|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Čet Avg 09, 2007 12:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
"Ventilatorski hladilnik za hlajenje diska", kakršne pač prodajajo v trgovinah z računalniškimi komponentami, je bil nameščen na Maxtor disk.
Če ga ne bi bilo gor bi se disk sam dovolj hladil. Ko pa je bil gor in ni delal, je tako oviral pretok zraka, da se je disk pregrel.
Slika je simbolična: hladilnik za disk .
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Čet Avg 09, 2007 12:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jur, kaj ti ni jasno ? Daj svojega Raptorja neposredno pod en drug disk, tako da vmes ne bo nic prostora (en 3.5" bay neposredno pod drugim), potem pa pusti racunalo prizgano nekaj minut. Temperatura bi kmalu nad 60 stopinj, kolikor za svoje diske specificirajo proizvajalci (WD za svojo saro dovoli se manj: 55 stopinj). Z 10+K RPM diskom je to se toliko lazje doseci kot z 7200 RPM primerki (razen ce je 7200 RPM en od prvih Medalistov izpred ~10 let ... ti se kar sami po sebi nehumano pregrevajo ). _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Avg 09, 2007 12:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
V machini imam več scsi diskov. En (seagate) dela na 15.000 obratov, drugi (IBM) na 10.000 (razmaknjena za en slot), tretji (SATA, raptor) na ne nevem koliko obratih (7200?). Poleg tega je še cd, dvd, tračna enota (ADR), tri VGA kartice, soundblaster, scsi kontroler, pa 3 GHz procesor. Na sprednji strani ohišja na standardnem mestu je dodan en 12 cm ventilator (SYS_FAN 2). Čez njega je še en filter proti prahu (izrezan iz filtra za kuhinjsko napo). Zrak iz škatle vlečeta ven napajalnik in en 8 cm ventilator na standardnem mestu na zadnji stranici škale (SYS_FAN 1). Vsaka komponenta zase (vključno z diski) se greje omembe nevredno. Vroč je le skupen zrak iz napajalnika.
Filter na vhodnem ventilatorju zadrži ogromno količino prahu, tako da je notranjost škatle skoraj povsem brez prahu. To pozitivno vpliva na notranje ventilatorje, ki kljub letom delujejo še vedno normalno.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.28 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Čet Avg 09, 2007 1:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo me nazaj. Vidim, da se je debata kar razvnela.
No napajalnik sem temeljito pregledal, vidnih deformacij na kondenzatorjih ni, sem jih tudi meril z kapacitiv metrom vem, da ne da zaneslivih rezultatov. Obremenil in pregledal sem tudi z osciloskopom pa ni videti "špic", sem tudi vklapljal in izklapljal in tudi ni bilo videti kaj nenormalnega.
Bomo videli morda ga bom res nesel v trgovino in naj ga tam preiskusijo, preden dam tega novega notri.
BTW Internet sedaj dela normalni kakor vsak dan.
Lp Srečko _________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Čet Avg 09, 2007 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ce ga bojo ze preizkusali, naj ti se oni disk namontirajo, ti pa glej in primerjaj s svojim postopkom ... morda si pocel kaj narobe pri montazi. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejs Član

Pridružen-a: Čet 22 Mar 2007 13:58 Prispevkov: 66 Aktiv.: 0.30 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Pet Avg 10, 2007 12:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem če sem te prav razumel, diska imaš na istem kanalu ??
Eden je master drugi slave ??
Če ni tako poizkusi menjati kanale oz. vseeno menjaj kanale (predvidevam) s CD-rom enotami.
Če bi bil napajalnik bi tudi disk z Windowsi krepnu!
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pet Avg 10, 2007 11:19 am Naslov sporočila: |
|
|
matejs je napisal/a: |
Ne vem če sem te prav razumel, diska imaš na istem kanalu ??
Če bi bil napajalnik bi tudi disk z Windowsi krepnu!lp |
Ni nujno. Nekatere naprave so bolj občutljive na prenapetost.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.28 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Pet Avg 10, 2007 7:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
@matejs Mogoče sem se slabo izrazil .Stari disk imam na master tega novega pa na slave sta pa oba na enem kablu s tem, da je stari na koncu kabla ta pa na vmesnem konektorju.Ne razumem te ali se lahko menja med seboj tudi kable za CD pogone in diske.No zaenkrat tega, ki sem ga sedaj dobil še nisem dal notri.
Lp Srečko _________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejs Član

Pridružen-a: Čet 22 Mar 2007 13:58 Prispevkov: 66 Aktiv.: 0.30 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Pet Avg 10, 2007 8:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisi se slabo izrazil le prepričat sem se hotel.
Kable lahko menjuješ, če uporabiš 40 žilni namesto 80 bo hitrost nekoliko nižja. - Zgolj v info.
Si rekel da ko si vklopil rač., ni šel naprej, torej ti diska v biosu sploh ni zaznal ali ...
In enako je naredil pri prodajalcu.
Če ti drugače računalnik deluje zanesljivo, bi rekel da sta diska odpovedala 1. zaradi pregrevanja (neprimerna namestitev) ali 2. slaba kvaliteta diskov, še posebej če sta bila identična in iz iste serije.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni