|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70773.66
|
Objavljeno: Tor Jan 29, 2008 7:24 pm Naslov sporočila: Osvetliti mimo števca |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TECHNIC Član

Pridružen-a: Tor 31 Okt 2006 11:18 Prispevkov: 582 Aktiv.: 2.56 Kraj: Senovo
|
Objavljeno: Tor Jan 29, 2008 7:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Težko kaj veliko povem, lahko pa omenim, da sem se lotil osvetlitve kuhinje z LED diodami. Uporabil sem štiri SuperFlux diode (tanove 80 mA) in jih namestil nad pultom. Tu je potem svetloba res tam, kjer to potrebuješ.
Tukaj je link:
http://www.majstr.net/ledosvetlitevkuhinje.html
Kolikor sem pred časom računal, imajo najvišji izkoristek izmed tistih diod, katere sem imel na izbiro. Izkoristek znaša okrog 75 lm/W. Kjer sem jih kupil, so stale slaba 2€ na komad, pri 20 lm svetilnega toka je to 10 lm/€.
Kakšne acriche bi bile pomoje še najbolje - nevem pa podatka o svetilnosti in izkoristku.
Upam, da sem kaj pomagal.
Nazadnje urejal/a TECHNIC Tor Jan 29, 2008 7:44 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Tor Jan 29, 2008 7:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je res, kar pravijo pri http://www.nanosolar.com/, bodo spravili ceno na 1$/W, kar bi pa naredilo solarno energijo zelo konkurenčno. _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Tor Jan 29, 2008 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
TECHNIC je napisal/a: |
Kjer sem jih kupil, so stale slaba 2€ na komad, pri 20 lm svetilnega toka je to 10 lm/€. |
To pa je bilo ... kje ?
Ali lahko poslikas se LEDice same; zanima me predvsem kaksno hlajenje je potrebno zanje in kako si izvedel napajanje - transformator, ali s pasivnim balastom, aktiven tokovni vir ... _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TECHNIC Član

Pridružen-a: Tor 31 Okt 2006 11:18 Prispevkov: 582 Aktiv.: 2.56 Kraj: Senovo
|
Objavljeno: Tor Jan 29, 2008 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
LEDice sem kupil tukaj:
http://www.bolha.com/oglas1677675
LED ne potrebujejo nekega hlajenja, ker se tudi ne grejejo, ena sama ledica deluje na 3,3V in 80mA. Kvadrat je ca. 8×8 mm. Gre za štiri čipe v enem ohišju. Prednost je, da je vse skupaj zalito v epoxi smolo in so same LED veliko bolj robustne kot tiste, ki iimajo silikonsko lečo.
Napajanje je narejeno s tokovnim virom. Transformator in čip LM334. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70773.66
|
Objavljeno: Tor Jan 29, 2008 10:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sre Jan 30, 2008 12:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala ! _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
Objavljeno: Sre Jan 30, 2008 6:28 pm Naslov sporočila: Re: Osvetliti mimo števca |
|
|
MarE69 je napisal/a: |
ki bi jih napajal s fotovoltaično energijo. Poraja se veliko vprašanj: Kakšni bi bili vložki v to? Ali se splača? Je to že kdo prakticiral? Kakšni praktični nasveti... |
Sploh mi ni jasno zakaj ste vsi tako navdušeni nad fotovoltaično energijo.
Ekonomsko gledano je domača uporaba takšne energije čista zguba.
Običajni rok vračanja investicije je kakšnih 10 let, toda POZOR pod pogojem da energijo prodajaš (govorim o inštalirani moči od 2 do 5kW, kar je najbolj pogosto).
Da da, prav ste slišali, pričakovani rok vračanja velja samo v primeru, da energijo PRODAJAŠ, Bog ne daj, da jo kaj doma porabiš s tem samo znižuješ donosnost takšne investicije. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sre Jan 30, 2008 6:33 pm Naslov sporočila: Re: Osvetliti mimo števca |
|
|
Proteus je napisal/a: |
Da da, prav ste slišali, pričakovani rok vračanja velja samo v primeru, da energijo PRODAJAŠ, Bog ne daj, da jo kaj doma porabiš s tem samo znižuješ donosnost takšne investicije. |
Kaksna logika je pa to ? Tisto, kar porabis zase, bi sicer moral palcati elektro podjetju. Ta jo prodaja skupaj s svojo marzo in stroski, ne le po odkupni ceni. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sre Jan 30, 2008 7:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne bo držalo, Sokrat.
Odkup elektrike, proizvedene s fotovoltaiko je precej subvencioniran. Na pamet mislim da je 1kWh proizveden preko fotovoltaike cca. 110SIT, preko MHE (male hitroelektrarne) ali vetrne elektrarne pa cca. 40 SIT.
Ampak kar v štartu pozabi, da bi "goljufal" in prodajal kupljeno elektriko nazaj kot fotovoltaično, saj velikokrat nenapovedano pridejo inšpekcije v pregled... Morda lahko več o tem pove kdo, ki ima kaj podobnega doma.
LP, Grega
p.s. Naša država in eko energija... Kolega, ki je ravno dobro v penziji (in poln denarja...) si je v Radovljici na hiši želel postaviti konkreten fotovoltaičen sistem (10kW) - se razume, da bi se paneli rotirali za soncem. Ni variante, da bi dobil dovoljenje - kao ne paše v okolje - pa ima bajto (veliko...) povsem na samem... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70773.67
|
Objavljeno: Sre Jan 30, 2008 7:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sre Jan 30, 2008 8:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Ne bo držalo, Sokrat.
Odkup elektrike, proizvedene s fotovoltaiko je precej subvencioniran. Na pamet mislim da je 1kWh proizveden preko fotovoltaike cca. 110SIT, preko MHE (male hitroelektrarne) ali vetrne elektrarne pa cca. 40 SIT. |
Ja, ampak to je povsem abotna anomalija, ki jo bo nekdo prej ali slej ukinil (najbrz precej pred iztekom amortizacijske dobe fotovoltaicnih celic, preracunanih na danasnje cene). Tako se bo amortizacija se precej raztegnila ... _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sre Jan 30, 2008 8:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj za vraga pa nebi smel imeti svoje soncne elektrarne? Seveda dobicki niso nebeski. Evo ti dam par dobrih primirov zakaj sem jaz ZA
- denar vlozis in ves, da se ti bo nekoc povrnila investicija
- rad imam cisto okolje
- neodvisen sem, ob izpadih el. energije
- ce ze govorimo o "malih" dobickih. Se vedno so veliko vecji in bolj sigurni, kot v kaksnih skladih, delnicah, sploh pa obresti na bankah !!!!
Nabolj pa se podpisem pod 2. tocko!
Je pa res, da slovenija (upam, da samo zaenkrat) ne da nobenih subvencij s tega podrocja
@Sokrat
Pogodbo z elektro in drzavo se podpise za 10.let! Se pravi VSAJ 10.let bos prejemal subvencionirano ceno el. energije. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sre Jan 30, 2008 9:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
SimonS je napisal/a: |
Pogodbo z elektro in drzavo se podpise za 10.let! Se pravi VSAJ 10.let bos prejemal subvencionirano ceno el. energije. |
Na to se ne bi zanasal; stvari se tudi retroaktivno spreminjajo (tebi v skodo). Ti recimo mislis, da bos danes kupil fotovoltaicne celice in po obstojeci zakonodaji ob prodaji elektrike placal toliko in toliko davka, potem pa pride do spremembe obdavcitve, in ti, ceprav si opremo nabavil ze par let nazaj pred to spremembo, pades pod novo ureditev in placas vec, kot si prej planiral. Pogodba se vedno ostane nespremenjena ...
Se eno vprasanje: kako je dolocena odkupna cena energije v pogodbi ? Kot fiksen znesek na mersko enoto, kot del trzne cene (kaj je v tem primeru trzna cena), kaj tretjega ? _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
Objavljeno: Čet Jan 31, 2008 2:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat: "Ja, ampak to je povsem abotna anomalija, ki jo bo nekdo prej ali slej ukinil"
Ja to je tako imenovana "zelena" evropska politika. Davkoplačevalci plačujemo nebuloze, ki nam jih servirajo euro-birokrati po sistemu: "mora biti zeleno pa naj stane kolikor hoče".
borisz: "Če pa gledaš na zadevo v smislu, da se bo energija še dražila in da je to en del penzije, pa je situacija že drugačna"
Dokler bo bula samo bula in ne čebula je bolje tisti denar vezati na banki, kajti že preprost obrestno obrestni račun pokaže, da je bančni depozit bistveno boljša naložba. Da ne omenjam kakšnih drugih finančnih instrumentov.
SimonS: "denar vložis in ves, da se ti bo nekoč povrnila investicija"
Denar lahko vložiš bistveno bolje, kot pa v nekaj, kjer si čez 10 let komaj na pozitivni ničli.
SimonS: "rad imam cisto okolje"
S sončnimi celicami si samo prenesel svinjarijo na sosednji vrt. Ne svinjaš doma, zato pa svinjajo Kitajci, ko jih izdelujejo. Bilanca vložene/dobljene energije pa je tudi bolj boga 1/0,4. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni