|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
del05 Neznanec

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2008 22:00 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.04 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Pon Jan 21, 2008 8:57 pm Naslov sporočila: Poraba oljnega gorilca? |
|
|
Ali mi lahko kod pove, koliko je poraba olja na delovno uro pri šobi 0,75 in pritisku 10 barov in 12 barov.
[/scroll] |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audio Član

Pridružen-a: Čet 19 Maj 2005 8:30 Prispevkov: 145 Aktiv.: 0.61 Kraj: kp
|
Objavljeno: Pon Jan 21, 2008 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Cca 0.75 galone na uro |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Pon Jan 21, 2008 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
3.5 in 3.9 litra na uro pri 20°C.
3.4 in 3.7 pri 50°C.
Odvisno torej če imaš predgretje.
Vrednosti pa so seveda okvirne, saj so pogojene z viskoznostjo kurilca.
Zelo uporaben odgovor, audio, obvladaš.
Pohvalno.
Razsvetli ga še z definicijo, pri katerih pogojih je pretok natanko 0.75 US gal /h. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48 Prispevkov: 469 Aktiv.: 1.98 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Pon Jan 21, 2008 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax, dej prosim poslikaj tabelo in jo pripni na forum. Bi znalo koristit še komu.
Hvala!
LP, Jani |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Pon Jan 21, 2008 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo, če še komu prav pride:
Fluidics.pdf
Sicer pa na netu obstaja kup teh tabel, ki se seveda razlikujejo predvsem zaradi upoštevane viskoznosti. Tudi izračun je enostaven, a brezpredmeten brez vseh podatkov.
Mimogrede, pozna kdo konkretno kombiniran kotel Ferotherm-Megal, 35kW, z bojlerjem, ter nastavitve za gorilnik Hansa HVS3, obešenim na omenjen kotel ?
Trenutno imam 0.75 šobo in 10 bar, kar nanese ravno okrog 35kW, a ker je kotel predimenzioniran, bi se malce igral z manjšimi šobami.
15 obiskov serviserjev z merilniki se mi ravno ne financira, pa me zanimajo alternativne metode meritev izpuha ter na kaj je potrebno paziti itd.
Če se komu pretaka kaj znanja in izkušenj na to temo, bi imel še par vprašanj....  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
del05 Neznanec

|
Objavljeno: Pon Jan 21, 2008 11:56 pm Naslov sporočila: Poraba gorilca |
|
|
Hvala za tabelo!!!
Ali je temperatura predgretja 50 stopinj pravilna za libeline gorilce.
Imam števec obratovalnih ur. Po dosedanjih izkušnjah mi je odstopala poraba (0,75 bar -predgretje - 10 bar - 3,3l/h ) mogoče za procent ali dva glede na večletno primerjavo z dejanskim stanjem v cisterni.
Mislim, da je zelo pomembno, da je v peči rahel nadtlak. Jaz sem to poskusil tudi z loputo z utežjo (zaradi spremembe tlaka), a ker sem to imel na dimniški tuukjavi v kurilnici, je le to preveč shladilo prostor.
Jaz imam peč CTC (38 let), pri kateri sem nekolliko zmanjšal kurišče pri rešetkah z šamotno opeko. Poleg tega imam pritisk vode ca. 1,5 bar, da ne pride prekmalu do 'vrenja' in je boljši sprejem toplote. Ta peč ima še posebno cev, katera gre od vrha peči do spodaj in omogoča, da kotlovska voda bolje in hitreje sprejema toploto.
Temperatura dimnih plinov je bila pri zadnji nastavitvi 160stopin. CO2 7,7% in ETA 91,5 % - 12 bar 0,75
Še nasvet za udobje in prijetno bivanje.
Če imate temperaturno tipalo vezano na obtočno črpalko, naj bo mešalni ventil čimbolj zaprt (naj črpalka dela čim dalj), saj je za udobje važno, da so radiatorji mlačni in da ni hudih temperaturnih nihanj.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Tor Jan 22, 2008 12:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Viskoznost dobavljenega kurilca niha veliko bolj kot pa pretok pri za 20°C drugačni temperaturi.
Poleg tega tudi ne moreš nastaviti tlak črpalke na stotinko bara natančno.
Kvečjemu na pol bara, morda...
Konkretno pa imam problem, ker gorilec deluje premalo časa.
Z zmanjšanjem šobe bi zmanjšal moč, torej podaljšal čas delovanja gorilca.
Ampak-takrat bi, zaradi daljšega časa, v dimnik spravil tudi več toplote.
Kako določiti optimalno delovanje? (ja, vem, manjšo peč, a to zaenkrat ne bo šlo...)
V bistvu bi morda zadostovalo že 15kW, pa ajde, z rezervo ocenjujem na 20kW, da ne zmrznem pri -20... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
del05 Neznanec

|
Objavljeno: Tor Jan 22, 2008 3:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni gorilec na dan deluje od 3 do 4 ure, v najhujši zimi 5.5 ure. Da se obnovi stand -by položaj potrebuje 0,06 ure po števcu (stotini), kar pomeni ca. 3 min 40 s. Ogreti pa mora 120 l kotlovske vode (viskotemperaturni kotel).
Nekoč sem poskusil z šobo 0,55 a ker sem imel mrežasti filter, se je šoboa zamašila. vsekakor pa morajo stene dobiti dovolj temperature. Mislim da je zelo važna pravilna razpršenost ognja, da voda kroži po peči ( odzračenost) in dovolj velik pritisk vode, da ne pride do pojava mehurčkov in da je rahel nadtlak v peči, da vročina oplazi stene. Mislim, d ase ni treba preveč bati, da bo plamen uničil stene, saj peč tako ne more biti za večno.
Če boste dovajali pri kuhanju premalo toplote, ne bo nikoli ali pa zelo pozno se ogrelo naželeno temperaturo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Tor Jan 22, 2008 8:48 am Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Konkretno pa imam problem, ker gorilec deluje premalo časa.
Z zmanjšanjem šobe bi zmanjšal moč, torej podaljšal čas delovanja gorilca.
Ampak-takrat bi, zaradi daljšega časa, v dimnik spravil tudi več toplote.. |
V delavnici (zgoraj je še stanovanje na isti kotel) smo imeli šobe od .75 pa navzdol.
"Mojster" je reguliral, poraba je bila enormna, peč pa zabita nonstop.
Pa sem kupil šobo 2kg/h, nastavil od oka in sedaj je mir.
Po mojem mnenju z manjšo šobo ne spraviš več toplote v dimnik, ker temu primerno nastaviš zrak oz. prepih. Z manjšo šobo se tiste nekaj pare iz dimnika pomika počasneje- to se vidi že na oko.
Plamen sem nastavil na svetlo rumeno, na koncu malenkost na modro.
Potem se hodil ven, opazoval dimnik,...
Po dveh dneh je bilo nastavljeno, kot je še vedno in dela, da ni še nikdar v 15 letni zgodovini te peči.
Imam občutek, da se peči in gorilci vsaj za 2x predimenzionirajo in potem je težje doseči optimalno izgorevanje.
p.s.
Vsakič ko se plamen na novo prižge, so pogoji slabi in traja nekaj časa, da se vzpostavi optimalno izgorevanje. Po mojem mnenju bi bila idealna peč tista, ki bi ob največjem mrazu gorela 100% časa. Seveda bi bil potem problem zagreti hladno hišo ob velikem mrazu, a glede porabe in izkoristka bi taka peč definitivno bila No1.
lp
Robi _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Tor Jan 22, 2008 9:08 am Naslov sporočila: |
|
|
V kurišču sicer je nekaj malega oblog (ki pa sproti odpadajo kot star belež iz 32x prebeljenih sten), dimnik je čist.
Temp. dimnih plinov je nekje 160÷170°C pri temp peči 55°C.
Vsakič ko se plamen na novo prižge, so pogoji slabi in traja nekaj časa, da se vzpostavi optimalno izgorevanje.
Seveda, ravno to me moti, ker gorilec dela po slabih 10 minut, potem pa celo večnost "počiva".
Sicer moram čez poletje spacat tudi krmilje s kakšnim PLCjem (Easy 822 recimo), da bom lahko nastavljal tudi temperature in čase vklopov.
Trenutno bi mi recimo zadostovala temperatura v peči 40°, pa se mi zaradi premajhne histereze pojavlja kondenz in moram imeti nastavljeno na 50.
Če pa bi počil motorček na mešalni ventil, bi lahko temp v peči spuščal tudi do 25°C nakar bi gorilec kuril do 50, da se kondenz posuši. Tako bi tudi gorilec deloval več časa v kosu.
Bi se kotel kaj pritoževal zaradi temperaturnih nihanj?
2kg/h?
Lahko malce podrobnejše definiraš velikost?
2kg/h pri katerem tlaku? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Tor Jan 22, 2008 1:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
2kg/h?
Lahko malce podrobnejše definiraš velikost?
2kg/h pri katerem tlaku? |
Na njej je odtisnjeno , da ima 60 stopinjski kot in 2.11 kg/h. _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Tor Jan 22, 2008 2:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Interesantno.
Imaš morda podatek o proizvajalcu?
Ker tale podatek je nekam čuden...
Načeloma se šobo označuje s kotom pršenja, obliko izpršenega olja in pa pretokom v US gal/h pri 100PSI, če me spomin ne vara.
Tisti pretok pa je nam merodajen v povezavi z nastavljenim tlakom (prek tabel), kakšna je nastavljena moč gorilca in pa poraba v kg oz litrih na delovno uro.
/edit:
No ja, saj če bi pretvorili US gal in PSI v naše enote bi to naneslo nekak standardno 0.6 šobo. Se pravi da si jo zmanjšal iz 0.75 na 0.6, pri 10bar bi to zneslo iz 35 na 28kW. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Tor Jan 22, 2008 2:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom pogledal, če je še embalaža kje- dobil sem jo vb merkurju v Celju, bila je pa druga po velikosti od spodaj navzgor.
lp _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48 Prispevkov: 469 Aktiv.: 1.98 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Tor Jan 22, 2008 8:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax hvala za pripeto tabelo! Sicer je še nekaj časa ne bom potreboval, vendar bo sigurno prišla prav!
Hvala, LP Jani |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 847 Aktiv.: 3.57
|
Objavljeno: Tor Jan 22, 2008 9:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me, kje se nabavi merilnik CO2? Baje, da je to zelo drag merilnik, nisem pa ga še zasledil pri prodajlacih elektronskih komponent (IC, HTE, JUST, ...)
LP M. _________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni