www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Poletimo skupaj - magnetni levitator
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 12, 2007 12:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"When the current is pulsed, it creates a gravitational shockwave in and around the wire. "

Spet smo pri gravitaciji. Izberi raje japonskega kuharja ali pa japansku bubašvabu za sekanje.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piflar
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Dec 2007 17:56
Aktiv.: 1.15
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 12, 2007 1:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Heh, papir vse prenese, internet pa še kaj več. Na tisto stran sem naletel po naključju. Slikice so se mi zdele zanimive, potem sem začel še brati. S tiste strani je tudi patent za "levitator". Dokaj zanimiv patent, še nisem naletel na takšno konfiguracijo (elektro)magnetov. Mogoče lahko kdo kaj več pove glede tega? Moje mnenje je, da so simetrične tuljave tako ali tako dolgočasne. Na faksu se itak ni dalo nič zračunat, če ni bilo simetrije ... pa tudi nič zanimivega se ni izračunalo. Wink

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 12, 2007 2:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slikce so res dobro narisane.

Levitator: Naprava ima sfero (23) obešeno na kablu (28, označeno z rdečo). To pomeni, da ne gre za pravo levitacijo (lebdenje). Ker je spodaj magnet (21), bi magnetna polja od tuljave v krogli to kroglo res pomikala levo in desno. Nobene magije in antigravitacije.

Danes dobiš magnetne levitatorje brez žice (druga slika), pa še svetijo se za povrh. Res pa krogle ne moreš premikati levo in desno.

Načeloma pa en magnet ne more lebdeti v zraku nad drugim (razen če se vrti).

Jur

tmp.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  9.92 KB
 Pogledana:  7905 krat

tmp.JPG

MAGN_lg.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  126.79 KB
 Pogledana:  3 krat

MAGN_lg.jpg

Nazadnje urejal/a jur Sre Dec 12, 2007 2:14 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
piflar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 12, 2007 2:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je tudi meni jasno, da stvar "lebdi" na kablu. Bi bilo pa res hecno, vsaj zame, če bi se naprava odzivala na joysticke, tako kot trdi avtor. Torej, da se lahko dvigne in kabel malce odrine, ali spusti, ali pa se premika levo-desno. Seveda pa mora biti prisotno tudi zunanje "normalno" magnetno polje. Zato je tisti paličasti magnet na mizi.

lp

dodano: Ja, vem. Sem videl na faksu na lastne oči, v laboratoriju za energetiko, kako se je jeklena krogla dvigala in spuščala na ritem Zdravljice. Je bilo zelo zabavno. Samo to ni to.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.68
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 12, 2007 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piflar je napisal/a:
... me zanima ali se lahko žica prelomi, ne da bi pregorela. Kot da bi jo nasekal japonski kuhar. Wink

off-topic:

Tudi za to rabiš posebno orodje....

japanska buba.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  16.02 KB
 Pogledana:  4 krat

japanska buba.jpg

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.02
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 12, 2007 3:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Načeloma pa en magnet ne more lebdeti v zraku nad drugim (razen če se vrti).

Lahko! Možno je namreč oblikovati tako imenovano magnetno skodelico. Obstajajo namreč materiali, ki slabše prevajajo magnetno polje kot recimo zrak. S pomočjo njih se magnetne silnice dobesedno izrinejo z določenega področja. Tako nastane konkavno področje enake magnetne sile.

piflar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 12, 2007 4:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj je avtor v tem patentu ravno to naredil, nekaj takšnega. On tudi omenja, da se magneti drugače vrtijo, če so v medsebojnem polju. On se je pa skoraj genialno rešil tega problema, njegovi magneti se "izpodrivajo" in ne vrtijo. Finta je pa v magnetnem sklopu N-S:S-N, tako nastane (kakor on imenuje) magnetni tripol, ki se pa ne vrti. Če jaz to dobro razumem.

lp
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 12, 2007 4:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Postaviš magnet (brez vrtenja) nad magnetno skodelico: obrne se tako, da en njegov njegov pol pogleda proti nasprotemu polu od skodelice in se po hitrem nalima na skodelico... ??

Magneti, ki sem jih videl v magnetni skodelici so se vedno vrteli. To zagotovi, da ostaneta skupaj nasprotna pola. Zavrteti magnet tako, da ostane v zraku na roke je kar težko.

Jur
Nazaj na vrh
piflar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 12, 2007 4:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To že, vendar postavi dva magneta skupaj tako da se odbijata npr. N-S:S-N in jih zlepi. Vse skupaj pa v magnetno polje "normalnega" paličastega magneta ali pa tuljave. Kaj bo pa potem? No, jaz tega ne vem. Wink
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2007 12:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piflar je napisal/a:
To že, vendar postavi dva magneta skupaj tako da se odbijata npr. N-S:S-N in jih zlepi. Vse skupaj pa v magnetno polje "normalnega" paličastega magneta ali pa tuljave. Kaj bo pa potem? No, jaz tega ne vem. Wink

Najbližji nasprotni poli se sprimejo skupaj, ne glede če imaš en zlepljen magnet N-S:S-N. Razlog je preprost. Polje nobenega paličastega magneta ni homogeno, če je zlepljen ali ne.

Nagradno vprašanje: Kakšna je sila na magnet, ki se nahaja v homogenem magnetnem polju?

Jur
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2007 1:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Nagradno vprašanje: Kakšna je sila na magnet, ki se nahaja v homogenem magnetnem polju?
F=0 ; enaka je 0.
Lahko tudi poiščem v zapiskih s faksa integralsko enačbo, ki to dokazuje.
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
piflar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2007 2:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:

Jur

Citiram:
Second, when the magnet is put into an "external" magnetic field created by a different source, it will respond by feeling a torque pushing it so that the magnetic moment points parallel to the field (see above). The amount of torque felt in a given magnetic field is proportional to the magnetic moment.
Upam, da vsi znamo dovolj angleško. Vir: WikiPedia - Magnet

Ampak tukaj spet govorimo o DIPOLIH, medtem ko je v patentu TRIpol oz. bilokateri lihi X-pol (X=3,5,7...).

lp
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2007 2:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred mnogo leti na ustnem izpitu iz fizike 2 je prof postavil to vprašanje. Po vrsti je kazal na študente, pa ni noben vedel. Ko je pokazal name, sem rekel: na magnet v homogenem magnetnem polju ne deluje nobena sila in sem edini naredil izpit. V resnici nisem imel pojma, tako da sem mislil, da me bo ozmerjal z idiotom. Na predavanju tudi kaj takega ni bilo omenjeno.

Jur
Nazaj na vrh
piflar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2007 2:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na magnet v tujem polju deluje navor dokler ni magnetni (dipolni) moment vzporeden zunanjemu polju. Mislim, da na tem principu deluje elektromotor.
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 13, 2007 3:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piflar je napisal/a:
Ampak tukaj spet govorimo o DIPOLIH, medtem ko je v patentu TRIpol oz. bilokateri lihi X-pol (X=3,5,7...).
Ja, najboljši bi bil pa tip 1, a žal ne obstaja. Magnetni monopol ne obstaja, ker magnetno polje ni izvorno.

Pri "tripolu" pa deluje superpozicija dveh dipolov, zato je sila spet 0. Če bi se v okolici lepljenega spoja N:N ali S:S magnetno polje izničilo, bi nastal monopol. Žal (kakor za koga Wink ) se polji vektorsko seštejeta.

Sicer pa je za poskuse z levitacijo primerno "konkavno" magnetno polje od obročastega magneta iz zvočnikov. Obstajajo pa tudi magnetni ležaji brez trenja, ki so tudi sestavljeni iz ustrezno namagnetenih in obrnjenih obročev.
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni