www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nov trdi disk -težava z pregorevanjem
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2007 9:12 pm    Naslov sporočila:  Nov trdi disk -težava z pregorevanjem Odgovori s citatom

Pred tednom dni sem se odločil, da si nabavim nov disk k obstoječemu ,ker je stari precej poln. Kupil sem od Vestrn Digital 320Gb naštimal na slave ter priklopil.
Prijatelj mi ga je sformatiral in potem sem začel nalagati najn, naložil sem malo podatkov in ostalega iz starega diska in to potem na starem zbrisal.Zvečer sem ugasnil računalnik in zjutraj spet pognal in naložil še par stvari in spet ugasi rač.
Ko sem popoldne spet zagnal rač. se mi pa ni pobral iz biosov in je bila napaka napisana, da ga ne zazna rač. moral sem pritisniti F1 kot je pisalo, da sem prišrl v Windovse. Potem sem še parkrat poskusil in mi ga ni zaznalo in tudi na moj rač.pod disk G ga ni bil več kot je bil ko je bil sformatiran. No potem sem nesel nazaj in tudi v trgovini ko ga je preizkusil ga mu ni hotelo zaznati. Mi je dal drugega in sem ga spet priklopil in ponovil postopek nekaj naložil najn in pustil preko večera da je delal.Potem sem še parkrat ugasil inzagnal rač. in je bilo zmeraj v redu je delalo ene par dni no danes zjutraj pa se je ponovila zgodba in spet ni hotelo startati,
Sem nesel nazaj sedaj sem vzel 160Gb je pa rekel, da imam lahko tudi kaj drugega narobe, da crkne ker, da bi dva visti seriji crknila, da še niso imeli in, da so diski od omenjene firme kar dobri je nekaj omenjal "štrom".
Sedaj me pa zanima ali je kdo že imel kdaj podobne težave in kaj bi bilo lahko narobe ker ostalo mi dela vse normalno. Sem tudi premeril napajalnik in 12V in 5V, ki sta priklopljeni na disk imata 5,07V in pa 11,76V ali in koliko lahko odstopajo napetosti v rač.Sem meril pri omenjenem prijatelju in ima on 5,12V in 12,20V.
Rad bi se o vsem prepričal, da mi slučajno ne skuri še tega ker potem pa res ne vem kako me bodo še gledali v trgovini in pa tudi odveč mi je hoditi v mesto samo zaradi teh diskov.
LP Srečko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2007 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odpri napajalnik pa poglej, da niso slučajno napihnjeni kondenzatorji.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2007 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam dva taka diska v mirrorju in sta se mi precej grela. Predelal sem ohišje in sedaj mi vleče zrak čez - je mnogo bolje. Morda se ti pregreva?
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2007 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1: Kupil si WDjev disk, ki je delal vsaj en dan ... kaj bi se rad ? Edini diski, ki so mi vsi konsistentno prej ali slej (torej po najvec enem letu) crknili, so bili WDji. Podobno so se vcasih obnasali tudi nekateri IBMi, a ti jih itak ne proizvajajo vec (zdaj je to proizvodnjo odkupil Hitachi, ki je svoj cas delal dobre lastne diske). Vse ostalo je prezivelo tako dolgo, da so bad sectorji povzrocili zamenjavo, nikoli ni krepnil disk do konca kar iz ljubega miru.

2: Ce se ti disk res pregreva (?), potem si ze sam odkril razlog za tezavo, zato je nenavadno, da raje menjas diske, kot da bi tezavo odpravil. Vsi moderni diski (7200+ rpm) se fino grejejo, zato jih je potrebno v ohisje namestiti z dovolj prostora za pretok zraka vmes (kar ponavadi otezi butast dizajn ohisja, kjer so prostori za diske neposredno en nad drugim in ni vmes niti 1 mm prostora). Ce si svoja diska postavil enega tik nad drugega, potem spremeni razpored (zrtvuj en 5.25" bay). Nenavadno je sicer, da potem zjutraj, ko je spet ohlajen, ne deluje normalno vsaj nekaj casa ...

V glavnem ... ce bos spet menjal ( Rolling Eyes ), potem vzemi kaksno drugo firmo - meni se Seagate kar obnese, pokupil pa je tudi konkurenco, katerih produkte sem vcasih kupoval (razen Fujitsuja ?). Ob montazi poskrbi, da je vsaj en 3.5" drive bay prazen med obema diskoma, bolj vroc disk (novejsi, predvidevam) naj bo zgoraj in postavljen tako, da je os motorja navpicno. Med delovanjem naj bo disk fiksiran (torej naj ne visi na kablu), ne dotikaj se PCBja in ne premikaj ohisja ko je disk/racunalnik prizgan.

dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.50
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2007 10:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali si probal "pokvarjen" disk dati v drugi PC? Mogoče je kaj narobe z tvojo plato, ker to je pa že res čudno, da so ti že trije diski "škripnili" v istem PC-ju.
Hi-End
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 11:51
Aktiv.: 1.20
Kraj: Višnja Gora

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 8:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo se mi zdi predvsem to, da umirajo predvsem WD-jevi diski. Sam imam namreč ravno drugačne izkušnje. Imel in zamenjal v smislu lastništva sem že mnogo (20-30) diskov različnih proizvajalcev. Najslabše izkušnje sem imel z IBM-jem in to z znamenito serijo DTLA z 7200rpm in sicer 15 in 45Gb modelom. Ti so imeli očitno serijsko napako. Z drugimi diski nisem imel nobenih večjih problemov, sem pa zelo veliko časa posvetil analizi gretja in hlajenja diska. Vsi diski so imeli ustrezno hlajenje, če ohišje ni zmoglo drugače pa prisilnega. Višja temperatura diska hitro pripelje do velikih problemov. Ljudje se pogosto ne zavedamo, da je hlajenje diska še mnogo bolj pomembno kot dobro hlajenje procesorja. Na disku so v večini primerov podatki neprecenljive vrednosti in če gre disk k vragu je jok in stok. Procesor se lahko tudi uniči zaradi prevelike temperature, ampak zamenjaš in delaš naprej nad istimi podatki. Sigurno pa je zelo pomembno, da imajo vse aktivne komponente v PC-ju ustrezno hlajenje. To je vedno izhodišče. In tudi zato sem za profesionalno rabo začel prehajati na serijske PC-je (predvsem IBM in HP, pa tudi Dell), ki imajo hlajenje zelo premišljeno rešeno, računalnik pa ob tem nikakor ni preglasen.
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 9:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Disk ni zelo verjetno kriv nič. Možnosti za okvaro je cel kup.
- ko disk montiraš v ohišje, nekje narediš kratek stik.
- ko disk montiraš v ohišje, ga mehansko poškoduješ.
- napajalnik ob vklopu pljune sunek previsoke napetosti. Voltmeter sunka ne pokaže.
- narobe priključiš napajalni konektor diska (ja, če dobro pritisneš je izvedljivo).
- podatkovni kabel od diska je poskodovan in ima stik nekam, ki ga ne bi smelo biti.
- napajalni kabel za diske je poškodovan, kratek stik.
- v računalniku se valjajo vijaki, ki delajo kratek stik (kratke stike).
- če bi na napajalnem kablu od diska zamenjal rdečo in rumeno žico, bi skurilo vsak disk.

Diska ponavadi ne skuriš, če narobe priključiš podatkovni kabel.
WD diski so dobri. En WD raptor mi dela dobro vsaj eno leto. V sredo sem kupil še enega WDja, jutri dobim še enega.

Pregrevanje diskov: Ja, hudiča, kako vam uspe pregreti disk???? Ali lahko kdo to opiše?

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 10:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ Sokrat nikjer nisem jaz napisal, da se mi disk pregreva.Res pa je,da je v ohišju precej stisnjen prostor za oba diska in disk je bil dan na za to namenjeno mesto v rač.in ni visel na kabljih-morda bi bil bolje,da bi, če se pregreva ker nisem gledal tega sem dal notri in zaprl ohišje in vklopil.
@dkone Že v prvem postu sem napisal, da diska ni zaznalo tudi v trgovini ko ga je priklopil na njegov računalnik sem ga pa tudi že prej probal na prijateljevem in je bilo isto.
@ jur
1Kratkega stika skoraj zagotovo ni bilo sem že napisal, da sem izklopil rač. in dal disk na za to predvideno mesto.
2 Ne verjamem, da bi ga mehansko poškodoval lepo paše notri in se privije z vijaki.
3 To je možno za to tudi sprašujem, če je kdo imel problem z njim
4 To se ni zgodilo,če pa bi se pa mislim, da sploh ne bi niti prvič startal.
5 To se ni zgodilo ker ima konektor za to narejen zob in pin majnka na sredini, da to ne gre in nisem kakšen neučakanec, da bi le na pol sestavil pa da vidimo"šta bude pa bude".
6Mislim, da če bi bil nap [slovenščina je zame španska vas] poškodovan-v stiku, da ne bi niti napajalnik startal.
7 Vijakov 100%ni nobenih v računalniku.
8Ne vem kako bi zamenjal ti dve žici ker je original konektor tako,da ne vem.

No sedaj bom pa izklopil rač. pa vzel ven napajalnik pa, da vidim kako in kaj je z njim.
Bom tudi poskusil dati-ko ga bom dal notri nov disk na nove nosilce, da ne bosta toliko stisnjena eden nad drugim saj je pod diskoma še cca15-20 cm prostora .
Če pa ima še kdo kake ideje pa na dan z njimi.

LP Srečko

PS ali tudi danes nekaj trokira internet ker se mi strani na forumu strašno počasi odpirajo.

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 10:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Srecko je napisal/a:
@dkone Že v prvem postu sem napisal, da diska ni zaznalo tudi v trgovini ko ga je priklopil na njegov računalnik sem ga pa tudi že prej probal na prijateljevem in je bilo isto.
@ jur
PS ali tudi danes nekaj trokira internet ker se mi strani na forumu strašno počasi odpirajo.

Nov disk najprej namesti v PC v trgovini, nato v svojega. Če v prvem dela, v tvojem pa se pokvari, je kriv tvoj računalnik - oziroma karkoli, razen diska.

Počasen internet je lahko povezan tudi s kakšno okvaro.
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.15
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 10:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo je napisal/a:

?!? Kako je pocasen internet povezan s okvaro diska?
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 11:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"5 To se ni zgodilo ker ima konektor za to narejen zob in pin majnka na sredini, da to ne gre in nisem kakšen neučakanec, da bi le na pol sestavil pa da vidimo"šta bude pa bude". "

Manjkajoči pin na sredini diskovega konektorja je problem. Nekateri diskovni kabli nimajo ključa(zoba), ki bi dovoljeval priklop kabla samo v eni smeri. Uporabniki tako lahko nataknejo kabel na disk brez ovir prav ali narobe. Ko je kabel nastavljen narobe, je edina ovira pin na disku, ki ne gre v (namenoma) zamašeno luknjico na kablu. Uporabnik: aaaa, ne gre gor?! in pritisne ko majmun. V večini primerov se pin vda in ga zabije v disk.

Žal pametne rešitve za tvoj problem nimam. Sistematična menjavanje komponent z drugim sistemom in osciloskopiranje je edina rešitev.

Jur
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 11:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mujo je napisal/a:
igo je napisal/a:

Računalnika, ne diska.

Sicer pa se začasne internetne datotekice shranjujejo na disk. In še ogromno jih je. Težava s hitrostjo branja/pisanja diska zato vpliva na nalaganje strani.

Itak uporabnik vidi samo hitrost, kako hitro se slika naloži na monitor, to pa je lahko odvisno od več dejavnikov.
LP,
Igor

igo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 11:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Pregrevanje diskov: Ja, hudiča, kako vam uspe pregreti disk???? Ali lahko kdo to opiše?
Seveda Sad .
Na prejšnjem disku je odpovedal ventilator za hlajenje diska Sad . Prah sem redno čistil, in ga s stisnjenim zrakom verjetno še globje potiskal v ležaje Rolling Eyes .

Ko sem kupil nov disk in ga vgradil, sem opazil, da je notri kar hreščalo, ko sem poskušal ventilator vrteti na roke. Ne vem , koliko časa ni bilo hlajenja, ampak od prvega bad sectorja do nezmožnosti zagona X-ov je minilo par dni.
LP,
Igor

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 11:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Quote: "Na prejšnjem disku je odpovedal ventilator za hlajenje diska"

Kakšen disk pa je to, da potrebuje ventilator za hlajenje?

Jur
Nazaj na vrh
mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.15
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2007 12:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo je napisal/a:
mujo je napisal/a:
igo je napisal/a:

Računalnika, ne diska.

Sicer pa se začasne internetne datotekice shranjujejo na disk. In še ogromno jih je. Težava s hitrostjo branja/pisanja diska zato vpliva na nalaganje strani.

Itak uporabnik vidi samo hitrost, kako hitro se slika naloži na monitor, to pa je lahko odvisno od več dejavnikov.
LP,
Igor

Pričakoval sem tak odgovor. Če se disk zaradi tega razloga pokvari v enem dnevu (ali letu...) ni vreden ničesar.

Nazaj k temi...

Najdi si program, ki javla temeraturo diskov. To se lahko pogleda preko SMART tehnologije. Za linux je tak program hddtemp - za windows pa nevem povedat.

Koda:
pajser ~ # hddtemp /dev/hda
/dev/hda: WDC WD2500JB-00GVC0: 37 C
pajser ~ #

Nazadnje urejal/a mujo Čet Avg 09, 2007 12:12 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni