|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Feb 12, 2008 9:59 pm Naslov sporočila: Kontakt sprej in konektorji |
|
|
Pozdravljeni
Razmišljaj sem, da bi vse "občutljive" konektorje okrog motorja razklenil in nasprejal s kontakt sprejem. Zanima pa me, če bi ta sprej še samo poslabšal spoje glede na morebitno oksidacijo določenih konektorskih spojev ali bi spoji bolje prevajali.
Kako se ta nanos s sprejem obnaša dolgoročno? Se oksidacija, korozija pospeši ali ščiti?
Ima mogoče kdo kakšno specifikacijo spreja? _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matic_scetinec Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11 Prispevkov: 993 Aktiv.: 4.68 Kraj: Brezovica pri Ljubljani
|
Objavljeno: Tor Feb 12, 2008 11:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Sam uporabljam sprej kontakt 60 že kar nekaj časa v elektroniki, pa moram reči, da z njim nimam slabih izkušenj. Z omenjenim sprajom moraš našpricati kontakte na konektorjih, potem pa jih malo porukati (nekajkrat jih "izštekaš" in "vštekaš"). Po mojih izkušnjah sprej dobro opravi z oksidacijo, vsebuje pa tudi neko mazivo, ki nekaj časa preprečuje novo oksidacijo. Če boš kupil sprej, kupi kontakt 60, saj je vsaj po mojih izkušnjah dosti boljši od sprejev kontakt WL, kontakt PCC, kontakt 61 in drugih.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Feb 13, 2008 12:32 am Naslov sporočila: |
|
|
KONTAKT sprejev je kar nekaj (40, 60, 61, 701, IPA, WL, NB, LR)
Za avtomobilske kontakte je najboljši KONTAKT 61. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Feb 13, 2008 10:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Negativen vidik: Preventivno podiranje delujočih kontaktov lahko tudi povzroči poslabšanje stikov. Delujoč konektor se razmaje in tako naprej. Da ne omenjam po pomoti med seboj zamenjanih kablov. Spray, ki maže kontakte je v avtu verjetno ne preveč primeren, ker se prah in podobno lepi na mazivo.
Kontakt sprayi so dobra stvar, čeprav ne odpravijo vedno vse umazanije. Magično čistilo ne obstoja. Princip delovanja spraya je isti kot pri prilu, cillitu in podobnih. V reklami očistijo vse in takoj, v praksi pa je potrebno drgniti in praskati.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sre Feb 13, 2008 7:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker avto ni več nov, so bili konektorji že nekaj krat razklenjeni in "razmajani". O tem sem pričel razmišljati, ko sem videl kako so oksidirani spoji pri razdelilni kapi in kablih na svečke. Tudi vsi ostali nizkonapetostni konektorji so verjetno oksidirali in se zna zgoditi, da so kateri spoji tako slabi, da avto ne funkcijonira tako dobro kot bi moral, pa čeprav ni nobene diagnostične okvare. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Feb 14, 2008 10:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Če so konektorji razmajani, jih je dobro previdno z kleščami stisnit (ko niso nataknjeni), da imajo spet normalno kontaktno silo. Glavno pa je, da se ne uporablja šmirgl (smirkov) papirja in pile. To nepovratno poškoduje galvanizacijo konektorja in dolgoročno zagotavlja slabe stike.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dragoon Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51 Prispevkov: 452 Aktiv.: 2.05 Kraj: Trojane
|
Objavljeno: Čet Feb 14, 2008 2:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred časom smo imeli problem z avtom, mrzel je delal, ko pa se je segrel mu je padal štantgas, crkoval, ni vžigal in javljal napako na motorju. Skratka, napaka na štromu. Ko sem vse konektorje našprical s sprejem je avto začel normalno delat.
Torej če avto normalno dela je špricanje odveč, ne škodi pa tudi verjetno ne, ko pa se pojavijo kakšni čudni simptomi ki jih povprečen mehanik ne bo nikoli odpravil, pa poglej malo okoli kontaktov... _________________ LP, Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni