www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Oljni gorilec - barva plamena
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
benc
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Jun 2006 21:41
Aktiv.: 0.57
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 01, 2007 12:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali kdo mogoče ve kakšno temperaturo naj bi imeli izhodni plini v dimniku in kje jih meriti. Nekako mi ne uspe spraviti temperature pod 300 stopinj. Merim jih pa tik pri izhodu iz peči.
Ali bi mogel meriti malo bolj stran iz peči?

Oljni gorilnik je pa Riello. Šobo sem zamenjal.

Drugi problem je pa ker so tiste tabele za nastavljanje gorilca malo čudne. V tabeli je namreč napisana neka skala, ki sploh nima toliko črtic. Gre se za nastavljanje vrtinčenja zraka (vijak ki premika šobo naprej-nazaj glede na vrtinčenje zraka). Kako se še lahko nastavi to vrtinčenje? Opazil sem da se spreminja dolžina plamena, če reguliram, vendar ne vem kakšen je optimalen. Ali se lahko plamen zaletava v šamotno opeko?

Kaj sploh je optimalna nastavitev?!?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
GJ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51
Aktiv.: 4.17
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 01, 2007 1:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

benc je napisal/a:
Kaj sploh je optimalna nastavitev?!?

Soraj 0 ppm CO. Za optimalno nastavitev rabiš merilnik CO-ja!

LP GJ
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cornholio
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Avg 2005 14:10
Aktiv.: 0.49
Kraj: Prlekija

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 01, 2007 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če je temperatura 300 stopinj ti gre temperature v dimnik (slab izkoristek). Meri pa se nekje 15 do 20 cm od peči.
Najlepše je če ti v dimnik ne gre skoraj nič, vendar se ne nastavlja pod 150 stopinj zaradi kondenziranja peči ter dimnika.

Zraven merjenja CO-ja rabiš tudi podatke CO2, ker drugače ni nič!!!

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Yahoo Messenger - naslov
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 02, 2007 8:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor je 300 stopinj za oljno peč preveč... Toliko bi pričakoval iz stare peči na drva....

Sam imam Megal (Ferotherm?) in Hansin gorilec, pa je temperatura na izstopu okrog 160 stopinj.

Me pa zanima kje dobiti tabelo priporočljivih tlakov glede na premer šobe?
Oziroma, v bistvu bi bilo bolj zanimivo: tabela pretoka kurilca v litrih (kilogramih) na uro in kolikšno moč naj bi se s tem doseglo.
Sam zraven gorilca nisem dobil nič takšnega...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
benc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 03, 2007 12:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

benc je napisal/a:

Drugi problem je pa ker so tiste tabele za nastavljanje gorilca malo čudne. V tabeli je namreč napisana neka skala, ki sploh nima toliko črtic. Gre se za nastavljanje vrtinčenja zraka (vijak ki premika šobo naprej-nazaj glede na vrtinčenje zraka). Kako se še lahko nastavi to vrtinčenje? Opazil sem da se spreminja dolžina plamena, če reguliram, vendar ne vem kakšen je optimalen. Ali se lahko plamen zaletava v šamotno opeko?

Najbolj me sedaj muči kako nastaviti položaj šobe oz. vrtinčenje zraka?

Temperaturo plinov mi je uspelo spraviti na 270 stopinj s tem ko sem odmaknil sondo 20cm stran od peči. Peč je malo starejša Ideal Clima.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 03, 2007 11:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vidim,da imas Riello gorilec-je mogoce guliver?
Jaz sem v mojega sedaj montiral sobo 0.60/60 in nastavil "vrtincenje" na 2 (to je vijak pod pokrovom) in "zrak" na 3(vijak na vrhu blokiran z matico)
Pec je ITPP tunelska na olje in temperatura je okrog 250 stopinj 15 cm od peci(tam je mojster pustil luknjo za merjenje)
Prejsnjo sobo sem nekaj podiral in verjetno(beri sigurno) unicil in ob najboljsi nastavitvi imel 380 stopinj Sad

benc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 04, 2007 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

robert je napisal/a:
vidim,da imas Riello gorilec-je mogoce guliver?
Jaz sem v mojega sedaj montiral sobo 0.60/60 in nastavil "vrtincenje" na 2 (to je vijak pod pokrovom) in "zrak" na 3(vijak na vrhu blokiran z matico)
Pec je ITPP tunelska na olje in temperatura je okrog 250 stopinj 15 cm od peci(tam je mojster pustil luknjo za merjenje)
Prejsnjo sobo sem nekaj podiral in verjetno(beri sigurno) unicil in ob najboljsi nastavitvi imel 380 stopinj Sad

Ja Gulliver RG3 z isto šobo. Pa imaš s takimi nastavitvami dobro izgorevanje? Ali je kaj črno v peči?
Jaz sem preizkušal na 2.5 zrak, vrtinčenje pa na 2 pa je bilo kar nekaj saj-črnine na merilcu temperature po enem dnevu.

Po tabeli v papirjih, ki sem jih dobil zraven gorilca pa bi moral nastaviti vrtinčenje oz. glavo celo 2.5, 1.3 pa zračna loputa. Po teh nastavitvah sploh ne dela.

DSCF9661.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  112.15 KB
 Pogledana:  29 krat

DSCF9661.JPG

Nazadnje urejal/a benc Čet Okt 04, 2007 9:49 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
robert
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 04, 2007 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pec je cista-nikoli ociscena pri pokurjenih cca.6000 litrov kurilca Cool
Rabim pa jo samo za potuho zjutraj Very Happy
Sedaj je v cisterni 200 litrov nafte in cca. 10 litrov odpadnega olja iz avta-vsako leto vlijem noter olje 2-3 menjav-ekolosko unicenje Very Happy

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.68
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 05, 2007 9:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A lahko olje od avta kar vliješ med ostalo nafto? Goreilec se ne pritožuje?
Filtriranje je itak obvezno.

benc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 05, 2007 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
A lahko olje od avta kar vliješ med ostalo nafto? Goreilec se ne pritožuje?
Filtriranje je itak obvezno.

Po moje je to olje dobro sfiltrirano, saj ima avtomobil zelo fin filter. Čene bi se že motor pritoževal.

Si pa nekako jaz ne upam tega kar zmešati. Kaj pa če se olje samo useda na dno posode?
Nazaj na vrh
robert
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 05, 2007 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce ne upas vzemi deci olja in ga vlij v plastenko in dolij kurilca Wink

Res je,da motorni filter dobro cisti predvsem mehanske delce,ce pa kaj ostane se posede na dno cisterne,kjer je ze tako precej druge nesnage in vode-ena taka lepo smrdljiva juhica Shocked
Nekateri proizvajalci priporocajo ciscenje cisterne vsaj na 5 let Wink
Skoraj sem pozabil-filter za kurilca imam iz penastega materiala (podobno kot purpen) in ni videti kaj sila bolj umazan kot ponavadi Very Happy

s51du
Član
Član

Pridružen-a: Ned 07 Okt 2007 22:19
Aktiv.: 0.19

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 13, 2007 2:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na dušo vam nežno ekološko piham.....
Če že to počnete, to skrivajte in ne propagirajte tega početja, prosim!

LP! Tabornik Dubi
Nazaj na vrh
robert
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 14, 2007 12:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s51du je napisal/a:
Na dušo vam nežno ekološko piham.....
Če že to počnete, to skrivajte in ne propagirajte tega početja, prosim!

LP! Tabornik Dubi

Castna taborniska-tega ne bom vec pocenjal !
Od sedaj naprej bom staro olje vestno vlival nazaj v kantico in odvrgel v grmovje in pokril z listjem.Naj se zanamci jeb... s tem Rolling Eyes
Morda bom malce bolj ekolosko osvescen in bom prej omenjeno kanto vrgel v kontejner za smeti in naj se kasneje cedi po smetiscu skupaj z ostalo gnojnico Rolling Eyes

s51du
Član
Član

Pridružen-a: Ned 07 Okt 2007 22:19
Aktiv.: 0.19

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 15, 2007 12:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Joj, joj, joj.....

Hotel sem obvarovati atmosfero, sedaj bo šla še podtalnica in pitna voda.
Staro olje imate pravico oddati na bencinski črpalki, če ste ga tam kupili. 1dcl onesnaži 10.000 kubičnih metrov pitne vode.

Planet je vendar skupen!

Z naravo, k boljšemu človeku! Dubi

Tema se spreminja, to sem moral komentirati v prid prebivalstva.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 15, 2007 1:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dubi, nekaj litrov motornega olja med nekaj 100 litri kurilnega olja se bo v pravilno nastavljeni domači peči bolj ekološko uničilo kot katerikoli drug način. Malo pobrskaj po netu kaj je Petrol naredil z gudronom (ostanek rerafinacije rabljenih motornih olj) v Pesniškem Dvoru pri Mariboru pa ti bo takoj jasno kaj mislim ... Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni