www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Primernejši barometričen senzor ?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mletnov
Član
Član

Pridružen-a: Pon 04 Feb 2008 20:09
Aktiv.: 0.11
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 04, 2008 9:47 pm    Naslov sporočila:  Primernejši barometričen senzor ? Odgovori s citatom

Dober dan,

najprej lep pozdrav vsem v forumu (moj 1. posr).

Trenutno se ukvarjam s predelavo/dodelavo enega mojih testnih projektov(barometer), ki vključuje mikrokrmilnik PIC, senzor pritiska (za zdaj še MPX4100A) in par drugih stvari, ki niso ključnega pomena.

Problem se mi pojavlja, ker želim spremeniti način napajanja tega modula. Izvedeno imam napajanje z 9V baterijo preko 7805 regulatorja, cilj pa je to izvesti z dvema NiMh AA akumulatorjema in switcher regulatorjem. Torej gre za minimizacijo odvečne porabe energije. Pri tem se mi seveda pojavljajo na napajanju zaradi switcherja motnje, ki jih v končni fazi (celotno vezje še ni dokončno sestavljeno) verjetno ne bo mogoče popolnoma sfiltrirati in hkrati ohraniti dovolj visok izkoristek energije.

MPX4100A ima ratiometričen analogni izhod (0V-5V), in tudi predpisane vrednosti/lastnosti vezja (priklopni filter na izhodu in kondenzatorji na napajanju), vendar vseeno tej šumi povzročajo prevelike motnje že pri 10bitnem A/D! (bistveno presegajo 5mV).

Zaradi tega in nekaterih drugih lastnosti MPX4100A iščem ustreznen nadomestek. Predvsem tak, ki bi
1.)bil dovolj energijsko varčen (pri 5V napajanju) (vklapljal bi se le po potrebi in bi moral čim hitreje pravilno opraviti meritev, recimo znotraj časa 1,5s od vklopa napajanja)
2.)bil ustrezen za napajanja z določeno količino motenj (zaradi switcherja)
3.)bi lahko posredoval podatke v digitalni obliki (zopet bi se rad izognil možnim motnjam napajanja pri A/D pretvorbi)
4.)bil v "DIP kompatibilnem" pakiranju (ali vsaj nekaj, kar bi imelo blizu 2,54mm med priklopnimi nožicami)

Na forumu sem sicer zasledil govora o HYB-ovih senzorjih, vendar po njihovih dokumentacijah nisem uspel zaslediti odgovora ali bi ustrezali ali ne.

Prosim za kakršnokoli informacijo ali pomoč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70796.55

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 04, 2008 11:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
mletnov
Član
Član

Pridružen-a: Pon 04 Feb 2008 20:09
Aktiv.: 0.11
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 28, 2008 9:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po doooolgem času malce o rezultatih:

Senzor EST2213 deluje za moje potrebe zelo dobro, vendar je treba upoštevati nekatere stvari (sploh za digitalno komunikacijo s senzorjem):

-Deluje po I2C protokolu v 100kHz načinu (če se npr. kot v mojem primeru uporablja PIC in PicBasic jezik, je potrebno posebej poskrbeti za pravilno delovanje pri kristalih >8MHz)
-Pri I2C komunikaciji se odklop senzorja (če se odstrani ali če se pojavi napaka na komunikaciji) lahko zazna tako, da je prebrana vrednost 0 ALI da se ne pojavi potrditev I2C komunikacije kot je določeno v samem protokolu
-Specifikacija sicer določa, da je odzivni čas / cikel meritve 11ms in dejansko tudi je taka, vendar je potrebno po priklopu napajanja počakati vsaj kakih 500ms preden se prvič prebere vrednost. To je potrebno, ker se v tem času senzor očitno še umirja in daje, po meritvah sodeč, previsoke rezultate, ki se po omenjenem času že zelo približajo končnim. Po tem zagonu, pa se lahko odbira meritve res vsakih 11ms, če bi bilo potrebno.
-Meritve kažejo, da izmerki sicer nekoliko nihajo v daljših časovih, vendar so vedno znotraj nazivnih natančnosti 1%. Opažena perioda nihanja pri uporabljenih primerkih se giba med 10s in 20s. Če so torej potrebni zelo stabilni izmerki, je dobro izvajati kakšno povprečenje. Če pa je dopustno nihanje okoli 1% povprečenje ni potrebno.
-Preizkušeno je bilo napajanje z linearnim regulatorjem 7805 in switcherjem MAX756 (pri tem se je šum gibal nekje med 6mV in 17mV P2P). Rezultati pri obeh so bili na digitalnem izhodu praktično enaki, kar pomeni, da je tudi napajanje s switcherjem primerno.
-Za konverzijo iz prebrane vrednosti v zračni tlak je bila uporabljena formula
y[hPa]=(x/4095)*300+800

Tako...kakšnih drugih posebnosti nisem opazil.
Lep pozdrav
Nazaj na vrh
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.27
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 29, 2008 9:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz bom v kratkem uporabil senzor MPXH6300 z Atmelom, pa sporočim kako se bo obnesel. Meril bo pa tlak v vstopnem kanalu na turbo motorju.

Delam namreč ročni VAG monitor in starejši avti nimajo podatka o tlaku na podatkovnem vodilu.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni