www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

MAC address
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
osmica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16
Aktiv.: 1.59
Kraj: savinjska

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 08, 2007 8:37 pm    Naslov sporočila:  MAC address Odgovori s citatom

Kako ugotoviti/videt mac od ruterja preko katerega imam povezavo?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 08, 2007 8:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdi se mi, da ti jo pokaže ipconfig/all
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 08, 2007 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Maca ipconfig ne pokaze (vsaj brez dodatnih parametrov ne). Bo potrebno kaksen ARP query narediti.

arp /?

eddie
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Dec 2003 21:02
Aktiv.: 3.05
Kraj: Severna primorska

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 08, 2007 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je fizično dostopen je verjetno na njem napisano. Če se da na njega povezati pa moraš kaj več napisati. Če gre za wireless router pa bo model routerja tudi pomagal pri iskanju odgovora.
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 08, 2007 11:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tiste dva, ki sem jih nastavil jaz sta imela podatke na voljo preko konfiguracije. Prijaviš se na router in malo pobrskaš po menijih.
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 09, 2007 12:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

... ali pa napises arp -a IP.NASLOV.OD.ROUTERJA, ce je branje pomoci pretezko.

Deluje (razumljivo) samo znotraj istega segmenta mreze, kar se tice ARP. Onkraj meja tega je podatek tako ali tako povsem nepomemben.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.69
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 09, 2007 4:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vprašanje je, KATERI mac od routerja?
En mac ima za notranjo mrežo, LAN, ta je fiksen.

Zunanji MAC, na WAN portu, pa je večinoma možno spreminjati v meniju.

osmica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 09, 2007 8:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se zahvaljujem vsem za pomoč. Malo sem prehitro napisal tale post.
Imam wireles (brezžično)povezavo do ruterja in naprej do neta. Do ruterja (v meni ) nimam dostopa kar zelo oteži, je kakšna možnost videt IP s kom komuniciram.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 09, 2007 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pisaris traparije ... najprej se odloci kaj bi sploh rad (enkrat je to MAC, potem IP necesa, s cim komuniciras, torej moras IP druge naprave ze od prej poznati Rolling Eyes ), potem ti bomo lazje pomagali.
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 09, 2007 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

osmica je napisal/a:
Se zahvaljujem vsem za pomoč. Malo sem prehitro napisal tale post.
Imam wireles (brezžično)povezavo do ruterja in naprej do neta. Do ruterja (v meni ) nimam dostopa kar zelo oteži, je kakšna možnost videt IP s kom komuniciram.

Program "Network Stumbler" ti bo v precejsnjo pomoc Wink

osmica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 10, 2007 5:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravičujem. MAC rabim. Rad bi ruter povezal z ruterju.
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 10, 2007 7:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brez zamere. 2x sem prebral tvoje pisanje, vendar še vedno ne razumem ka bi ti rad. Praviš da imaš brezžični router v sebi (upam, da ga nisi razstavil preden si ga pojedel).

Za povezat router z routerjem (gradiš mestno omrežje) ne rabiš nobenega MAC naslova vendar samo fizični prenosni medij (UTP, optika, parica, ...)

Še enkrat se usedi na stol, vzemi tipkovnico in v najmanj 10 stavkih razloži kaj bi želel, potem ti pa lahko pomagamo.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 10, 2007 8:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ugotavljanje mac adres na routerjih:
Najbolj enostavno je, da se priključiš na router (telnet, www, routerju priložen management program) in z ustreznim ukazom pogledaš lastnosti posameznega priključka (etherneta). Na ta način lahko dobiš vse MAC naslove za vse vmesnike (ethernete) od routerja.
Če je računalnik priključen na router, v DOS oknu (command/cmd, na priloženi sliki) odtipkaš: arp -a. Nazaj dobiš IP naslova in MAC adresi od računalnika in routerja. Na ta način dobiš samo en MAC naslov od routerja.

Jur

tmp.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  17.28 KB
 Pogledana:  7074 krat

tmp.JPG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
osmica
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 11, 2007 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Internet imam od kolega po brezžični povezavi (wireless). Povezavo imam pod pogoju, da ne priklapljam nobenega ruterja... Prd časom sem dobil en ruter katerega bi priklopil na omrežje. Ko sem kolegu omenil ruter je začel komplicirat, na koncu je rekel če mi uspe povezat ruter (moj) z omrežju ga lahko prilopim. Povezava je brezžična. Iz tega razloga meje zanimalo kako najti mac. Ukaz arp -a deluje in hvala vsem za pomoč. Moj mac je že v ruterju vpisan (rekel sem mu, da je stara kartica pokvarjena in nov mac...) sedaj pa čez vikend postavim in poženem (potem pa s kolegau podebatirama in utemelima z :union: :lasko: )
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 11, 2007 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje je tukaj problem ? Confused Poskrbi, da bo tvoj router skrbel za NAT, pa kolega niti ne bo vedel kaj ga je doletelo ... z njegiove strani bo vse skupaj videti kot samo en (zelo cuden) racunalnik, ki dostopa preko brezzicne povezave Laughing
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni