še dobavljiva.

PPG78, hvala za info, toda FX614 (Bell 202) oz. FX604 (CCITT V23) poznam in ju uporabljam v novejših rešitvah. Mimogrede, starček TCM3105 združuje Bell 202 in CCITT V23.

Žal je potrebno občasno servisirati tudi kakšno zgodovinsko zadevo. V obratovanju imam kar nekaj zadev izvedenih s TCM3105, število rezervnih delov pa že zdavnaj na ničli. Še dobro, da so zadeve "bewußt robust" in se ne kvarijo ravno pogosto.
Nazaj na vrh
s51zg
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2004 17:35
Aktiv.: 2.27
Kraj: JN76BC - Srednje brdo

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 28, 2007 5:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče sem ga pa res polomil Darko.
Škoda, da nisem vsaj eno pest vrgel v sredstvo za pocinkanje. Mogoče bi se pa kej prijelo za kontakte?! No nekaj tega je še ostalo. Bom probal še to varijanto!

lp
Janez
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 28, 2007 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej stvar očisti. To najlepše storiš tako, da vse skupaj daš v suho steklenico. Preko kupa smd-jev strešeš še enako količino kremenčevega peska. Vsega skupaj naj ne bo več kot 1dl. Nato zagrabiš steklenico in 15 minut vežbaš črnski bojni ples.

Po tem postopku pa lahko poskusiš s srebrenjem kontaktov. Za to je primeren odslužen razvijalec.

Vse skupaj se sliši grozno, a stvar deluje in to je bistveno.

s51zg
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2004 17:35
Aktiv.: 2.27
Kraj: JN76BC - Srednje brdo

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 29, 2007 3:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala Darko za to idejo. Bom probal še to varijanto. Upam, da bom preživel tudi ta 15 minutni "bojni" ples HI. Grem v akcijo za razvijalcem. Da ni to slučajno "fiksir" ?. Upam, da se navkljub digitalizaciji še kdo ukvarja z ČB fotografijo. Darko, ti bom poročal o rezultatu!

lp
Janez
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 29, 2007 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Janez, fiksir ja!
Za prvo silo lahko dobiš pri meni, je malo daleč sem. Drugače pa poskusi pri kaki tiskarni, tam to še uporabljajo.
Malo težje je dobiti kremenčev pesek. Jaz ga imam še iz časov, ko je na Kozini bila steklarna.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni