|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2007 12:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
"When the current is pulsed, it creates a gravitational shockwave in and around the wire. "
Spet smo pri gravitaciji. Izberi raje japonskega kuharja ali pa japansku bubašvabu za sekanje.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

Pridružen-a: Čet 06 Dec 2007 17:56 Prispevkov: 246 Aktiv.: 1.15 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2007 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Heh, papir vse prenese, internet pa še kaj več. Na tisto stran sem naletel po naključju. Slikice so se mi zdele zanimive, potem sem začel še brati. S tiste strani je tudi patent za "levitator". Dokaj zanimiv patent, še nisem naletel na takšno konfiguracijo (elektro)magnetov. Mogoče lahko kdo kaj več pove glede tega? Moje mnenje je, da so simetrične tuljave tako ali tako dolgočasne. Na faksu se itak ni dalo nič zračunat, če ni bilo simetrije ... pa tudi nič zanimivega se ni izračunalo.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2007 2:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slikce so res dobro narisane.
Levitator: Naprava ima sfero (23) obešeno na kablu (28, označeno z rdečo). To pomeni, da ne gre za pravo levitacijo (lebdenje). Ker je spodaj magnet (21), bi magnetna polja od tuljave v krogli to kroglo res pomikala levo in desno. Nobene magije in antigravitacije.
Danes dobiš magnetne levitatorje brez žice (druga slika), pa še svetijo se za povrh. Res pa krogle ne moreš premikati levo in desno.
Načeloma pa en magnet ne more lebdeti v zraku nad drugim (razen če se vrti).
Jur
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
9.92 KB |
Pogledana: |
7904 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
126.79 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
Nazadnje urejal/a jur Sre Dec 12, 2007 2:14 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2007 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je tudi meni jasno, da stvar "lebdi" na kablu. Bi bilo pa res hecno, vsaj zame, če bi se naprava odzivala na joysticke, tako kot trdi avtor. Torej, da se lahko dvigne in kabel malce odrine, ali spusti, ali pa se premika levo-desno. Seveda pa mora biti prisotno tudi zunanje "normalno" magnetno polje. Zato je tisti paličasti magnet na mizi.
lp
dodano: Ja, vem. Sem videl na faksu na lastne oči, v laboratoriju za energetiko, kako se je jeklena krogla dvigala in spuščala na ritem Zdravljice. Je bilo zelo zabavno. Samo to ni to.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.02 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2007 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Načeloma pa en magnet ne more lebdeti v zraku nad drugim (razen če se vrti). |
Lahko! Možno je namreč oblikovati tako imenovano magnetno skodelico. Obstajajo namreč materiali, ki slabše prevajajo magnetno polje kot recimo zrak. S pomočjo njih se magnetne silnice dobesedno izrinejo z določenega področja. Tako nastane konkavno področje enake magnetne sile.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2007 4:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj je avtor v tem patentu ravno to naredil, nekaj takšnega. On tudi omenja, da se magneti drugače vrtijo, če so v medsebojnem polju. On se je pa skoraj genialno rešil tega problema, njegovi magneti se "izpodrivajo" in ne vrtijo. Finta je pa v magnetnem sklopu N-S:S-N, tako nastane (kakor on imenuje) magnetni tripol, ki se pa ne vrti. Če jaz to dobro razumem.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2007 4:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Postaviš magnet (brez vrtenja) nad magnetno skodelico: obrne se tako, da en njegov njegov pol pogleda proti nasprotemu polu od skodelice in se po hitrem nalima na skodelico... ??
Magneti, ki sem jih videl v magnetni skodelici so se vedno vrteli. To zagotovi, da ostaneta skupaj nasprotna pola. Zavrteti magnet tako, da ostane v zraku na roke je kar težko.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2007 4:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
To že, vendar postavi dva magneta skupaj tako da se odbijata npr. N-S:S-N in jih zlepi. Vse skupaj pa v magnetno polje "normalnega" paličastega magneta ali pa tuljave. Kaj bo pa potem? No, jaz tega ne vem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Čet Dec 13, 2007 12:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
piflar je napisal/a: |
To že, vendar postavi dva magneta skupaj tako da se odbijata npr. N-S:S-N in jih zlepi. Vse skupaj pa v magnetno polje "normalnega" paličastega magneta ali pa tuljave. Kaj bo pa potem? No, jaz tega ne vem.  |
Najbližji nasprotni poli se sprimejo skupaj, ne glede če imaš en zlepljen magnet N-S:S-N. Razlog je preprost. Polje nobenega paličastega magneta ni homogeno, če je zlepljen ali ne.
Nagradno vprašanje: Kakšna je sila na magnet, ki se nahaja v homogenem magnetnem polju?
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Čet Dec 13, 2007 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Nagradno vprašanje: Kakšna je sila na magnet, ki se nahaja v homogenem magnetnem polju? |
F=0 ; enaka je 0.
Lahko tudi poiščem v zapiskih s faksa integralsko enačbo, ki to dokazuje.
LP,
Igor
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

|
Objavljeno: Čet Dec 13, 2007 2:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Nagradno vprašanje: Kakšna je sila na magnet, ki se nahaja v homogenem magnetnem polju?
Jur |
Citiram: |
Second, when the magnet is put into an "external" magnetic field created by a different source, it will respond by feeling a torque pushing it so that the magnetic moment points parallel to the field (see above). The amount of torque felt in a given magnetic field is proportional to the magnetic moment. |
Upam, da vsi znamo dovolj angleško. Vir: WikiPedia - Magnet
Ampak tukaj spet govorimo o DIPOLIH, medtem ko je v patentu TRIpol oz. bilokateri lihi X-pol (X=3,5,7...).
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Čet Dec 13, 2007 2:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred mnogo leti na ustnem izpitu iz fizike 2 je prof postavil to vprašanje. Po vrsti je kazal na študente, pa ni noben vedel. Ko je pokazal name, sem rekel: na magnet v homogenem magnetnem polju ne deluje nobena sila in sem edini naredil izpit. V resnici nisem imel pojma, tako da sem mislil, da me bo ozmerjal z idiotom. Na predavanju tudi kaj takega ni bilo omenjeno.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

|
Objavljeno: Čet Dec 13, 2007 2:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na magnet v tujem polju deluje navor dokler ni magnetni (dipolni) moment vzporeden zunanjemu polju. Mislim, da na tem principu deluje elektromotor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Čet Dec 13, 2007 3:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
piflar je napisal/a: |
Ampak tukaj spet govorimo o DIPOLIH, medtem ko je v patentu TRIpol oz. bilokateri lihi X-pol (X=3,5,7...). |
Ja, najboljši bi bil pa tip 1, a žal ne obstaja. Magnetni monopol ne obstaja, ker magnetno polje ni izvorno.
Pri "tripolu" pa deluje superpozicija dveh dipolov, zato je sila spet 0. Če bi se v okolici lepljenega spoja N:N ali S:S magnetno polje izničilo, bi nastal monopol. Žal (kakor za koga ) se polji vektorsko seštejeta.
Sicer pa je za poskuse z levitacijo primerno "konkavno" magnetno polje od obročastega magneta iz zvočnikov. Obstajajo pa tudi magnetni ležaji brez trenja, ki so tudi sestavljeni iz ustrezno namagnetenih in obrnjenih obročev.
LP,
Igor
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni