www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vezava printerja na PC preko print serverja
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2007 12:48 am    Naslov sporočila:  Vezava printerja na PC preko print serverja Odgovori s citatom

Ker sta PC in printer precej narazen, bi ju rad povezal z mrežnim kablom (printer ima vgrajen print server)

Mislil sem, da bo to čisto enostavno, da vtaknem v PC še eno mrežno kartico, do printerja potegnem crossover kabel in vpišem IP-je, gateway in masko. Problem je, da povezava ne dela. Če je v drugo mrežno vključen printer, mi ne dela internet in tudi printer ne. Če izklopim prvo mrežno, ne dela nič Smile Prva mrežna je sicer za internet in gre na switch od T-2

Če je v pc-ju le ena mrežna in sta pc in printer povezana preko switcha (preko crossoverja nisem probal) deluje vse brezhibno

Sklepam, da je problem v tem, da išče printer na napačni povezavi (prva mrežna, za internet).

Ima kdo kakšen nasvet kaj naj poskusim?

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2007 2:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne trapajte fantje Rolling Eyes Pravilno nastavi IP mrezne kartice in printerja, pa bo delovalo. Ti si nastavil IP druge mrezne tako, da se je znasla v istem segmentu kot prva, nisi pa razdelil celega segmenta na pol z netmaski. Ce je tvoje lokalno omrezje (kamor je prikljucena prva mrezna) recimo 192.168.1.0/24, potem daj drugi (in printerju) naslova iz obmocja 192.168.2.0/24. Ce zelis, da bodo printer videli tudi drugi racunalniki, potem se nastavi svoje racunalo z dvema mreznima kot network bridge.

Aja, pa se to: zakaj za vraga si sploh tlacil dodatno mrezno v racunalnik, ce lahko printer prikljucis kamorkoli v omrezje - v katerikoli hub ?

spy
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43
Aktiv.: 1.76
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2007 10:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res morda kompliciraš s še eno mrežno kartico. Zakaj enostavno, če je lahko komplicirano, a ne? Laughing

Pri meni je print-server povezan direktno na switch in dela brez problema, printajo pa lahko vsi v mreži, kar je bil tudi namen.
Nazaj na vrh
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2007 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne bo šlo, ker imam za internet (prva mrežna) dinamične IP-je.
Nazaj na vrh
Ales007
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Jun 2007 7:18
Aktiv.: 0.54
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2007 11:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In zakaj si enostavno ne narediš USB-kabla?
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2007 11:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dinamični IP-ji naj ne bi bili problem, saj je printer narejen za vklop v mrežo.
Kaj imaš pri T-2 računalnik vklopljen direkt v modem, ali imaš switch vmes, mislim da bi moral imeti router. Koliko računalnikov imaš priklopljenih na internet.
Jaz imam printerje priklopljene na računalnik, ki je vedno prižgan, pa printam na njih iz mreže iz ostalih računalnikov.

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 26, 2007 11:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaksna zmeda ... ce ze mroata biti dve mrezni, potem poskrbi, da je druga (na kateri visi tudi printer) s takim IPjem in v takem subnetu, ki se ne prekriva s prvim. Nic vec, nic manj. Racunalo naj bo tudi anstavljeno kot network bridge, da prnter vidijo tudi drugi uproabniki (na drugih racunalnikih, ce jih seveda imas).

Ce bi poveda kaj vec o nastavitvi prve mrezne, bi dobil bolj konkreten nasvet o tem, kako se izogniti bedastoci z drugo mrezno (ki je sicer povsem odvec).[/img]

podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2007 2:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naj razjasnim. Imam modem od T-2, tisti njihov switch z modro lučjo sem odstranil, ker ima premalo portov in montiral svojega. Nanj so vezani trije računalniki in telefon, v kratkem pride še TV. Čez switch mi lepo dela povezava z drugimi računalniki. Noben od njih nima vpisanega nobenega IP-ja, nastavitve na vseh mrežnih, ki so vezane na switch so torej: Obtain an IP address automatically in Obtain DNS server address automatically.

Če enemu računalniku postavim IP, vpišem isti gateway in isto masko kot jo ima printer, vštekam oboje v switch čez katerega šiba internet, deluje printanje brezhibno, le internet ne dela na tem računalniku.

Na zalogi nimam nobenega routerja, vem, da bi to bila rešitev, saj bi lahko računalnikom postavil fiksne IP-je, dajat 40 eurov za novega pa se mi zdi brez veze, raje kupim dolg printerski kabel.

USB ne pride v poštev, ker printer nima tega porta.

Da bi imel en računalnik stalno prižgan zaradi printanja se mi, kar se elektrike tiče ne splača najbolj. Večinoma se sicer printa le iz računalnika na katerega bo priključen.

Raje imam seveda v pc-ju le eno mrežno, a dvomim da bo to v mojem primeru možno.

Lp
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2007 8:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot prvo, ko pride TV ti brez škatlice s plavo lučjo TV ne bo delal Cool ker to ni samo switch ampak se mu reče gateway in je sprogramiran iz strani T2 (remotely)
Kot drugo, pri T2 je edina rešitev za domačo mrežo router. Finta je namreč da ima T2 čisto drugačen sistem kot Siol - tam ima kreirana povezava dinamičen IP, mrežna kartica pa ima lahko statičnega. Pri T2 nimaš povezave kreirane, zato ima mrežna dinamičen IP in če hočeš dva ali več PCjev da se vidi med seboj je router nujen - imam enako kot ti in sem se pozanimal pri tehniku od T2. Tista dva porta na njihovi škatlici sicer omogočata priklop dveh PCjev ampak se NE vidita med seboj.
Torej - vrni mrežno in kupi router. Najboljša možnost. Potem vseh PCjem v mreži dodeliš fiksne IPje, ter seveda tudi printerju. Dinamičnega ima pa potem router. Pa še printer bo neodvisen od prižganega PC-ja.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2007 8:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Komplicirate.

Napiši tukej IP naslov enega od računalnikov na katerem imaš "Obtain an IP address automatically".

Router, ki bi računalnikom dajal statične IP-je je dražji kot tak, ki tega ne zna. Lahko pa to določiš sam, ročno, brez routerja. Ko napišeš IP naslove ti lahko pomagam naprej.

p.s. Če ne več kako dobiti podatke klikni na "Start" --> "Run", Vpišeš "cmd" in klikneš "OK". Potem v črnem oknu, ki se ti odpre vpišeš "ipconfig /all" in pritisneš "ENTER"
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2007 9:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tista škatlica z nagravžno modro lučjo je takoimenovani wood, in ima res 3 porte, in seveda 2 analogna izhoda za telefon. Nekoč sem imel to grdo veliko škatlo za potrebe telefonije, ni mi pa niti na misel prišlo, da bi namesto routerja uporabil kar tiste porte, ker to ni to. Načeloma bi lahko uporabil modemove 4 porte za potrebe večih IP s strani T-2. Skoraj sem že dal zahtevek za en statični in en dinamični IP naslov zaradi strežnika, potem pa je ostalo kar na enem statičnem in vse dela kot je treba, razen telefonije, ki se ne pobere, dokler linux routerja ne odklopim za kakšno minutko.
Po eni strani jamrat, da ne boš dajal 40€ za router, po drugi pa jamrat o nedelovanju je brez veze, saj router dobiš že za 30€ in to takega ki dela, brezžični je pa recimo res nekaj čez 40€ ali bolje okoli 50€, govorim o Edimax routerjih, s katerimi imam zelo dobre izkušnje.
Če nimaš TV in telefonije, je wood nepotreben, pravzaprav za TV ne rabiš wood-a, če imaš novejši modem s 4 porti, včasih je imel modem le 1 port in zato so dajal wood zraven ali pa zaradi telefonije. No, starega wood-a jaz nimam več, ker so mi ga menjal, ker se telefonija ni pobrala, dobim novo manjšo škatlico, pa ravno tako ni delalo, potem pa smo ugotovili v čem je štos. Ker imam telefonijo poleg telekomove, mi je vseeno, če včasih slučajno ne dela.
Pa še nekaj je, router ima tudi firewall, sicer ni vsemogočen, odpravi pa marsikatero težavo, že to je dovolj (pri siolu npr) da se splača že samo za 1 računalnik dat router in da računalnik nima inštaliranega pppoe odjemalca za adsl in naj dostopa prek LAN.
Za zanesljivo delovanje je router skoraj nujen ali pa kar nujen, vse ostalo je boljnavadno delovanje z neredkimi težavami. Težko trdim zakaj, ker razloga ne poznam točno, izkušnje pa kažejo, da je res tako.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2007 12:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podboj, ti printer lepo poveži na router, kot bi bil to eden od navadnih računalnikov. Subnet masko in prve tri cifre IP-ja mora imeti printer nastavljene iste kot ostali računalniki. Zadnjo cifro IP naslova pa mu nastavi nekam izven območja, kjer se igra DHCP server v routerju.

Tako boš lahko printal z vseh računalnikov in internet bo delal na vseh.

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2007 12:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber---> me veseli da je še eden z enakim problemom - namreč jaz sem imel enak problem - ko sem telefoniral preko telekoma mi je nehal delati in internet in TV. No, problem smo rešili s prehodom na T2 telefonijo - bolje in ceneje (prej semimel ISDN)

mucek--> problem je tudi ker se ta IP spreminja - lahko je dolgo isti, lahko je vsakič, ko se prijaviš drug. jaz osebno ne bi vsak dan čaral okoli konfiguracije. 30€ za router ni veliko, to je predvsem treba gledat tako da je pač treba imet....

Nazadnje urejal/a protoncek Pon Avg 27, 2007 12:51 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2007 12:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobro, bom šel po router.

Še zanimivost. Brez wooda mi prav lepo lavfa njihova telefonija in tudi mreža med tremi računalniki dela brez problema (remote desktop, share...). Računalniki pač nimajo fiksnih IP-jev, a se najdejo po imenih računalnika. Tudi čez wood je vse enako dobro delovalo.

Citiram:
Napiši tukej IP naslov enega od računalnikov na katerem imaš "Obtain an IP address automatically".

89.212.xxx.xxx

Ko bom ponovno zagnal PC, bo že drugi, tako da nisem prepričan, če to kaj pomaga.
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 27, 2007 1:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem ti kuriš 3 različne IP naslove? Si brez FW-ja in tukaj si napisal svoj IP. zanimivo... Jaz bi ga pobrisal. Pojdi po router in stvar bo rešena.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni