www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Rele - Pomagajete!
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
polysalama
Član
Član

Pridružen-a: Tor 25 Dec 2007 1:06
Aktiv.: 0.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 25, 2007 1:12 am    Naslov sporočila:  Rele - Pomagajete! Odgovori s citatom

Rele rabim, da se mi bojo prizgali ventilatorji takrat kot radijo in me zanima ce je takole zvezana zadeva v redu:

Med 86 in 85 naj bi bila dioda 1N4148, katera naj bi varovala radijo, da kaj ne useka po remotu. Zanime me ce bo ta stvar delovala tako kot mora.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.30
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 25, 2007 1:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam nekoliko težav z razumevanjem narisanega. Kaj so 85, 86, 87, 87a, 30 škatle?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.40

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 25, 2007 2:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"avtomobilske" oznake kontaktov...
polysalama
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 25, 2007 2:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BluPhenix je napisal/a:
Jaz imam nekoliko težav z razumevanjem narisanega. Kaj so 85, 86, 87, 87a, 30 škatle?

Taksne so oznake ob prikljuckih na releju.
Nazaj na vrh
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 25, 2007 2:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno danes mi je uspelo skurit instalacijo v avtu, ker releji le niso tako standardni kot sem pričakoval, tako da malo previdnosti ne bo odveč.

Ko sem iskal napako, sem ugotovil da je na mojem releju 87 in 86 kontakt, 85 in 30 pa tuljava Shocked (morda je ravno obratno). To je nek rele od Helle

Zaenkrat sem namesto releja priključil kar stikalo pod armaturko, dokler ne ugotovim kaj je zasmrdelo. Varovalke so cele, prav tako stikalo, ki vključi tuljavo releja. Gre pa za rele gretja zadnje šipe.
Nazaj na vrh
polysalama
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 25, 2007 4:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce vam kaj pomaga lahko povem, da gre za rele od Lampe. Se slikca:
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 25, 2007 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

po moje je vezava čisto v redu.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.30
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 25, 2007 12:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, ok hvala, sedaj je malo bolj logično. Ja, vezava je uredu.

Lahko daš maso še na 87a, tako da bo ob izključenem releju enak potencial na obeh straneh ledic in ventilatorjev, da ne bo resno nič delalo, ni pa nujno.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
polysalama
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 25, 2007 12:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za vse odgovore. Zanim me samo se ce se dioda lahko lota kar direktno na kontakte 86 in 85, pa ali bo ta dioda res varovala ojacevalce in radio, ker nocem da se kaj skuri.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 25, 2007 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hja, načeloma se na te kontakte ne lota ampak natika faston konektorje. Dioda ščiti ostalo vezje pred visokonapetostnim impulzom in mora biti tam. Lahko tudi lotaš, samo ne segrevaj preveč da ne stopiš plastike v releju...
jaz bi raje dal faston konektorje in na žici nalotal diodo...tako lažje zamenjaš rele če se ti kaj "sfiži"
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
gumby
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 25, 2007 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dioda je tam zato, da "pobere" napetostno konico, ki se inducira v tuljavi releja ob izklopu. Načeloma se ta dioda postavi čim bližje tuljavi - torej jo lahko kar prilotaš na kontakte (ali celo v notranjost releja, če je dovolj prostora)
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 25, 2007 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dobra ideja--> v notranjost releja Cool
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 25, 2007 12:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tak rele po standardu "žre" 200mA toka, nekateri celo manj ... ali si siguren, da RMT izhod iz radia zmore tak tok? ker ni nujno, da imajo vsi izhodi RMT zmožnost večje obremenitve, ponavadi je to samo signal do nekaj 10 ali nekaj 100 mA. Jaz bi vmes vezal en tranzistor, raje premisli, preden skuriš RMT izhod. Saj ne rečem, ampak nekateri radiji lahko na tem izhodu zmorejo tudi 1A, lahko celo več, večina pa je močno vprašljivih, kakšen pa je standard pa mi ni znano. Večina naprav, ki se priključujejo na ta izhod poberejo zelo malo toka, nekaj mA.
gumby
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 25, 2007 12:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aja...
Če boš dal diodo v notranjost, potem ne pozabi označit, kje je + in - tuljave, ker ne bo več vseeno Wink

polysalama
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 25, 2007 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
Tak rele po standardu "žre" 200mA toka, nekateri celo manj ... ali si siguren, da RMT izhod iz radia zmore tak tok? ker ni nujno, da imajo vsi izhodi RMT zmožnost večje obremenitve, ponavadi je to samo signal do nekaj 10 ali nekaj 100 mA. Jaz bi vmes vezal en tranzistor, raje premisli, preden skuriš RMT izhod. Saj ne rečem, ampak nekateri radiji lahko na tem izhodu zmorejo tudi 1A, lahko celo več, večina pa je močno vprašljivih, kakšen pa je standard pa mi ni znano. Večina naprav, ki se priključujejo na ta izhod poberejo zelo malo toka, nekaj mA.

Morem rect, da si zdaj prov zamoril sceno Very Happy. Sem mislil, da je ze vse kul pol pa tako uvedes Very Happy Sej se hecam. Ja hvala za opoorilo ze iscem po netu kok lahko obremenim RMT izhod (Imam pa Pionereerja deh6900).
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni