|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pomlad Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 10:54 Prispevkov: 424 Aktiv.: 1.99 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 2:25 pm Naslov sporočila: Pravilna uporaba prenosnika glede na izvor napajanja je ? |
|
|
Večinoma uporabljam prenosnik na izmenično elektriko,pa me zanima,ali bi moral uporabo prilagoditi tudi napajanju z baterije. Povedano drugače,ali bi moral baterijo večkrat izprazniti in napolniti,ali jo pustiti čim večkrat polno,ali celo morebiti vzeti ven (polno ali prazno) ? Skratka kako baterijo obdržat v čim daljši dobri formi ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dragoon Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51 Prispevkov: 452 Aktiv.: 2.05 Kraj: Trojane
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 2:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mene tudi to zanima, a je boljše batrijo jemat ven ko je ne rabiš, pa ali shranjevat napolnejno ali prazno.
Če je že zgubila nekaj kapacitete, ali se jo da kako povrnit? Memory efekt? _________________ LP, Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.51 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 2:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mojmu ACER-ju paše oz. je dle zdrži če večkrat baterijo spraznim in potem napolnim. Moje osebno mnenje je da kdaj pa kdaj sprazni baterijo in jo potem zopet napolni.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cimer Član

Pridružen-a: Sob 07 Okt 2006 0:07 Prispevkov: 122 Aktiv.: 0.54 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 2:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Moje 8 letne izkušnje na 4 laptopih so takšne. Vse sem uporabljal kot nadomestek delovne postaje in so bili več ali manj vedno priključeni na omrežno napajanje od 8 do 12 ur dnevno. Prva dva sta imela NiMh akumulatorje. Le ti so po cca 2 letih izgubili kapaciteto. Prvega sem cikliral vsaj enkrat mesečno, drugega pa ne, pa se je kapaciteta izgubila enako hitro. Tretji in četrti pa imata LiPo akumulatorje.Pri njih nisem opazil bistvenega zmanjšanja kapacitete akumulatorja. _________________ Lep pozdrav!
Marko S. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 2:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Največji problem za akumulatorje je vročina. Poskušajte uporabljati prenosnike z vklopljenim dinamičnim spreminjanjem frekvence procesorja, saj precej pomaga h ohlajevanju procesorja. Za baterije pa ne vidim smisla, da bi zaradi drugi razlogov ven jemal. Cikliranje je pa mit, ki bi ga bilo potrebno preveriti...  _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.29 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 4:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
V primeru, da prenosnik uporabljaš samo na AC je dobro baterijo pobrati ven, je pa res, da tako zgubiš "UPS".
LiIon so zelo občutljive na vročino in v prenosniku je le-te zelo veliko, zato ni najbolj primerno mesto za hranjenje baterije. Punci je v HP prensniku po cca. 2 letih zelo izgubila kapaciteto, sedaj zdrži nekako samo še 15-30 min (prej 2 uri +).
Še bolje je, če odstranjeno baterijo hraniš nekje na stalni temperaturi, ki naj bo čim nižja (priporočajo celo v hladilniku ) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.04 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 6:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ciklanje za NiCd/NiMH nujno, za LiPo, LiION škodljivo oz. na dolgi rok zmajnšuje kapaciteto akumulatorja.
Danes, ko so že vsi Litijeve akumulatorje, je laptop priporočljivo imeti na napajanju vedno, ko lahko ter ga ne prazniti do konca.
LP, Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pomlad Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 10:54 Prispevkov: 424 Aktiv.: 1.99 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 7:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
z odgovori sem zelo zadovoljen,zanima me samo še razlika med LiPo in LiION baterijami,katera je boljša ?
Hvala ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
LiPo baterij v prenosnikih ne najdeš (ali pa zelo zelo redko). _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.65 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz baterijo v laptopu pribl. enkrat mesečno spraznim in je kot nova - zdrži 4-5 ur, pa je laptop star že nekaj let (hp nc6000).
LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6735 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po mojem mnenju ni razlike. Baterija vzdrži cca 500 ciklov, potem pa vgrajena elektronika poskrbi, da jo pošlješ v večna lovišča. Kolikor vem ni načina, ki bi jo pri življenju držal po "pretečenem roku uporabe".
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gargamel Član

Pridružen-a: Čet 31 Jan 2008 11:42 Prispevkov: 127 Aktiv.: 0.60 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 8:26 pm Naslov sporočila: baterija laptop |
|
|
Nekje sem zasledil da je mogoče elektroniko resetirati. To pride v poštev če želimo zamenjati samo celice v bateriji in ne celotne baterije. Ker v bližnji prihodnosti to nameravam storiti me zanima če kdo pozna kakšno metodo kako stvar izvesti. _________________ LP Luka S53LM |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.32
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 8:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
To, kar je rekel frenki, je verjetno zelo res. Lahko jo unicis ze prej, dalj je pa ze skoraj nemogoce, ceprav so baterije vedno boljse in boljse (vsaj tako reklamirajo). Na koncu se pa vedno ustavi pri teh 500 ciklih, le da so za enako kolicino energije lazje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
panasonic Član

Pridružen-a: Sre 12 Apr 2006 11:13 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.66 Kraj: med Notranjsko in Primorsko
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 11:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
frenki je napisal/a: |
Po mojem mnenju ni razlike. Baterija vzdrži cca 500 ciklov, potem pa vgrajena elektronika poskrbi, da jo pošlješ v večna lovišča. Kolikor vem ni načina, ki bi jo pri življenju držal po "pretečenem roku uporabe".
Lp, Frenki |
Saj to tudi mene zanoma, namreč, kdaj se šteje za začetek polnjenja. Ali je to ob vsakem priklopu na omrežno napetost, ali pa je potrebno, da se baterija do določene mere izprazni. _________________ LP Panasonic |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jobber Član

Pridružen-a: Sob 07 Maj 2005 18:58 Prispevkov: 110 Aktiv.: 0.46 Kraj: Bohinj / Lj
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 11:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čas, kdaj se začne baterija polniti je odvisen od tipa proizvajlca. Pri mojem prenosniku (HP) je nastavljeno, da se začne polniti šele, ko je baterija spraznjena pod probljižno 95% (nevem točno). Pri starejšem (Gericom) pa se je polnila vedno, če tudi si napajanje izklopil le za kratek čas. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni